A gond az, hogy se nem érezzük, se nem látjuk, így a túl magas dózisú besugárzás jeleit csak akkor észleljük, amikor már túl késő. Néha órák múlva de van, hogy csak évekkel később jelentkezik az egészségkárosító hatás. A sugárterhelés gyakran csak múló fejfájást vagy alvászavarokat okoz, de ennél akár jóval súlyosabb következményei is lehetnek, mint amilyen a rák.
A mobil és vezeték nélküli telefonok mikrohullámokat bocsátanak ki (előbbiek 900 vagy 1800 utóbbiak 1900 megaherz frekvencián). Ezek a készülékek rossz vételi körülmények közt, vagy ha például autóban le vannak árnyékolva, akár két wattos csúcsteljesítményt is elérhetnek.
A mobiltelefon nagy teljesítmény melletti hosszas használat során felmelegítheti a fej bizonyos területeit - ez különösen a szemekre nézve kellemetlen. A szakértők ezt elhanyagolható mértékű kockázatnak tekintik, de azért óvatosságra intenek.
Rossz vételi körülmények közt korlátozzuk a beszélgetést a legszükségesebbekre, használjunk headsetet, kocsiban kihangosítót, és a lakásban lehetőleg egynél több vezeték nélküli telefont ne szereljünk fel!
A TV és a számítógép monitorja ionizáló röntgen és gammasugarakat bocsátanak ki. A váltakozó áram egy alacsony frekvenciájú mezőt alakít ki. Bár a monitortól 30 cm-es távolságban már nem kell jelentős sugárzással számolni, bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a monitor által kibocsátott sugárzás meggátolja a bioritmus-hormonnak is nevezett melatonin termelődését és rákkeltő hatással bír. Azt javasolják tehát, hogy amennyire lehet, üljünk távol a monitortól, vásároljunk korszerű készüléket, a televíziót ne hagyjuk bekapcsolva amikor nem nézzük és lehetőleg a hálószobában ne tartsunk TV-t, számítógépet.
A mikrohullámú sütőkben alkalmazott 2.45 gigaherz-es elektromágnesen hullámok mélyebbre hatolnak az élelmiszerekben a hőhullámoknál és hatékonyabban melegítik fel a víztartalmú ételeket. A készülékek teljesítménye 300 és 1300 watt között változik. Mivel le vannak szigetelve csupán 0.05 milliwattnyi sugárzás jut ki a készülékből négyzetcentiméterenként és a legújabb kutatások szerint veszélyt csupán meghibásodás esetén jelentenek. A szakértők azt javasolják, hogy a kiszolgált készülékeket rendszeres időközönként cseréljük újakra (ne várjuk meg, amíg elromlanak!) és használat közben a biztonság kedvéért tartózkodjunk legalább egy méterre a mikrótól.
A TV és rádióadók a szabványban meghatározott biztonságos határték alatti sugárzást bocsátanak ki már 75-350 méterre az adótól. Rövid időn keresztül még ennél közelebbi tartózkodás sem jár semmiféle kockázattal, de lehetőleg tartsuk be az előírást és ne menjünk túl közel. Sokat hallani arról, hogy magasfeszültségű vezeték közelében nem tanácsos tartózkodni. A vezeték alatt valóban elektromágneses mező alakul ki, melynek ereje 50 méter távolságban már a tizedére csökken.
A házfalak védelmet jelentenek az elektromos mezőkkel szemben, de a mágneses mezőt nem képesek leszigetelni. Bár a legújabb kutatások szerint rendkívül alacsony az elektromágneses terek egészségkárosító hatása, ma már nem építkeznek magasfeszültségű vezetékek közelében. Ha az ön otthona mégis közel esik ilyenhez, érdemes megméretni a sugárzás erősségét (a méréseket az Országos Sugárbiológiai Kutató Intézet végzi: www.osski.hu)
A repülőgépek utasai kozmikus sugárzásnak vannak kitéve, mely az UV sugárzásnál is magasabb frekvenciájú, veszélyes sugár. Minél magasabban repül a gép, annál erősebb kozmikus sugárzással kell számolni. Egy tengerentúli repülőút (oda-vissza) során akkora sugárdózis éri az utast, mint egy röntgenfelvétel készítése alatt - ám egészségkárosító hatással csak annak kellene számolnia, aki többet repül, mint egy pilóta!
Az 1986-ban bekövetkezett csernobili katasztrófa óta nem lehetünk benne biztosak, hogy nem kerül-e a hosszan bomló 137-es céziummal szennyezett élelmiszer az asztalunkra, mivel a feleződési idejét 30 évre teszik és a szennyezés észak-magyarország erdőit is érintette. Ennek ellenére a szakértők szerint nem jelent különösebb veszélyt, ugyanis ahhoz, hogy a biztonságos értékhatást meghaladjuk, igen nagy mennyiségű vadhúst, erdei gombát vagy bogyót kellene rendszeresen elfogyasztanunk.
forrás: www.aol.de
F.K.M.