Ahogy a legtöbb betegség kezelésénél, az emésztési zavarok megoldásánál is egyre többen szeretnének mellékhatásoktól mentes, egyszerű módszereket alkalmazni. A népgyógyászati tapasztalatok alapján ismert gyógynövények még most is a fitoterápia fő gerincét alkotják. Persze a tudományos kutatások fejlődésével egyre magasabb elvárásoknak kell megfelelniük a növényi alapanyagú készítményeknek is.
A gyógynövények mindegyike sokféle hatóanyagot tartalmaz; ezek együtt sokkal komplexebb hatást képesek kiváltani, mint külön-külön, hiszen az egyes komponensek támogatják is egymás hatását, felszívódását. Ráadásul néhány gyógynövény kombináltan még többféle panasz hatékonyabb megoldását teszi lehetővé. Tekintsük át a leggyakoribbakat!
A kamilla
Legfőbb hatása a gyulladáscsökkentés, bár illóolajai a gyomornedv-elválasztást és a gyomor ürülését is szabályozzák. Mivel javítja az epeelfolyást, serkenti az emésztést, és így csökkenti a teltségérzetet, puffadást. Kitűnő görcsoldó; különösen gyomor- és nyombélfekély, valamint epegörcs enyhítésére javasolt. Baktérium- és gombaellenes hatása is ismeretes.
A borsmenta és az ánizs
Fő hatóanyagaikat a levél és a mag éteres olajából nyerik. Nagyon jó görcsoldók és baktériumölők, azaz fertőtlenítő hatásúak. A kamillához hasonlóan a borsmenta és az ánizs is serkenti az epeürülést, oldja a puffadást.
A citromfű és az orbáncfű
Mindkettő oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, és ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatással is rendelkeznek.
Az édeskömény
Javítja a gyomorsav- és az epetermelést, görcsoldó és szélhajtó. Ezen kívül enyhe antibakteriális hatással is rendelkezik.
Az aloe
Kitűnő hashajtó, mert az elektrolit- és vízvisszaszívást gátolja, a bélmozgást és a nyákelválasztást gyorsítja; az emésztést is segíti, ezen kívül étvágyjavító és roboráló hatású is.
Az ezerjófű
Tökéletes étvágyjavító, epehajtó és emésztésjavító. Intenzív kesernyés íze miatt csak mértékkel célszerű teánkhoz keverni.
A fehérüröm
Mivel elég keserű, ez is nagyon jó étvágyjavító és epehajtó (epehólyag-gyulladásban hatásos kiegészítő gyulladáscsökkentő). Serkenti az emésztést, csökkenti a bélgázképződési hajlamot; féreghajtó hatása miatt hatásos kiegészítője lehet a gyógyszeres és immunerősítő kezelésnek.
Mellékhatás: nagyon nagy adagban átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást és fejfájást idézhet elő (magas tujon tartalma miatt!).
Keserű narancshéj
Mint minden keserű anyag, ez is hatásos étvágyjavító, gyomornedv-elválasztást serkentő és enyhe görcsoldó hatású.
A tárnics
Fokozza a nyálelválasztást és a gyomorsav-termelést, serkenti az emésztést, kitűnő epehajtó, ezen kívül meglepően jó növényi antibiotikum, azaz gyulladáscsökkentő. Általános roboráló hatását különösen a leromlott étvágyú, emésztési panaszokkal küszködő betegek becsülik nagyra.
A fahéj
A közismert fűszernövényről talán csak kevesen tudják, hogy emésztésserkentő, baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik. Nagy adagban szapora szívműködést válthat ki, ezért az arra hajlamosak inkább csak ízesítőként, kisebb porcióban használják!
A kálmosgyökér
Szintén étvágyjavító, emésztésserkentő, de szabályozza a gyomorsavtermelést is, hatásos görcsoldó és hámregeneráló (fekélyeseknek különösen jó!).
A szegfűszeg
Nemcsak étvágyjavító és roboráló, hanem erélyes antiszeptikus, dezinficiens (vagyis fertőtlenítő), ezért szájűri gyulladások kezelésére is kitűnő. Mivel jó helyi érzéstelenítő, a gyomorfekélyesek teájához is tehetünk belőle a fájdalom enyhítésére.
A szerecsendió
A levesek, sütemények ízesítésére használatos fűszer emésztésserkentő, ízjavító, szélhajtó és az emésztőszervek simaizomzatát tonizálja.
Mivel nagyobb adagban hallucinogén és spontán abortuszt válthat ki, csak kisebb mennyiségben ajánlott a használata.
A kurkuma
Nem véletlenül kerül ez sem ételeinkbe, hiszen jó étvágyjavító, emésztésserkentő, szabályozza a gyomorsavtermelést, valamint epehajtó is.
Az angelikagyökér
Fokozza a gyomornedv és a hasnyálmirigy elválasztását, javítja az étvágyat, szélhajtó, görcsoldó és antibakteriális hatású. Fokozza a petyhüdt gyomor-, bélizmok tónusát, és serkenti az epeürülést.
A máriatövismag
Elsősorban a máj- és epebetegek számára javasolt a használata: hatóanyagai védik a májsejteket, elősegítik azok regenerálódását, és serkentik az epeürülést is.
Az eddig felsoroltakból (3-4 félét kombinálva!) készíthetünk teát is, ha azonban erélyesebb és gyorsabb hatást szeretnénk elérni, célszerű a belőlük készült készítmények kúraszerű használata.
Az articsóka
Májvédő, epehajtó és vérzsír-csökkentő hatású, ezért különösen alkalmas epebetegséggel és magas vérzsírokkal küszködő betegek kezelésére.
A lenmag
Folyadék hatására megduzzad, ezzel fokozódik a bélben a nyomás, és emiatt intenzívebb székletürítési reflexet vált ki. A felületén keletkező nyákréteg megköti a felesleg zsírok, zsírsavak, epesavak és szénhidrátok, illetve a szervezet számára káros idegen anyagok jó részét is. Ezért csökkenti a vércukorszintet, a vérzsírokat, és elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását. Főétkezések előtt 2-3 teáskanálnyit fogyasszunk el legalább 2-3 dl folyadékkal együtt.
Az aszalt gyümölcsök
Jó lehet az előző este beáztatott aszalt szilva, füge vagy barack is (2-3 darab). Ezek a lenmaghoz hasonló módon hatnak.
A savanyú káposztalé
A sótlan, tejsavas erjesztéssel készített, hígított savanyú káposztalé – de más frissen préselt zöldségek és gyümölcsök leve is! – reggel éhgyomorra elfogyasztva alaposan megdolgoztatja az emésztőszerveket, ráadásul serkenti az emésztőnedv-termelést is, tehát előkészíti a gyomrot a reggeli feldolgozására.
A frissen préselt káposzta- és sárgarépalé
A káposzta elsősorban sok U-vitamint tartalmaz, a sárgarépában pedig rengeteg a béta-karotin. Ezek mindegyike nagyon fontos szerepet játszik a nyálkahártyák védelmében és regenerálásában. Töményen soha ne fogyasszuk őket, legfeljebb csak 1-2 kortyot, ugyanis így irritálják a gyomorfalat!
Préseljünk vagy centrifugáljunk ki 2 dl levet, hígítsuk fel legalább fele-fele arányban, és fél óra alatt lassan elkortyolgatva fogyasszuk el az oldatot. Ha nincs idő erre, a reformboltokban és gyógyszertárakban már kaphatók készen is biozöldségekből készült, vegyszer- és tartósítószer-mentes levek.
A fekete retek
Különösen intenzív epehajtó és emésztőnedv-termelést serkentő hatású. Mivel gyorsítja a gyomor- és bélműködést is, elősegíti a székürítést. Baktériumölő hatásának köszönhetően felgyorsítja a bélfertőzések és -gyulladások gyógyulását.
A frissen préselt levet itt se használjuk soha töményen; kúraszerűen napi 0,5–1 dl-t fogyasszunk el, 1-2 hét után iktassunk be szünetet, Figyelem! Az érzékeny gyomrúak csak óvatosan alkalmazzák, vagy a belőle készült kivonatot használják!
Az illóolajok
Különösen a mentolos, kámforos illóolajoknak van emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk. Kevéstől – nem rendszeresen! – még a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félniük. 2 dl vízbe csepegtessünk 2-3 cseppet az adott illóolajból, keverjünk hozzá 1 kávéskanál mézet, és étkezés előtt apránként kortyolgassuk el. A komplex illóolaj-tartalmú készítmények szükség szerinti vagy 3-4 hetes kúraszerű felhasználása is megkönnyítheti az emésztést.