Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Az olcsó bor csapdája

Higgyék el a túl olcsó bor - csapda. Annál valami nem stimmel. Vagy nem szőlőből készült, vagy nem gondosan művelt szőlőből, megfelelő technológiával. Vagy már vesztett élvezeti értékéből: mert rosszul tárolták, mert rosszul szállították, vagy már túl öreg. Mert nem mindegyik fajtánál jó az, ha többéves a bor.

A bor iránti szeretetünket talán génjeinkben hordozzuk. A szőlőművelésnek, borkészítésnek és fogyasztásnak évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak. S nem csupán a főurak, arisztokraták asztalára, hanem a legszegényebbek poharába is mindig került bor - legalább az ünnepekkor. Ahogy a XIX. Században a filoxera járvány, úgy a II. világháború utáni nagyüzemi gazdálkodás sem tudta kipusztítani a szőlőművelés és a bor szeretetét a magyarokból.  Ám a rendszerváltás után elkezdődött új fejezet talán egy kicsit túl gyors fejlődést, kínálati bővülést is hozott. Divatos téma lett a bor az újságok hasábjain, könyvek tucatjai jelentek meg, rádióban, televízióban, interneten folyamatosan hallhatunk, olvashatunk a hazai borászat fejlődéséről, eredményeiről. Országszerte számos - a borhoz kötődő - rendezvényen kóstolhatunk, válogathatunk.

Ez a szédítő kínálat bővülés azonban - azt tapasztalom - sokakat zavarba ejt. A bőség zavarába. Mindenhonnan azt hallják az emberek, igyál bort! A melyiket kérdésre viszont nehezen kap egyértelmű választ. Így azután nagyon sokan egyszerűen az ár alapján döntenek, azt gondolván és hívén a bortörvényről és a jövedéki adóról, hogy ami forgalomba kerül az mind jó minőség. A drágább bor pedig, csak azért kerül többe, hogy a kereskedő és a termelő jól meggazdagodjon. Nosza megveszi hát az olcsót, a pár száz forintosat. S ha utána megfájdul a feje, vagy a gyomra, akkor szidja a magyar bort. Pedig csupán - egyszerű logika alapján -  el kell kezdeni számolni, kalkulálni a költségeket, amibe az a palack bor kerül:

- mennyibe kerül maga az üveg? (annak legalább a kétszeresébe, mint amennyit visszaváltáskor adnak érte)

- mennyibe kerül a címke a palackon (annál sokkal többe, mint amennyiért mondjuk egy névjegyet készítenek ma)

- mennyibe kerül a dugó? (a parafából készített különböző tárgyak olcsó forgácsból készülnek!)

- a dugót borító kapszula majdnem annyiba kerül, mint a címke

- plusz a jövedéki adó, amit minden palack után fizetni kell

Nos ez az öt tétel közepes minőségben számítva legalább 120-150 Ft.

S mennyire marad akkor a borra, ami a palackban van? Hiszen annak is vannak költségei:

- a szőlőt művelni kell: kapálni, metszeni, trágyázni, permetezni, szüretelni (anyag és bér költség)

- szüret után bogyózzák, erjesztik, lefejtik, kezelik, érlelik a bort hónapokig. (Az igazán jó minőségűeket akár évekig is!) Gépek, berendezések, hordók, pincefenntartás, energia, víz és ismét csak emberi munkaerő költségei.

- majd palackba töltik - géppel, vagy kézzel - majd immár palackban tárolják tovább.

Nos akárhogy számoljuk, ez sem "két fillér" még egy palackra vetítetten sem. S akkor a borász még nem keresett rajta egy fillért sem. A kereskedőről nem is beszélve.

Azaz higgyék el a túl olcsó bor - csapda. Annál valami nem stimmel. Vagy nem szőlőből készült, vagy nem gondosan művelt szőlőből, megfelelő technológiával. Vagy már vesztett élvezeti értékéből: mert rosszul tárolták, mert rosszul szállították, vagy már túl öreg. (Mert nem mindegyik fajtánál jó az, ha többéves a bor. Az évjáratok fontosságára egy külön cikkben szeretném majd felhívni a figyelmüket.)

Az ár tehát mindenképpen a bor minőségének fokmérője. Képviseli a benne lévő értéket, mindazt, amit felsoroltunk.

Igaz, az eladási ár nagymértékben függ attól is, hogy hol vásároljuk a bort.

A szupermarketek nagy mennyiségben szerzik be a bort, így kedvezőbb beszerzési árat csikarnak ki maguknak a termelőktől. Ezért ugyanazt a borfajtát lehet, hogy ott olcsóbban (de nem sokkal) meg lehet venni, mint egy borszaküzletben, vinotékában. Ám a szakszerűtlen  - állítva és nem fektetve történő - tárolás ronthat a bor minőségén, pláne ha hosszú hónapokig áll a polcon. Ezért ha valóban gondosan tárolt, jó minőségű bort szeretnének vásárolni, azt legjobb egyenest a pincészettől, vagy borszaküzletben megvenni. Ma már az interneten keresztül is lehet rendelni, pincészettől is, borkereskedőtől is.

Még borász és kereskedő körökben is sok vitát gerjeszt, hol az a bűvös határ, ami alatt nem szabad megvenni egy bort. Van, aki 1000 forintot mond, én azonban ennél kevesebbért is ismerek jó bort. Könnyűek, finomak, zamatosok például a Szőlőskert Rt. borai, melyek már 600 forint körüli áron is kaphatóak. De palackos bort üzletben 300,- forintért nem tanácsos megvenni. De az 1000 forintos tokaji aszú is gyanúsan olcsó.


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.