Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Csodacsoki

Gombóc Artúr tudta nagyon jól, hogy a csokoládé a világ egyik legnagyobb kincse. Szinte mindenre jó, egészségügyi problémákra, rosszkedv ellen, sőt, még fogyni is lehet vele.

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben, vártak tőle afrodiziákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat.

A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták - vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években csináltak, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták.

Az eredeti csokoládé sötét volt és kesernyés, de egy svájci cukrász - nevezzük talán csokrásznak - előállította a tejcsokit, ami ma sokfelé népszerűbb, mint az étcsokoládé, pedig egészségesnek aligha mondható. Aztán jött a fehér csokoládé, ami már csak annyiban csokoládé, hogy az alapanyaga ugyancsak a kakaóbab.

A flavanolok dicsérete

A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikróbák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Az utóbbi igen lényeges, mert az érelmeszesedésről másfél évszázada bebizonyították, hogy különleges, idült gyulladásos folyamat, ami fölgyorsul, ha a "rossz" koleszterin és egyéb, zsírnemű anyagok oxidálódnak. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok a növényeket kívülről védik különböző támadások ellen, ha pedig bőségesen eszünk növényeket, az emberi szervezetet belülről igyekeznek jó karban tartani.

A flavanolok kedvező biológiai tulajdonságaik kiválóak. Ezek javára írják a vörösbor vagy a zöld tea szív- és érbetegségek elleni védő hatását, de ezekből a számunkra fontos anyagokból a legtöbb a kakaóban és értelemszerűen a kakaóban gazdag étcsokoládéban található.

Vérnyomáscsökkenés és érvédelem

Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely arról számolt be, hogy hét napi, kakaómentes időszak után egészséges, fiatal önkéntes vizsgálati alanyok ettek 15 napig naponta tíz deka csokoládét.

A kutatók a vizsgálati alanyok vérnyomását naponta mérték és mindegyik kezelési időszak végén meghatározták a cukoranyagcsere különböző adatait is. Az eredménye és a tudósok értékelése szerint az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termeltek és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez csökkenti az úgynevezett metabolikus tünetcsoport (cukorbetegség, magas vérnyomás, a "hasznos" HDL-koleszterin szintjének csökkenése és a kedvezőtlen vérzsír-frakciók magasabb szintje,  valamint a hasra-hízás) kockázatát.

Egy másik munkacsoport 2006. augusztusában ismertette tanulmányát, melyben fiatal-, illetve ötven évesnél idősebb önkéntesek ittak néhány napig naponta speciálisan készített, flavanol-dús, folyékony csokoládét. A vizsgálati alanyokon végzett műszeres mérések azt mutatták, hogy az erek rugalmassága a csokoládé-ital fogyasztására kifejezetten jobb lett, de az igazán izgalmas és biztató eredmény szerint az idősebb korcsoportban ez a kedvező hatás sokkal erélyesebben érvényesült.

A sötét csokoládé érvédő hatására vonatkozólag már korábban is voltak megfigyelések. Egy amerikai kutató, Norman K. Hollenberg végzett vizsgálatokat Panamában. A kuna indián törzs tagjai között magas vérnyomású beteget szinte nem talált, de a genetikailag azonos kuna indiánok körében, ha azok beköltöztek a városba, Panama City-be, mind többnek lett kórosan emelkedett a vérnyomása. A kutatók azt találták, hogy az indiántörzs tagjai megszokott környezetükben, hagyományos étrendjük részeként sokat ittak kakaóbabból készített, házi "csokoládét", a városba költözve ezt a szokásukat elhagyták.

Holland orvosok egy kisváros, Zutphen idős lakóit tanulmányozták. Az idős holland urak egészségét másfél évtizeden át rendszeresen és gondosan ellenőrizték. Azoknak volt a tizenöt év megfigyelési idő alatt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen és a csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.

Számítások szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb. Ez nem meglepő, mert arra is vannak adatok, hogy a flavanolok nem csak értágító hatásuk révén javítják a véráramlást, hanem gátolják a fokozott véralvadást is és ezzel mérséklik a szívinfarktus és a szélütés veszélyét.

Hölgyeim, figyelem: van még más is!

A csokoládé bőrvédő hatását is igen korszerű módszerekkel vizsgálták, és az eredményeket 2006 júniusában a táplálkozástudomány egyik vezető nemzetközi folyóiratában közölték. A német kutatócsoport vizsgálta hölgyek egy negyedéven keresztül naponta ittak sok flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt. Gondosan kiválasztott és körülhatárolt bőrterületeket pontos sugáradaggal "napoztattak" rendszeresen. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanol-szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.

A sötét étcsokoládé, aminek kakaótartalma legalább 50 % vagy ha több, még jobb, nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A,B,C és E vitamin. És még valami: theobromin, amiről sokan tudják, hogy a koffein rokona. A theobromin görögül az istenek eledelét jelenti: frissítő hatása van és részben a theobromin tartalomnak köszönhető a hangulat javulása, amit csokoládé evésekor érzünk. De van még egy érdekes hatása: igen erélyes köhögéscsillapító.

Londoni tudósok végezték azt a kitűnő vizsgálatot, melyben az önként jelentkezők egyik héten olyan, általuk ismeretlen tartalmú kapszulákat vettek be, melyekben az erélyes köhögéscsillapító kodein volt, egy másik héten theobromint rejtett a kapszula, egy harmadik héten pedig hatástalan placebót. A köhögést a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki. A kodein kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal bizonyult hatásosabbnak.

Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokival biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell. Felnőtteknek az adag dupláját adták a londoni kutatók, vagyis hat deka csokoládénak megfelelő theobromin volt megfelelően hatásos.

Hatás és nem-kívánatos hatás

A nagy kakaótartalmú csokoládé tehát jó hatású a szív- és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére, és mint vázoltuk, más kórképekben is, de ha valami hatásos, tudnunk kell, hogy minden bizonnyal nem-kívánatos hatásai is vannak.

A csokoládé sok kalóriát jelent: egy tízdekás tábla csoki elmajszolása 500-550 kilokalóriával gazdagítja szervezetünket, ezért - sajnos - ha egyéb ételekből származó kalóriabevitelünk is tekintélyes, meghízhatunk. Ha rendszeresen és bőségesen csokizunk, a többi ételből arányosan kevesebbet együnk.

Vannak, akik azért tartanak a sötét színű gyógycsokitól, mert van benne koffein és az okozhat nyugtalanságot, álmatlanságot, szívdobogást. A csokoládé koffeintartalma azonban lényegesen kisebb, mint az amit egy-egy kávéval nyelünk le, naponta akár többször is. Egy erős kávéban 100 mg koffein is lehet és egy szokásos szimplával legtöbbször kb. 40 mg koffeint iszunk meg. A sötét csokoládé több koffeint tartalmaz, mint a tejcsoki, de egy fél tábla étcsokoládéban is csak 25-30 mg koffein található.

A nagy kakaótartalmú - 60-70 %-os - csokoládéval hatásosan csökkenthetjük az érelmeszesedés kifejlődését, az infarktus- és a szélütés veszélyét, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító. Ennek a gyógyszernek előnye, hogy a többi patikaszerrel ellentétben szinte minden élelmiszerboltban, bevásárlóközpontban, sőt benzinkútnál is bármikor megvásárolható - igaz, nincs rajta társadalombiztosítási támogatás.

Dr. Matos Lajos - Dr. Lengyel Margit

forrás: Capital Communications nyomán


6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.
Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra

Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra 

Amint megérkezik a tavasz, a kert újra életre kel, de csak akkor, ha mi is készen állunk rá.
Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.