Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Gyors, zsíros, halálos - óvakodjon tőle!

Egyes gyorséttermek gyakori látogatása a legkevésbé sem tesz jót az egészségünknek, figyelmeztettek dán kutatók. Egy, a 15. Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatott, a KFC és McDonald's termékeire kiterjedő, 35 ország bevonásával készült vizsgálat alapján elmondható, hogy ugyanazon termék teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transz-zsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásároltuk. A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelnek.

A transzzsírok előállításánál a nővényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd rendkívül magas hőmérsékletre hevítik. Az olaj molekulái ennek hatására hidrogént kötnek magukhoz, ebből jön létre az a természetben egyébként nem létező vegyület, a transzzsírsav, ami az eljárásnak köszönhetően megváltoztatja halmazállapotát, megszilárdul.

A transzzsírok előnye, hogy eltarthatóságuk kitolódik, szobahőmérsékleten és tárolhatóak és többször felhasználhatóak (pl.: sütőolaj), így az ipari felhasználóknak - minimális - költség megtakarítást eredményeznek.

Előnyeik mellett azonban a transzzsírok súlyos hátrányokat hordoznak magukban. Ezek a zsírok természetes formában nem léteznek, ezért az emberi szervezetnek is jóval nehezebb feldolgozni őket, illetve megjelenésük károsan befolyásolja a szervezetben végbemenő biológiai folyamatokat. Az élelmiszeripari termékekben lévő transzzsírok károsan befolyásolják a zsíranyagcserét, tönkreteszik az ereket, érelzáródást, szívinfarktust okoznak. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása, hosszabb távon kb. 30 százalékkal növeli a koszorúér elzáródás, így a szívinfarktus veszélyét.

A Prof. Steen Stender által vezetett kutatás során 35 országban vizsgálták a McDonald's és a KFC sült krumpliját és sült csirkeszárnyát, különböző mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricákat, valamint előrecsomagolt aprósüteményeket és országonként jelentős eltéréseket találtak a cégek ugyanazon termékének minőségében.

A megvizsgált gyorsételeknek nemcsak a zsírtartalmuk volt magas, de a bennük található transz-zsírsavak aránya átlagosan a Dániában engedélyezett érték tizenhétszerese volt (Dánia, Európában először, 2004-ben 2 százalékban határozta meg a transz-zsírsavak maximális arányát a termék teljes zsírtartalmában).

Kelet Európa - Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország - különösen rossz eredményt ért el a felmérésben, egy itt vásárolt KFC sült csirke szárny és sült krumpli teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 29-34 százaléknyi transz-zsírsavat tartalmazott, ami legalább annyira rossz arány, mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna. A Magyarországon mért pontos érték 32% volt.

A kutatás "nyertesei" Oroszország, Spanyolország, India és Skócia, itt a gyorsételek transz-zsírsav tartalma megfelel a dán előírásoknak, azaz a termék teljes zsírtartalmának nem több mint 2 százaléka transz-zsírsav.

A McDonald's termékeinek vizsgálata hasonló eltéréseket mutatott, esetükben a transz-zsírsavak aránya - 20 százalékkal - Ománban volt a legmagasabb. Az Egyesült Államokban mért 14-16 százalékos értékkel összehasonlítva, Angliában (London, Aberdeen, Glasgow) 15-16%, Hong-Kongban, Lengyelországban és Dél-Afrikában 14-15%, Magyarországon 9% ugyanez az arány.

Bár az vitatható, hogy a gyorséttermi étkezés milyen mértékben felelős az elhízásért és egyéb betegségekért, a szakértők szerint a gyorsételek általában magas energiatartalma, kombinálva a túl nagy adagokkal egyértelműen túlzott kalória bevitelt okoz.

Miután 35 országban 74 adagnyi KFC és McDonald's sült krumplit és sült csirke szárnyat (French fries/fried chicken - nuggets/hot wings) vizsgáltak meg, arra a megállapításra jutottak, hogy alapvetően hibás az az elgondolás, hogy a gyorséttermek választéka világszerte ugyanolyan lenne. Míg a termék teljes zsírtartalmának váltakozása még megmagyarázható a helyi ízlésvilággal, ugyanez már nem igaz a transz-zsírsavakra.

Az eredmények azt mutatják, hogy ugyanazon cég ugyanazon terméke 40 százalékkal több zsírt és ennél nagyságrendekkel több transz-zsírsavat tartalmazhat, attól függően, hogy a világ mely részén vásárolták azt. Azaz a vásárló gyakorlatilag nem tudhatja, hogy amit eszik mennyire is veszélyes az egészségére.

A kutatás egyik résztvevője, Prof. Arne Astrup - a Nemzetközi Elhízástudományi Társaság elnöke - szerint: "a gyorsétkezés gyakran bizonyulhat szerencsejátéknak, ha az egészségünkről van szó".

Mivel minden érintett közreműködése szükséges ahhoz, hogy javítsunk az étrendeken és felvegyük a harcot az elhízással, a gyorsétterem iparnak komoly kihívással kell szembenéznie, hogy javítsák a termékeik minőségét és megszabaduljanak a káros transz-zsíroktól, ami, mint ahogy Dánia példája mutatja nem is olyan nehéz.

Az azonban hogy ezek a nemzetközi láncok továbbra is magas transz-zsír tartalmú ételeket kínálnak, azt mutatja, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a vásárlóik egészségével, és csak akkor fognak érdemi változásokat foganatosítani, ha a hivatalos előírások legalább olyan szigorúak lesznek, mint jelenleg Dániában.

Egyes gyorséttermek gyakori látogatása nem 'biztonságos' az egészségünkre nézve - figyelmeztetnek a Koppenhágai Egyetem kutatói.

Az Európai Elhízástudományi Társaság 15. Kongresszusán bemutatott dán kutatás eredményei szerint a gyorséttermek kínálata - mind az adagok mérete mind minősége szempontjából - sürgős javításra szorul.

A kutatás során megvizsgált gyorsételek nemcsak túl sok zsírt tartalamztak, de transz-zsírsav tartalmuk is elérte a Dániában megengedett érték tizenhétszeresét (2004-ben, Európában elsőként Dánia 2 százalékban határozta meg a megengedett transz-zsírsav tartalmat).

A Kentucky Fried Chicken Kelet-Európában különösen rosszul teljesített a kutatásban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban és Lengyelországban a transz-zsírsavak aránya a teljes zsírtartalom 29-34 százalékát tették ki. Ez legalább olyan rossz eredmény, mint egy ugyanilyen adag - az Egyesült Államokban vásárolt - KFC sült csirke szárny és sültburgonya. Ugyanakkor az indiai, orosz és japán KFC minták megfeleltek a dán szabályozásnak, azaz a transz-zsírsavak aránya nem haladta meg a teljes zsírtartalom 2 százalékát.

Az Ománban talált - legmagasabb - 20 százalékos transz-zsírsav aránnyal a McDonald's vizsgálata is hasonló eltéréseket mutatott. Az Egyesült Királyságban (London, Aberdeen, Glasgow) 15-16 százalékos, Hong-Kongban, Lengyelországban és Dél Afrikában 14-15 százalékos volt a transz-zsírsavak aránya, összehasonításul az Egyesült Államokban 14-16%.

Az, hogy a gyorsételek fogyasztása mennyire járul hozzá az elhízás és egyéb betegségek kialakulásához vitatható lehet, de a kutatás vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsételek általában magas energiatartalma és a nagy kiszerelések együttesen kalóriatúladagoláshoz vezetnek.

A világ 35 országában, a  McDonald's-tól és KFC-től begyűjtött 74 különböző sült csirke szárny és sült krumpli (French fries/fried chicken - nuggets/hot wings) minták elemzése során arra a megállapításra jutottak, hogy az a feltételezés, miszerint a gyorsétel világszerte ugyanolyan, alapvetően hibás. Míg a teljes zsírtartalom változása tükrözheti a helyi ízlést, ugyanez nem mondható el a transz-zsírsavakról.

Az eredmények azt mutatják, hogy ugyanazon cég, ugyanazon termékének zsírtartalma több mint 40 százalékkal változhat, míg a transz-zsírsavaknál ugyanez az érték nagyságrendekkel magasabb. Azaz a termék a nélkül lehet egészségtelen, hogy a fogyasztónak egyáltalán fogalma lenne róla.

Prof. Arne Astrup, a Nemzetközi Elhízástudományi Társaság elnöke  - aki szintén résztvett a vizsgálatban szerint -  az eredmények arról tanúskodnak, hogy ha az egészségünkről van szó, a gyorséttermi étkezés gyakran bizonyulhat szerencsejátéknak.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.

Forrás: www.medipress.hu


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.