Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Fűszerezd meg a diétádat!

A legtöbb diétás, fogyókúrás recept előírja, hogy kerüljük az erős fűszereket, csökkentsük a sófogyasztást. Mivel lehet mégis ízletessé tenni a zsírban, kalóriában szegény ételeket? Erre a problémára jelentenek megoldást a friss zöldfűszerek, amelyek ráadásul változatosabbá is tehetik ételeinket.

Egyre több helyen kapni cserepes friss zöldfűszereket. A hagyományos magyar ételek receptjeiben leginkább a friss petrezselyemmel, a kaporral, a metélőhagymával, esetleg a friss majoránnával találkozhatunk, de a mediterrán és a keleti konyhák divatja megteremtette az igényt más aromás növényekre is. Az olasz szokásokat követve egyre többen tartanak a konyhában bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát.

Eleink, a nemesi udvaroktól

a szegény parasztportákig, kertjeikben mindenütt neveltek fűszernövényeket, egyrészt ízük, másrészt kedvező élettani hatásaik miatt, hiszen a Keletről érkező, szárított fűszerek ára gyakran az aranyéval vetekedett. Nagy becsben tartották tehát a helyben megtermő aromás növényeket.

Sokat a tett a zöldfűszerek elterjedéséért a firenzei uralkodó, Cosimo de Medici, akinek többek közt Chianti vidékének szőlővel való beültetését, a paradicsom, a burgonya és a kukorica európai meghonosítását is köszönhetjük. 1545-ben nyitotta meg az "Egyszerűek kertjét", ahol a számára különösen kedves zöldfűszereket termesztették.

A friss zöld növények

kedves és dekoratív színfoltjai a konyhának. Ültethetjük ezeket magról is, de talán egyszerűbb megvenni a már kihajtott, "kész" növényt. Ez, a család nagyságát függően, egy-két főzéshez elegendő.

A főzésnél általában nagyobb mennyiség kell belőlük, mint a szárított fűszerekből, de ízük is frissebb, gazdagabb. Több vitamint és a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaznak. Általában a főzés vége felé, mindig megmosva és lecsepegtetve adjuk az ételekhez, hogy az aroma "ne főjön el".

Nyers, apróra vágott zöldfűszerekkel változatos fűszervajakat is készíthetünk, de ízesíthetjük velük a salátákat is. A friss zöldfűszerekkel jóízű, változatos,egészséges ételek készíthetők.

Jó tudni

 A bazsalikomot az ókorban szigorú rítus szerint, tiszta ruhában és három különböző forrás vizével megmosott jobb kézzel gyűjtötték, de termesztették is, mert egy mondás szerint sohasem hal meg az, aki a kertjében zsályát nevel. Sokak emlékezhetnek Boccaccio Dekameronjának arra a történetére, ahol kedvese levágott fejét Lisbetta da Messina egy cserép bazsalikomba helyezte. A zsályát elsősorban ecetbe, olajba tették, és az így ízesített ecetet salátákhoz, zöldségekhez, az olajjal halakat, húsokat sütöttek, sőt az ókori Róma hölgyei a fogukat is tisztították vele. A rozmaring konyhai felhasználásának története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol már tudták, hogy kellemes ízén túl az emésztést is elősegíti. Sertés- és csirkehúshoz, halakhoz, de még burgonyához is kiváló. Nem voltak ismeretlenek persze a zöldfűszerek a magyar konyhában sem. Gondoljunk csak a népdalok szövegeire, ahol a rozmaring mint a hűség szimbóluma vagy a zsálya mint a "szerelem lángja" szerepel.

A zöldfűszert a megvásárlás után két héten belül fel kell használni, mert utána elhervad. Ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon, és sokáig szép legyen, akkor érdemes átültetni agyagcserépbe. Mivel élő növényekről van szó, az otthoni dísznövényekéhez hasonló gondoskodást igényelnek: locsolást és fényt. Tehát akinek ablaktalan a konyhája, vagy nagyon sötét, inkább tartsa őket a lakás egy világosabb helyiségében, nyáron pedig az erkélyen, teraszon.

Forrás: Konyha & Fürdő, 2004.október-november


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.