Ételmérgezést okozó baktériumok gyakran semmiféle külső jelet nem produkálnak az élelmiszeren, az étel ugyanolyan illatú, állagú, mint a fertőzés előtt, mégis komoly gondokat okozhat elfogyasztás utána a testünkben. Ezek a baktériumok bizonyos élelmiszerekben könnyebben és gyorsabban telepednek meg és szaporodnak, így ezeknek a tárolására és elészítésére még jobban oda kell figyelnünk!
A veszélyes élelmiszerek közé tartozik: a hús, a baromfi, tojás, tejtermékek, felvágottak, halak, főtt rizs, főtt tészták, már elkészített gyümölcssaláták, rizssaláták, káposztasaláták.
Hogy elkerülje a hányással, hasmenéssel, gyomorgörccsel, lázzal és fejfájással járó ételmérgezéseket, tartsa be a következő szabályokat!
Csak tiszta, megbízható, kipróbált helyen vásároljon! A hűtött, mélyhűtött vagy forró ételt csak szigetelt hűtőtáskában szállítsa, és azonnal vigye haza! Tárolja külön az egyes élelmiszereket! Ne rakja a hűtőben egy polcra a húst és a zöldséget! Használjon külön eszközöket a különböző alapanyagokhoz, ne ugyanazon a vágódeszkán aprítson mindent, mert számos baltérium átkerülhet így egyik ételről a másikra!
A húsféléket, legyen az csirke, marha, sertés vagy hal, jól süsse vagy főzze meg! Inkább legyen kevésbé szaftos az étel, mint hogy baja legyen tőle!
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Szabó Fruzsina