Többek között a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék hiánya okozza a depressziót, a hiperaktivitást, az autizmust és az Alzheimer-kórt is. Egyes anyagok míg károsak a szervezetnek, másokra kifejezetten szüksége van a testünknek. Grimm professzor ezeket az anyagokat gyűjtötte csokorba, és jegyezte le az egészségére odafigyelő olvasónak. Az előző írásunkban megvizsgáltuk a vas, a cink, a B-vitamin és a vércukor optimális élettani hatását.
Az aminosavak is rendkívül fontosak testünk és szellemünk egyensúlya érdekében. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat a tengeri halakban, a hüvelyesekben, a retekben, paradicsomban és a banánban találunk. E hatóanyag összetételében és hatásában szinte azonos a testben természetesen meglévő szerotoninnal, mely a nyugalomért és boldogságért felelős. A fenti táplálékok, zöldségek és gyümölcsök nemcsak színükkel nyugtatnak tehát. Minél többet fogyasztunk belőlük, annál kiegyensúlyozottabbak leszünk. Nem beszélve arról a nem csekély hatásukról is, hogy aktiválják agyunk sejtjeit a még teljesebb befogadóképesség érdekében.
A magnézium győzelmet arat a stressz felett. A hétköznapi gondok és problémák hosszútávon teljesítménycsökkenéshez vezetnek. Kedvetlenekké válunk, és a kreativitásunk is messze alulmúlja önmagát. A megoldás a magnézium erejében rejlik. Ha kellőképp szeretnénk feltankolni belőle, a pulykahús és a pisztácia kész magnéziumbomba! De jócskán tartalmazzák a szójacsíra, a bogyós gyümölcsök és a tejtermékek is.
A cholin az acetilkolin egyik alapanyaga, mely rendkívül fontos ingerületátvívő anyag a testben. Hogy agyunkból gyorsan elő tudjuk húzni a legeldugottabb információt, hogy logikusan gondolkodjunk és sziporkázzunk fontos a cholin jelenléte is. Sőt! Nélküle nincs hírvivő anyag, így gondoskodnunk kell meglétéről. Rendkívül sok cholin van a sajtban, tojásban, szójacsírában és dióban.
Végül a legfontosabb: a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, amit nem lehet kellően hangsúlyozni. Napi két, de inkább három liter folyadékkal valósággal átmossuk szervezetünk, kitisztulnak a bélbolyhok, gyorsabb lesz az emésztésünk, sejtjeink tápanyaghoz jutnak, a méreganyagok pedig távoznak. Bátran mondhatjuk, hogy belső zuhany. Ha kevesebbet iszunk, az annyit ér, mintha két liter vízzel tusolnánk. Hogyan hat a folyadék jelenléte agyműködésünkre? Jobban, mint gondolnánk: ha rendszeresen iszunk, főként zöldteát, ásványvizet, és zöldség-, gyümölcsleveket felfrissítjük szellemünk, nő a koncentrációképességünk, könnyebben és hatékonyabban dolgozunk. Ha tehetjük, próbáljuk mértékkel fogyasztani a feketét - mind a kávét, mind a teát.
Turmixoljunk, vagy majszoljunk, a lényeg, hogy kerüljük a gyors-, a fagyasztott-, a készételeket. Annál frissebbek maradunk szellemileg, minél több természetes és feldolgozatlan élelmet fogyasztunk!
Forrás: www.bild.de