Ma már egyértelmű, hogy kiváló gyümölcs nélkül nincs jó pálinka. Remek gyümölcsből készülhet rossz párlat, de rossz alapanyagból biztosan nem lesz minőségi ital. A pálinka hivatalos meghatározása szerint erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. A magas minőség és a pálinka szó súlyának megőrzése érdekében 2002-ben új előírás lépett hatályba. Eszerint a pálinka elnevezés csak százszázalékos gyümölcspárlatokra alkalmazható, melyek nem tartalmaznak finomszeszt és aromát, és alkoholfokuk legalább 37,5 százalék. Az e feltételeknek való megfelelés azonban kevés a pálinka név kiérdemléséhez, mert egy uniós jogszabály előírja, hogy e név használatára csak Magyarország és négy osztrák tartomány jogosult a világon.
Valódi hungarikum
Valódi hungarikumról van tehát szó, nemzeti büszkeségről. Olyan termékről, amelynek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője lényegileg Magyarországhoz kapcsolódik. A közhasználatban egyértelmű kifejezés mögött azonban nem áll sem hatályos jogi szabályozás, sem iparági megállapodás. Tehát hungarikum az, ami annak mondja magát - feltéve, hogy a közvélemény elfogadja ezt az állítást -, így ugyanis biztosított a fogalom lényegét jelentő kulturális elfogadottság.
Érdemes külföldi vendégeinkkel is megismertetni a magyar gyümölcspárlatot. Mivel valódi helyi specialitásról van szó, nyitottak a számukra többségében ismeretlen italra. Ha el kell magyarázni, mi is van a pohárban, Jónás József, a Mesterpálinkák szakkereskedés tulajdonosa a "single fruit brandy" kifejezést javasolja, ami alapvetően elhelyezi a pálinkát az italok sorában. Kunné Farkas Amanda, a Zwack márkamenedzsere szerint vagy a teljesen hagyományos ízek valamelyikét, például a kecskeméti barackpálinkát érdemes elsőként ajánlani, vagy valamelyik mostanában népszerű, bogyós gyümölcsből készült párlatot. A ribizli-, eper-, szederpálinkák kellemesen gyümölcsösek, így alkalmasak kedvcsinálónak, nem árt azonban figyelmeztetni a velük ismerkedőket, hogy erős itallal van dolguk.Mértékkel, elegánsan
A pálinkáról már a legkevésbé sem füstös kocsmák jutnak az ember eszébe, hiszen helye van mindenhol, a baráti összejövetelektől a legelegánsabb rendezvényekig. Jónás József szerint a pálinka elfoglalta őt megillető helyét a gasztronómiában. Az új trendnek megfelelően egyre inkább a digestif szerepét tölti be az étkezések után, csakúgy, mint más híres párlatok. De továbbra is elfogadott az aperitifként való fogyasztás is, hangsúlyozta a szakember.
Azzal, hogy fogyasztása a magas kultúra részévé vált, aprólékos szabályok vonatkoznak arra, hogyan, miből kell felhajtani a lélekmelegítőt. A pálinkát nem szabad lehűteni, igazi zamata a szakértők szerint 18-20 fokon érvényesül. Az a rossz beidegződés, miszerint fagyosan kell tálalni, abból adódik, hogy ezzel lehetett elfedni a rossz minőségű szeszesitalok kellemetlen mellékízét. Az igazi pálinka esetében a túlzott hűtés tönkreteszi a benne lévő illatanyagokat, így rontja az ital minőségét. Ha viszont az ajánlottnál melegebben fogyasztják, az már csökkenti az élvezeti értéket.
Nem kevésbé fontos a pohár alakja sem. Valódi pálinkához alul öblös, felfelé szűkülő szájú, úgynevezett "tulipános" talpas pohár dukál, amely hagyja kiteljesedni a nedűt, és az orrba vezeti a csábító illatokat. A legkülönlegesebb daraboknak még kis kupakja is van, amitől a bent rekedt illat még intenzívebben hat fogyasztáskor. Ám mielőtt inni kezdenénk, érdemes néhány percig kézben tartani a poharat, így egyrészt kiélvezhetjük a gyümölcsös illatot, másrészt biztosan megfelelő hőmérsékletűre melegszik az ital. Az első kortyot, csakúgy, mint egy finom bort, körbe kell forgatni a szájban - megrágni -, hiszen ízei egymás után bukkannak elő, és sorban teljesednek ki.#pageMinőség és hagyomány
A pálinka sikerrel versenyez más országok híres párlataival, köszönhetően a Kárpát-medence kiváló adottságainak, amely magas színvonalú gyümölcstermesztéssel és igényes és szakszerű feldolgozással kiegészülve a legkritikusabb gurmand-okat is meggyőzi.
Ha pálinkáról van szó, természetesen elengedhetetlen a hagyománytisztelet, a gyümölcs szeretete és a vele szemben való alázat. Mindemellett helye van néhány újításnak is. Természetesen változik az előállítás technológiája, de néhány új gyümölcsfajta is szerepet kapott. Évről évre jelennek meg új, különleges ízek, természetesen a hagyományos minőségben.
Az igazi pálinka íze és illata is a valódi gyümölcsöt idézi. Kételkednünk kell az ital minőségében, ha emellett más illatot érzékelünk, vagy éppen, ha túlzottan édes vagy érdes az ital. Édes ízt a tiszta szesznek köszönhetően kaphat, a valódi gyümölcspálinka soha nem édes igazán, éppen csak amennyire a gyümölcsök természetes ízeiből következik.
Az úgynevezett szárazpróba segítségével is meggyőződhetünk a feltálalt ital minőségéről. Egy cseppet dörzsöljünk szét a kézfejünkön, és ha igazán jó pálinkával van dolgunk, néhány perc múlva alkohol helyett csak a tiszta gyümölcsillat marad. Az is gyanús azonban, ha az üres pohárban még órákkal később is intenzív az aroma. A természetes illóolajok - nevükhöz méltóan - nem tartósak, az az illat, amely órák múlva is erős marad, gyaníthatóan mesterséges adalékanyag. A valódi pálinka esetében a visszamaradó illatnak már-már az alapanyag lekvárját kell felidéznie.
Budapesti Pálinka Fesztivál
Bár a mondás szerint jó bornak nem kell cégér, a modern világban bebizonyosodott, hogy ez korántsem igaz. Sokan dolgoznak azért, hogy a minőségi magyar pálinka eljusson a fogyasztókhoz, hiszen hogyan futhatna be világkarriert egy olyan termék, amely sokáig a hazai fogyasztók között is háttérbe szorult a külföldi konkurensek hatására. A nemrég harmadik alkalommal megtartott Budapesti Pálinka Fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a pálinkára, amely a szervezők szerint komoly történelmi értéket is képvisel. Több évszázados múltra tekint vissza a magyar gasztronómiában, készítését és fogyasztását több mint ötszáz éve írásos emlék őrzi. Aki esetleg lemaradt a mostani eseményről: október 10-12. között újabb ünnepséget rendeznek a pálinkának. A Budai Vár Savoyai-teraszán tartott rendezvényen a nemes párlatok mellett válogatott kolbászok is felvonulnak majd.A pálinka napja
Mint mindennek, amit fontosnak tartunk, természetesen a pálinkának is szenteltek egy hivatalos napot az évben. A pálinka napja ugyan új keletű hagyomány, először 2007-ben tartották meg. A dátum december hatodika, Miklós napja, mivel Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje. Így azok a felnőttek, akik jól viselkedtek, a csokoládé helyett e finom nedűt kérhetik a Mikulástól. De nem csak ezen a jeles napon fogyasztják előszeretettel, szinte minden alkalomra, legyen akár személyes, akár üzleti, megfelelő ital vagy éppen ajándék.
Törvényjavaslat a pálinka védelméért
Ötpárti összefogással tíz parlamenti képviselő - minden frakcióból kettő - februárban törvényjavaslatot nyújtott be a pálinkáról: meghatároznák, milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy a tradicionális termék elnevezését használni lehessen. A törvény nagyrészt az Élelmiszerkönyvben eddig is meglévő szabályt rögzíti. A törvényjavaslat megkülönbözteti és részletes fogalom meghatározással látja el a kisüsti, az aszútörköly, az érlelt, a vegyes gyümölcs, az ágyas és az ópálinkát, és rendezi a mézes pálinka eddig bizonytalan helyzetét. A törvényjavaslat kitér arra is, hogyan és milyen formában kell feltüntetni az elnevezéseket a palackok mellett a csomagolóanyagokon és a reklámkiadványokban. A benyújtó képviselők mindezeken túl Pálinka Nemzeti Tanács létrehozását és a Nemzeti Pálinkastratégia megalkotását is sürgetik.Forrás: FH
Mézes és ágyasA mézzel ízesített gyümölcspárlat pillanatnyilag nem jogosult a pálinka név használatára. Bármilyen finom pálinka is az alapanyag, a közkedvelt ital a rá vonatkozó szabályok hatálybalépése után is csak mézespálinka-likőr lehet. Szigorú szabályok vonatkoznak az ágyas pálinka jellegzetességeire is. Ezt a nevet olyan ital viselheti, amely esetében száz liter pálinkát legalább tíz kilogramm érett, jó minőségű gyümölccsel együtt érleltek, legalább három hónapig.
- timár -
Fotó: Gundel, Magyar Pálinkamarketing Kft.
A cikk a Piac és Profit 2008. májusi számának NHD mellékletében jelent meg.