Életforma.hu

ÉLET-MÓD

"A magyarok büszkesége! Te melyiket kedveled?"

Az első pohár a barátságé, a második a vidámságé - tartja a mondás a pálinkáról. A nemes nedű mértékkel fogyasztva étvágygerjesztő, orvosság, és nem utolsósorban gurmand-ok élvezete. A pálinka mára éppen olyan előkelő helyet vívott ki magának a magyar kultúrában, mint a konyak a franciában.

Ma már egyértelmű, hogy kiváló gyümölcs nélkül nincs jó pálinka. Remek gyümölcsből készülhet rossz párlat, de rossz alapanyagból biztosan nem lesz minőségi ital. A pálinka hivatalos meghatározása szerint erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. A magas minőség és a pálinka szó súlyának megőrzése érdekében 2002-ben új előírás lépett hatályba. Eszerint a pálinka elnevezés csak százszázalékos gyümölcspárlatokra alkalmazható, melyek nem tartalmaznak finomszeszt és aromát, és alkoholfokuk legalább 37,5 százalék. Az e feltételeknek való megfelelés azonban kevés a pálinka név kiérdemléséhez, mert egy uniós jogszabály előírja, hogy e név használatára csak Magyarország és négy osztrák tartomány jogosult a világon.

 Valódi hungarikum

 Valódi hungarikumról van tehát szó, nemzeti büszkeségről. Olyan termékről, amelynek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője lényegileg Magyarországhoz kapcsolódik. A közhasználatban egyértelmű kifejezés mögött azonban nem áll sem hatályos jogi szabályozás, sem iparági megállapodás. Tehát hungarikum az, ami annak mondja magát - feltéve, hogy a közvélemény elfogadja ezt az állítást -, így ugyanis biztosított a fogalom lényegét jelentő kulturális elfogadottság.

Érdemes külföldi vendégeinkkel is megismertetni a magyar gyümölcspárlatot. Mivel valódi helyi specialitásról van szó, nyitottak a számukra többségében ismeretlen italra. Ha el kell magyarázni, mi is van a pohárban, Jónás József, a Mesterpálinkák szakkereskedés tulajdonosa a "single fruit brandy" kifejezést javasolja, ami alapvetően elhelyezi a pálinkát az italok sorában. Kunné Farkas Amanda, a Zwack márkamenedzsere szerint vagy a teljesen hagyományos ízek valamelyikét, például a kecskeméti barackpálinkát érdemes elsőként ajánlani, vagy valamelyik mostanában népszerű, bogyós gyümölcsből készült párlatot. A ribizli-, eper-, szederpálinkák kellemesen gyümölcsösek, így alkalmasak kedvcsinálónak, nem árt azonban figyelmeztetni a velük ismerkedőket, hogy erős itallal van dolguk.

 Mértékkel, elegánsan

A pálinkáról már a legkevésbé sem füstös kocsmák jutnak az ember eszébe, hiszen helye van mindenhol, a baráti összejövetelektől a legelegánsabb rendezvényekig. Jónás József szerint a pálinka elfoglalta őt megillető helyét a gasztronómiában. Az új trendnek megfelelően egyre inkább a digestif szerepét tölti be az étkezések után, csakúgy, mint más híres párlatok. De továbbra is elfogadott az aperitifként való fogyasztás is, hangsúlyozta a szakember.

Azzal, hogy fogyasztása a magas kultúra részévé vált, aprólékos szabályok vonatkoznak arra, hogyan, miből kell felhajtani a lélekmelegítőt. A pálinkát nem szabad lehűteni, igazi zamata a szakértők szerint 18-20 fokon érvényesül. Az a rossz beidegződés, miszerint fagyosan kell tálalni, abból adódik, hogy ezzel lehetett elfedni a rossz minőségű szeszesitalok kellemetlen mellékízét. Az igazi pálinka esetében a túlzott hűtés tönkreteszi a benne lévő illatanyagokat, így rontja az ital minőségét. Ha viszont az ajánlottnál melegebben fogyasztják, az már csökkenti az élvezeti értéket.

Nem kevésbé fontos a pohár alakja sem. Valódi pálinkához alul öblös, felfelé szűkülő szájú, úgynevezett "tulipános" talpas pohár dukál, amely hagyja kiteljesedni a nedűt, és az orrba vezeti a csábító illatokat. A legkülönlegesebb daraboknak még kis kupakja is van, amitől a bent rekedt illat még intenzívebben hat fogyasztáskor. Ám mielőtt inni kezdenénk, érdemes néhány percig kézben tartani a poharat, így egyrészt kiélvezhetjük a gyümölcsös illatot, másrészt biztosan megfelelő hőmérsékletűre melegszik az ital. Az első kortyot, csakúgy, mint egy finom bort, körbe kell forgatni a szájban - megrágni -, hiszen ízei egymás után bukkannak elő, és sorban teljesednek ki.#page

 Minőség és hagyomány

A pálinka sikerrel versenyez más országok híres párlataival, köszönhetően a Kárpát-medence kiváló adottságainak, amely magas színvonalú gyümölcstermesztéssel és igényes és szakszerű feldolgozással kiegészülve a legkritikusabb gurmand-okat is meggyőzi.

Ha pálinkáról van szó, természetesen elengedhetetlen a hagyománytisztelet, a gyümölcs szeretete és a vele szemben való alázat. Mindemellett helye van néhány újításnak is. Természetesen változik az előállítás technológiája, de néhány új gyümölcsfajta is szerepet kapott. Évről évre jelennek meg új, különleges ízek, természetesen a hagyományos minőségben.

Az igazi pálinka íze és illata is a valódi gyümölcsöt idézi. Kételkednünk kell az ital minőségében, ha emellett más illatot érzékelünk, vagy éppen, ha túlzottan édes vagy érdes az ital. Édes ízt a tiszta szesznek köszönhetően kaphat, a valódi gyümölcspálinka soha nem édes igazán, éppen csak amennyire a gyümölcsök természetes ízeiből következik.

Az úgynevezett szárazpróba segítségével is meggyőződhetünk a feltálalt ital minőségéről. Egy cseppet dörzsöljünk szét a kézfejünkön, és ha igazán jó pálinkával van dolgunk, néhány perc múlva alkohol helyett csak a tiszta gyümölcsillat marad. Az is gyanús azonban, ha az üres pohárban még órákkal később is intenzív az aroma. A természetes illóolajok - nevükhöz méltóan - nem tartósak, az az illat, amely órák múlva is erős marad, gyaníthatóan mesterséges adalékanyag. A valódi pálinka esetében a visszamaradó illatnak már-már az alapanyag lekvárját kell felidéznie.

Budapesti Pálinka Fesztivál

Bár a mondás szerint jó bornak nem kell cégér, a modern világban bebizonyosodott, hogy ez korántsem igaz. Sokan dolgoznak azért, hogy a minőségi magyar pálinka eljusson a fogyasztókhoz, hiszen hogyan futhatna be világkarriert egy olyan termék, amely sokáig a hazai fogyasztók között is háttérbe szorult a külföldi konkurensek hatására. A nemrég harmadik alkalommal megtartott Budapesti Pálinka Fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a pálinkára, amely a szervezők szerint komoly történelmi értéket is képvisel. Több évszázados múltra tekint vissza a magyar gasztronómiában, készítését és fogyasztását több mint ötszáz éve írásos emlék őrzi. Aki esetleg lemaradt a mostani eseményről: október 10-12. között újabb ünnepséget rendeznek a pálinkának. A Budai Vár Savoyai-teraszán tartott rendezvényen a nemes párlatok mellett válogatott kolbászok is felvonulnak majd.

A pálinka napja

Mint mindennek, amit fontosnak tartunk, természetesen a pálinkának is szenteltek egy hivatalos napot az évben. A pálinka napja ugyan új keletű hagyomány, először 2007-ben tartották meg. A dátum december hatodika, Miklós napja, mivel Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje. Így azok a felnőttek, akik jól viselkedtek, a csokoládé helyett e finom nedűt kérhetik a Mikulástól. De nem csak ezen a jeles napon fogyasztják előszeretettel, szinte minden alkalomra, legyen akár személyes, akár üzleti, megfelelő ital vagy éppen ajándék.

Törvényjavaslat a pálinka védelméért

Ötpárti összefogással tíz parlamenti képviselő - minden frakcióból kettő - februárban törvényjavaslatot nyújtott be a pálinkáról: meghatároznák, milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy a tradicionális termék elnevezését használni lehessen. A törvény nagyrészt az Élelmiszerkönyvben eddig is meglévő szabályt rögzíti. A törvényjavaslat megkülönbözteti és részletes fogalom meghatározással látja el a kisüsti, az aszútörköly, az érlelt, a vegyes gyümölcs, az ágyas és az ópálinkát, és rendezi a mézes pálinka eddig bizonytalan helyzetét. A törvényjavaslat kitér arra is, hogyan és milyen formában kell feltüntetni az elnevezéseket a palackok mellett a csomagolóanyagokon és a reklámkiadványokban. A benyújtó képviselők mindezeken túl Pálinka Nemzeti Tanács létrehozását és a Nemzeti Pálinkastratégia megalkotását is sürgetik.

Forrás: FH

Mézes és ágyas

A mézzel ízesített gyümölcspárlat pillanatnyilag nem jogosult a pálinka név használatára. Bármilyen finom pálinka is az alapanyag, a közkedvelt ital a rá vonatkozó szabályok hatálybalépése után is csak mézespálinka-likőr lehet. Szigorú szabályok vonatkoznak az ágyas pálinka jellegzetességeire is. Ezt a nevet olyan ital viselheti, amely esetében száz liter pálinkát legalább tíz kilogramm érett, jó minőségű gyümölccsel együtt érleltek, legalább három hónapig.

- timár -

Fotó: Gundel, Magyar Pálinkamarketing Kft.

 A cikk a Piac és Profit 2008. májusi számának NHD mellékletében jelent meg.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.