A szénanáthát a pollen, a por, a toll, az állatok szőre és más irritáló anyagok idézik elő a szem, az orr és a légutak nyálkahártyájából. Ezeknek az irritáló anyagoknak a hatására nagy mennyiségű antitest termelődik a szervezetben, melyek hisztamint szabadítanak fel. A hisztaminok hatására a hajszálerek permeábilisakká, azaz átáztathatóakká válnak, mely duzzadtsághoz és irritációhoz vezet.
A szénanátha legismertebb tünetei a szemben, az orrban és a torokban érzett viszketés, a szemből és orrból folyó váladék, a tüsszögés és az idegek irritáltsága. Egyes anyagokon kívül az alkoholos italok és a stresszes helyzetek is elősegítik az allergiás orrüreggyulladás kialakulását. A kór legegyszerűbb megelőzési módja, ha kerüljük az érintkezést az irritációt kiváltó dolgokkal. Ezt úgy tehetjük meg, hogy először porszívóval kipucoljuk a matracot, amin alszunk, majd leterítjük egy tiszta pléddel, légkondit használunk a lakásban, becsukjuk az ablakokat, és a kertben tartjuk házi kedvenceinket.
Ezen kívül a körültekintő diéta is segíthet kivédeni az idegesítő tüneteket. Például fogyasszunk sok joghurtot, mielőtt kezdetét venné a pollenek évada! A hagyma is tartalmaz olyan anyagot, ami elfojtja az allergiás reakciókat. A csípős ételek, mint például a pepperóni, segítenek kitisztítani az eldugult légutakat, így fogyasztásuk hetente legalább háromszor ajánlott. A déligyümölcsök C-vitaminban gazdagok, és a gyümölcshús valamint a héj között található fehér rész is számos olyan anyagot tartalmaz, ami kiváló fegyver az allergiával szemben, akárcsak a karotinoidokban gazdag ételek fogyasztása. Az A-vitamin pedig a légrendszer egészsége érdekében nélkülözhetetlen.
Mitsou Kamimura, a japán Sapporo Medical College dermatológiai osztályának orvosa, mind állatokon, mind embereken végrehajtott egy kísérletet az E-vitaminban található antihisztaminiciumok hatásáról. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az allergia tünetei megelőzhetőek a vitamin segítségével, de csak abban az esetben igazán hatékony, ha a tünetek kialakulása előtt kezdik meg adagolását. Helyi használata esetén csökkenti a viszketést és a bőr kivörösödését, és Kamimura szerint ellenállóbbá teszi a hajszálereket, valamint gátolja a test hisztamin termelését.
Egyes füvek is jótékony hatásúak a téli kórsággal szemben: ilyen például a csalán, a petrezselyem (aminek hosszú távú használatát azonban kerüljük, mert kimerítheti a szervezet kálium tartalékait), az édesgyökér, az édes mandula olajok és a jojoba.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Forrás: www.laleva.cc, Gayla J. Kirschmann és John D. Kirshmann
B.B.