Természetesen a borról sem feledkeztünk meg, hiszen a "borban az igazság, borban a vigasz", s még jó néhány hasznos ásványi anyag.
A friss szőlő sok A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint nikotinsavamidont tartalmaz. Bővelkedik ásványi anyagokban: káliumban, kálciumban, magnéziumban, vasban, rézben, mangánban, szilíciumban, kloridban, foszforban, fluorban és kénben. Sok borkősav és nagy energiájú természetes cukor tárháza.
Elsőrendű hajtó és tisztító. Serkenti az anyagcserét, ennek köszönhetően gyorsabban égnek el a fölös tápanyagok és salakanyagok. Emiatt fogyasztó hatású. Tisztítja a vért, serkenti a vérképzést és a máj méregtelenítő tevékenységét. Jó hatású az idegrendszerre, az izomenergia regenerálója. Ajánlott vérszegényeknek, ideges, lábadozó betegeknek, székrekedéses, aranyeres állapotokra, gyulladásos betegségben, gyomorhurutban.
(Forrás: Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha)
Ha már a szőlőnél tartunk, ne feledkezzünk meg a szőlőből készült alkoholról, a borról sem. Egy pohár bor este jó hatással van a szervezetre. Segíti az emésztést, nyugtat, ellazít, jókedvre derít és a vörösbor segíti a vérképződést, a vashiány csökkentését.
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a koszorúserek megbetegedésének esélyét. Napi 1,5-2 dl bor fogyasztása csökkenti a koleszterin és triglicerid-szintet, mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a szívinfarktus rizikóját.
Pató Erika