Tavaszra a szervezet általában feléli az egészség szempontjából nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, ballasztanyagokat és enzimeket, amit pótolni kell. Erre a legjobb módszer, ha étrendünket kissé átalakítjuk.
Hasznos anyagaikkal
nemcsak immunrendszerünket erősítik meg a zöldségek, gyümölcsök, természetes csírák, de számos betegséget is megelőzhetünk segítségükkel, ha étrendünk részévé válnak. Természetesen a húst nem kell teljesen kiiktatni az étrendből, a sovány csirke, a pulyka, a nyúl, a tengeri halak és „herkentyűk" - persze kíméletesen elkészítve, grillezve, párolva - részei lehetnek a kúra alatti étrendnek. A salátákat, zöldségeket pedig jó friss fűszernövényekkel, kevés hidegen sajtolt olívaolajjal készíteni. A bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring amellett, hogy finom aromát ad, olyan vitaminokat, bioanyagokat tartalmaz, melyek serkentik az emésztést, segítik a méregtelenítést, az olíva pedig a zsírban oldódó vitaminok oldódásában segít.
A természetes csírákat
már több ezer éve használják a keleti gasztrokultúrákban. Ezek jóval több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint maguk az érett gyümölcsök, zöldségek, és dúsabbak a létfontosságúak enzimekben is, amelyek nélkül nem tudnánk megemészteni az elfogyasztott ételeket, hasznosítani a bevitt vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat. Számos betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmasak. Szinte mindegyik kiváló immunerősítő, méregtelenítő, vértisztító, gyulladáscsökkentő és idegnyugtató, s lúgosító hatású is. Otthoni csíráztatáshoz csakis bio jelzésű és ne úgynevezett csávázott vetőmagot vásároljunk, mivel ez utóbbi vegyszerrel kezelt. A magvakat egy éjszakára áztassuk langyos vízbe, majd másnap öblítsük le, és nedves vattával kibélelt üveg-, kerámia- vagy műanyag tálba szórjuk le, esetleg földbe ültessük őket. Ha ez utóbbi módszert választjuk, naponta kétszer kevés vízzel locsoljuk meg. Jó, ha az edényt szellőző, 17-22 Celsius-fokos helyen tartjuk, és letakarjuk: így megnő a páratartalom, ami felgyorsítja a csírázást. A magvakból 3-4 nap múlva kibújnak az apró csírák, néhány nap után már levághatjuk és felhasználhatjuk őket. Házilag a legkönnyebben csíráztatható biomagvak: az árpa, a búza, a lucerna, a napraforgó, a retek, a hajdina, a zsázsa.
A jótékony hatás
Brokkolicsíra: nagyobb mennyiségben tartalmazza a fő vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat. Egyedülállóan magas U-vitamin-tartalma segít a gyomorfekély megelőzésében, gyógyításában, a vérszérum zsír- és koleszterinszintje csökkentésében, gátolja az emésztőrendszeri, a hólyag- és prosztata-, valamint a daganatos megbetegedések kifejlődését.
Búzacsíra: sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és antioxidánsokat tartalmaz. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat. A „népgyógyászatban" a petefészek megerősítésére, vetélés, koraszülés, vérkeringési zavarok és magas vérnyomás megelőzésére is használják.
Hajdinacsíra: magas E-, C- és B-vitamin-tartalmú, jelentős vas, kálium, foszfor és ásványi anyag is található benne. Fehérjetartalma révén jó méregtelenítő és immunrendszer-erősítő, a benne lévő riboflavin és rutin az agyműködést serkenti, a lecitin pedig az érfalakat tisztítja, és erősíti a szívizomzatot.
Lucernacsíra: magas a C-, B-, B12-, D-, E- és K-vitamin-tartalma, és bővelkedik ásványi anyagokban (vas, kálcium, foszfor, magnézium) is. Ásványi sói lúgosítják a vért, rostja szaponinja véd a koleszterinlerakódások ellen, klorofillje jó a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, antioxidánsai pedig az öregedés lassításában járnak élen.
Mustárcsíra: sok A-, C-, B-, D- és E-vitamin, réz, cink, vas, foszfor, kálcium, niacin és jód található benne. Erős vírusölő hatású, lázcsillapító, így kitűnő természetes antibiotikum, de hasznos emésztési és ízületi panaszokra, a keringés javítására és székrekedésre is.
Napraforgómag-csíra: sok benne a fehérje és az A-vitamin. Magas foszfor- és kalciumtartalma a csontok, fogak erősítéséhez elengedhetetlen, de szerepet játszik a zsírok és szénhidrátok emésztésében, az idegrendszer stabilitásában is. Méregtelenítő, vízhajtó, és jótékonyan hat cukorbetegség esetén is.
Retekcsíra: dús A-, B1-, B6-vitaminokban, káliumban, vasban, foszforban, folsavban és ásványi anyagokban. Kiváló természetes antibiotikum, méregtelenítő és immunerősítő. Jól alkalmazható megfázás, homlok-, orrmelléküreg-gyulladás esetén.
Ruccola- és zsázsacsíra: mindkettő gazdag E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban. Jó látás- és bőrjavítók.
Szójababcsíra: magas E-vitamin- és vastartalmú. Pozitívan hat a szívkoszorúér- és a rákos megbetegedések ellen.
Vöröshagymacsíra: vitaminokban, ásványi anyagokban és klorofilban gazdag. Kiváló immunrendszer-erősítő, vértisztító, vírusölő, gyorsítja a sérülések, fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását.
Csírareceptek
A legjobb, ha salátába, kefírbe vagy joghurtba keverjük, de készíthetünk retekcsírás omlettet, vaj-, túró- és sajtkrémet is, desszertként búzacsírás-túrós palacsintát, italként pedig citrommal, mézzel összeturmixolva finom vitaminbomba-üdítőt. Mivel legtöbbjük semleges vagy kellemesen fűszeres, esetleg picit édeskés ízű, a hagyományos leveseket, főzelékeket, zöldségrakottasokat is gazdagíthatjuk, „fűszerezhetjük" velük. Egyre vigyázzunk: csak a végén adjuk a főtt, sült ételhez, a melegítéstől ugyanis elpusztulnak a bennük lévő értékes enzimek.
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/1. számában jelent meg.