1. Az elhízás: életveszély. Számos más betegség mellett - szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. - az elhízás bizonyos ráktípusok tekintetében is jelentős rizikófaktor.
Elhízott nők körében gyakoribb a méhtest-, epehólyag- és emlőrák, az elhízott férfiaknál pedig a vastagbél- és prosztatarák gyakoribb előfordulása figyelhető meg. A vese rosszindulatú daganatos betegsége az elhízottak között mindkét nemben egyaránt gyakori.
2. Ne süsse túl a húst, és csökkentse a zsírfogyasztást! A túlzott zsírfogyasztás ugyanis növeli az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A többszöri sütéshez használt olaj, zsír pedig rákkeltő anyagokat tartalmaz.
3. Próbáljon több rostot vinni a szervezetébe! Fogyasszon durván őrölt gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket! Utóbbiak csökkentik az emlő- és vastagbélrák, a szájüregi-, a nyelőcső-, a gége- és a gyomorrák kialakulásának esélyét is. Fontos tudni, hogy a nyers zöldség sokkal hatásosabb védelem, mint a főzelék- vagy konzerves zöldségek.
4. A és C vitaminokban legyen gazdag az étrendje! Az A vitamin és előanyagai csökkentik a gége-, nyelőcső- és tüdőrák kialakulásának kockázatát. A-vitamint nyerhetünk természetes úton répából, paradicsomból, spenótból, sárgabarackból és sárgadinnyéből.
A C-vitamin gátolja a gyomorban rákkeltő hatású nitrózaminok képződését, és csökkenti a gégerákos megbetegedésének kockázatát is.
5. Éljen az ún. keresztesvirágú zöldségfélékkel! Ilyenek a káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol. Ezek főként a belekben és a gyomorban fejtik ki jótékony, rákmegelőző hatásukat.
6. Csínján az alkohollal, pláne, ha dohányzással párosul! A dohányzás önmagában 20-szorosára, a mértéktelen alkoholfogyasztás pedig 30-szorosára, a kettő együtt 600-szorosára növeli a szájüregi rák kockázatát!
7. Kerülje a sózással, füstöléssel, nitrittel tartósított halak, és sósan- ecetesen pácolt ételek fogyasztását! A füstölés alatt kátrány képződik, és a füstölt húsok, halak ennek jó részét magukba szívják. A kátrányok pedig számos rákkeltő anyagot tartalmaznak.
Japánban és Kínában, ahol nagyon népszerűek ezek az ételek, a gyomor- és a nyelőcsőrák gyakorisága is jelentősen nagyobb.
Még mindig a húsoknál maradva fontos tudni, hogy a tartósításukhoz használt nitritek és nitrátok reagálnak a fehérje bomlástermékeivel, mikor testünk a húst lebontja. Így a szervezetünkben N-nitrózaminok keletkeznek. Márpedig állatkísérletek bizonyítják, hogy a nitrózaminok erősen rákkeltőek.
A nitritek és nitrátok mint tartósítószer teljes kiváltása sajnos egyelőre nem lehetséges, mert az ételmérgezés megelőzésére ma is ez a leghatásosabb eszközünk.