A tönkölybúza gyógyít és fiatalít, és már a Nílus völgyében is fogyasztották ie. 4. évezredben! Sőt! A rómaiaknak köszönhetően a magyarok is ették a Kárpát-medencében, s a növény és a magyarság csodás egymásra találásának bizonyítéka, hogy a tönkölybúza az egyik legkiválóbb gabonaválasztás a tej-és gabonalapú táplálkozásra bekódolt magyarságnak - mondta el a Születés Hete programsorozat egyik szegedi előadásában dr. Kalmár Gergely nemesítő,génkutató,aki a tönkölybúza szakavatott ismerője.
A kutató azt is elmesélte, hogy egy 1941-es magyar tankönyv szerint, amelyet egy ismert nemesítő írt, már minden búzánk génmanipulált volt, s míg például az 1970-es években kb. 68%-ban tartalmazott emészthető fehérjét, addig manapság harmincegynehány százalékra csökkent ez az arány.
A tönkölybúza esetében ez az arány 100%!
A tönkölybúzából készült kenyér ásványanyag tartalma 15-20- szorosa, vitamintartalma 20-25-szöröse a búzából készült kenyérhezképest. Nem tartalmaz nehézfémeket, és E vitamin tartalma még kisütés után is csúcsértékben található a tönkölybúza kenyérben. Emellett igen magas a teljes B csoportú vitaminok aránya valamint a rákbetegségek kialakulását gátló szelén tartalma is..A ma már napjainkban is termeszteni kezdett tönkölybúza a legjobb gabona, hiszen zsíros és erőteljes, kiváló szövetépítő. A kutató elmondta, hogy aki tönkölybúzát fogyaszt, annál döbbenetes módon alakul át a szövetállomány. A vegetáriánusoknak ideális táplálék, hiszen minőségi fehérjét képes adni, ami nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Fehérjetartalma pedig 20 százalékos!
Nagyon meg kell nézni azonban, hogy mit emelünk le a boltok polcairól, hiszen a tönkölyt sokszor keverik más gabonafélékkel, így azonban nem érvényesül sokféle kiváló hatása,hiszen már Hildegard,a "Rajna Szibillája" is fontosnak tartotta megjegyezni, miszerint tilos a tönkölyt keverni!
Az igazi tönkölykenyér napokig eláll,lehet belőle teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is sütni.
Egészségtani hatása pedig szinte felsorolhatatlan:
- használható Candida ellen
- béltisztító hatású
- csökkenti a koleszterinszintet
- cukorbetegség esetén ideális táplálék
- jótékonyan hat az idegrendszerre
- kiváló erőt adó sportolóknak, várandósoknak és vegetáriánusoknak
Vajon miért ragaszkodunk mindezek ellenére az egyre silányabb búzához, ami-szintén Kalmár Gergely szavaival élve- laza szövetet épít bennünk, s egyre értéktelenebb táplálékunk?
K.V.