Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Bemutatjuk a margarint

Olcsó vajpótlóként kezdte pályafutását Hyppolyte Mége Moriés találmánya, a gyöngyházfénye miatt margarinnak keresztelt (a görög margarites szó jelentése "gyöngy") kenhető élelmiszer. Kereskedelmi forgalomba az 1870-es években került. A margarin kiállta az idők próbáját: nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, az egészséges táplálkozás egyik alapja.

A margarin születésének szomorú apropója volt: 1853-ban, a krími háború idején Franciaország hadban állt Oroszországgal. Az évekig tartó csatározások alatt a francia vidék állatállománya jelentősen megcsappant. A francia kormány az általánosan fellépő vajhiány megakadályozására egy új kenhető zsiradékot szeretett volna bevezetni, ezért pályázatot írt ki a receptúra összeállítására. Moriés kutató-kémikus végül 1869-ben jelentkezett a margarin receptjével, amelyet még ebben az évben szabadalmaztak is Franciaországban és Angliában. Az 1800-as évek végén megépülnek az első margaringyárak szerte a világban (Németország, Ausztria, USA, Norvégia, Svédország, Dánia, Anglia) és elkezdődik a margaringyártás.

A vitaminokkal dúsított margarin ötlete is háborús időszakban született: a szegényes és rossz táplálkozás miatt 1940-ben törvény rendel el, hogy a margarin egyetlen tápértékbeli hiányosságát a vajjal szemben - vitaminokkal (A, D,E) pótolják.

Az 1960-as években jelennek meg az első csészés margarinok, 1964-ben bevezetik a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarint, 1969-ben már az alacsony zsírtartalmú margarin is megvásárolható, 1980-ban pedig a lágy, csészés margarinok lekörözik kocka társaik keresletét.

1991-ben már kapható az első olíva olajból készült margarin. 1994 óta az EU Kenhető Zsírok Szabályzata körvonalazza a margarinok megengedhető zsírtartalmát. Ma, az egészséges táplálkozás jegyében a margarinok zsírtartalma jellemzően 40-60 százalék között van.

A margarin előállításához használt zsírféleségek is változtak az idők során. Az 1800-as évek végén elterjedt marhafaggyút és az oleint később felváltotta az olívaolaj, majd ennek drágasága miatt, a földimogyoró és gyapotmagolaj. A pálmaolaj és a szilárd olajok az 1900-as években jelennek meg, a bálnazsír használatát a 60-as években a bálnavadászat korlátozása miatt szüntetik meg.

A 21. században már kevés olajfajtát használnak: hazánkban a napraforgó-, a repce-, a lenmag, a kukoricacsíra-olaj, valamint a pálmamag- és pálmaolaj a margaringyártás legfőbb alapanyaga.

AMIT A MARGARINRÓL TUDNI ÉRDEMES

  1. A margarin szerkezetét tekintve víz-a-zsírban emulzió, amelynek zsír fázisa keményített növényi zsiradékból, természetes növényi zsírokból és lágy olajok keverékéből áll. Természetes növényi zsírként leggyakrabban kókusz- és pálmazsírt használnak.

  1. A növényi zsír - olaj arány adja a margarin szobahőmérsékleten elvárt szilárdságát és kenhetőségét.

  1.  A zsiradékhoz zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) adnak. Színezésre pedig a természetes eredetű bétakarotint használják.

  1. A margarinfogyasztás évről évre növekszik a világon: hazánkban 1990-ben még csak 3,8 kg volt az egy főre jutó mennyisége, 1998-ban már 5,8 kg, 2002-ben pedig 6,6 kg.

  1. A hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül a margarinok már nem hidrogénezési eljárással készülnek. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma a WHO által is ajánlott 1% alatti. Egyre több termék csomagolásán tüntetik fel az összetevőket, így a transzzsír tartalmat is. Érdemes figyelmesen elolvasni a csomagolást! 

  1. A margarinok növényi olajokból készülnek, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsav segíti az erek rugalmasságát, könnyíti a véráramlást. Az omega-6 zsírsav pedig kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

  1. Napjainkban már vannak olyan margarinok is, melyek növényi szterin tartalmuknak köszönhetően kifejezetten alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére.

  1.  A táplálkozási szakemberek az egész világon egyértelműen a növényi eredetű olajok, margarinok használatát javasolják az állati eredetű zsiradékok helyett.

Forrás: Unilever


Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.