Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Bemutatjuk a margarint

Olcsó vajpótlóként kezdte pályafutását Hyppolyte Mége Moriés találmánya, a gyöngyházfénye miatt margarinnak keresztelt (a görög margarites szó jelentése "gyöngy") kenhető élelmiszer. Kereskedelmi forgalomba az 1870-es években került. A margarin kiállta az idők próbáját: nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, az egészséges táplálkozás egyik alapja.

A margarin születésének szomorú apropója volt: 1853-ban, a krími háború idején Franciaország hadban állt Oroszországgal. Az évekig tartó csatározások alatt a francia vidék állatállománya jelentősen megcsappant. A francia kormány az általánosan fellépő vajhiány megakadályozására egy új kenhető zsiradékot szeretett volna bevezetni, ezért pályázatot írt ki a receptúra összeállítására. Moriés kutató-kémikus végül 1869-ben jelentkezett a margarin receptjével, amelyet még ebben az évben szabadalmaztak is Franciaországban és Angliában. Az 1800-as évek végén megépülnek az első margaringyárak szerte a világban (Németország, Ausztria, USA, Norvégia, Svédország, Dánia, Anglia) és elkezdődik a margaringyártás.

A vitaminokkal dúsított margarin ötlete is háborús időszakban született: a szegényes és rossz táplálkozás miatt 1940-ben törvény rendel el, hogy a margarin egyetlen tápértékbeli hiányosságát a vajjal szemben - vitaminokkal (A, D,E) pótolják.

Az 1960-as években jelennek meg az első csészés margarinok, 1964-ben bevezetik a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarint, 1969-ben már az alacsony zsírtartalmú margarin is megvásárolható, 1980-ban pedig a lágy, csészés margarinok lekörözik kocka társaik keresletét.

1991-ben már kapható az első olíva olajból készült margarin. 1994 óta az EU Kenhető Zsírok Szabályzata körvonalazza a margarinok megengedhető zsírtartalmát. Ma, az egészséges táplálkozás jegyében a margarinok zsírtartalma jellemzően 40-60 százalék között van.

A margarin előállításához használt zsírféleségek is változtak az idők során. Az 1800-as évek végén elterjedt marhafaggyút és az oleint később felváltotta az olívaolaj, majd ennek drágasága miatt, a földimogyoró és gyapotmagolaj. A pálmaolaj és a szilárd olajok az 1900-as években jelennek meg, a bálnazsír használatát a 60-as években a bálnavadászat korlátozása miatt szüntetik meg.

A 21. században már kevés olajfajtát használnak: hazánkban a napraforgó-, a repce-, a lenmag, a kukoricacsíra-olaj, valamint a pálmamag- és pálmaolaj a margaringyártás legfőbb alapanyaga.

AMIT A MARGARINRÓL TUDNI ÉRDEMES

  1. A margarin szerkezetét tekintve víz-a-zsírban emulzió, amelynek zsír fázisa keményített növényi zsiradékból, természetes növényi zsírokból és lágy olajok keverékéből áll. Természetes növényi zsírként leggyakrabban kókusz- és pálmazsírt használnak.

  1. A növényi zsír - olaj arány adja a margarin szobahőmérsékleten elvárt szilárdságát és kenhetőségét.

  1.  A zsiradékhoz zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) adnak. Színezésre pedig a természetes eredetű bétakarotint használják.

  1. A margarinfogyasztás évről évre növekszik a világon: hazánkban 1990-ben még csak 3,8 kg volt az egy főre jutó mennyisége, 1998-ban már 5,8 kg, 2002-ben pedig 6,6 kg.

  1. A hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül a margarinok már nem hidrogénezési eljárással készülnek. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma a WHO által is ajánlott 1% alatti. Egyre több termék csomagolásán tüntetik fel az összetevőket, így a transzzsír tartalmat is. Érdemes figyelmesen elolvasni a csomagolást! 

  1. A margarinok növényi olajokból készülnek, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsav segíti az erek rugalmasságát, könnyíti a véráramlást. Az omega-6 zsírsav pedig kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

  1. Napjainkban már vannak olyan margarinok is, melyek növényi szterin tartalmuknak köszönhetően kifejezetten alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére.

  1.  A táplálkozási szakemberek az egész világon egyértelműen a növényi eredetű olajok, margarinok használatát javasolják az állati eredetű zsiradékok helyett.

Forrás: Unilever


 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.