A minőséget szem előtt tartva ezúttal is szigorúan bírálta el az elé kerülő vadínyencségeket, amelyekről azt mondja, furcsa mód még mindig nem kerültek közel a magyarok szívéhez. „Érdekes, hogy a magyarok szívesen esznek halat, bár a tipikus halízt kerülik. Szeretnének tenger gyümölcseit enni, rákíz nélkül. És kívánják a vadat, de csak, ha nincs meg a jellegzetes vadíze. Pedig anélkül csak egy hús a sok közül” – tette hozzá nevetve Gianni. (Mit itt egy igazi vadkülönlegesség receptjét ajánljuk! A szarvasbélszín mangolddal bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.)
A jó hangulatú kóstolón a gasztrobloggerek, a szakújságírók és az ismert séfek a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) politikusaival együtt ízlelték meg a Némedi József mesterszakács által elkészített fogásokat. A négy, különböző érlelési idejű őzgerinc „hirtelen sütve, enyhe fűszerezéssel, rózsaszínre” került a bírák tányérjára. Gianniék nem tudták, hogy éppen melyiket kóstolják. A cél az volt, hogy kiderüljön, melyik érlelési fázisban a leginkább jó minőségű, kívánatos és ízletes a vadhús. A zsűri nagyobbik részét az egy napja elejtett, illetve a 14 napja érlelt vadhús győzte meg (szemben a 2 és a 21 napossal).
„A vadhúsból készült ételek nem tartoznak a magyarok mindennapi ételei közé, pedig ízletesek, változatosan elkészíthetők. Mivel a vad szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszeres kezelésektől mentes, kiváló minőségű és tápanyagforrású fogások készíthetők belőle” – emelte ki a NÉBIH elnöke, dr. Oravecz Márton.
A kóstolás mellett mindegyik állat húsából érzékszervi, mikrobiológiai, kémiai, fizikai és fizikokémiai vizsgálatokat is készít a NÉBIH. Mivel a vadhús népszerűsítése kormányzati szempontból is fontos, sőt a menzákra is szeretnék, hogy bekerüljön ez a húsfajta, különösen nagy jelentősége van egy objektív és hiánypótló vizsgálatnak, amelynek Gianniék kóstolása is a része volt. Az eredmények hamarosan elkészülnek, és végre hivatalosan is kiderülhet, amit a szakértők állítanak: biztonságos és jó minőségű a magyar vadhús.