A gyomor pepszint (fehérjebontó enzim) és sósavat termel. A gyomor nyálkahártyája képes károsodás nélkül elviselni a sósavképződést. Képzeljük el, minek tesszük ki a gyomrunkat, mikor üresen tartjuk, vagy kávét töltünk belé.
A sejteket védő nyáknak, a sejtek közötti együttműködésnek és a gyomor bőséges vérellátásának köszönhető, hogy a gyomrunkat nem emészti fel a sav. Ha e háromból bármelyik védő mechanizmus meggyengül, gyulladás (gyomorhurut, erózió) vagy fekély alakulhat ki. A fekély nem más, mint a nyálkahártya mélybe terjedő gyulladásos károsodása, amely eléri a gyomorfal izomrétegét is.
Az emésztés háromfázisú. A táplálék felaprítása a szájban történik, itt már elkezdődik az összekeverés is, de ennek igazi helyszíne a gyomor. Az "előre gyártott táplálék" a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd a vékony- és vastagbeleken át a végbélen salakanyagként távozik. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen a gyomor és a bélrendszer emésztést elősegítő enzimei is részt vesznek. Ha a három mechanizmus közül bármelyik is meghibásodik, emésztési zavarok lépnek fel.
A panaszokért felelőssé tehető egy (manapság igen "divatos") baktérium: a Helicobacter pylori, melynek kimutatására is lehetőség van, akár szövettani mintavétellel, akár egy kilégzési teszt segítségével, vagy vérmintából.
A gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux) egyre gyakoribb jelenség. A reflux azért jön létre, mert a nyelőcső átmenetében lévő záróizom - melynek szerepe, hogy gátat szabjon a táplálék, a savat és fehérjebontó enzimet tartalmazó gyomornedv, esetleg epe visszaáramlásának - valamilyen oknál fogva elégtelenül működik. Az esetek többségében a házi patika gyomorsavkötői a panaszt megszűntetik, súlyos esetekben azonban nyelőcsővizsgálat, életmódbeli változás és hosszan tartó gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.
A gyomor megbetegedésének viszonylag egyszerű formája a gyomorrontás. Ez tipikusan ünnepi betegség. A nagy mennyiségű étel vagy ital a gyomor "túlterheléséhez" vezet. Elsősorban az alkohol, az erős fűszerek, a túl savanyú vagy sós, nagyon zsíros, forró esetleg jeges ételek és italok jöhetnek szóba kiváltó tényezőként. Okként szerepelhet a karácsonyi étek igen gyors elfogyasztása, és a rágás tökéletlensége is.
Visszatérő emésztési problémák esetében az alkoholról, a kávéról és a cigarettáról le kell mondani. Bizonyos táplálkozási szokások megváltoztatása segíthet az emésztési problémák megelőzésében, ezek:
- lassan, nyugodtan, nem kapkodva enni
- rendszeresen kisebb evéseket beiktatni
- nagyon zsíros és fűszeres ételekről lemondani
- sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket kell fogyasztani
- alkohol- és szénsavtartalmú italok helyett inkább teát, gyümölcslevet vagy tejet inni.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.