Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Heti Betevő Egyesület: a laikus lelkesedés vitt minket

Egy működő társadalomban helye van a civileknek. Sőt! Egy társadalom civilek, civil szervezetek nélkül nem is igazán működőképes. Kipótolják, kiegészítik azokat a tevékenységeket, melyeket az állam már nem tud elvégezni. A civil tevékenység nem a haszonról szól, kétirányú a hatása. Ahogy a bölcsesség szól: egy ember igazi mércéje az, hogyan bánik azzal, aki nincs hasznára. Civil Negyed rovatunkban hetente bemutatunk egy szervezetet, amely abban segít, hogy otthonosabban érezzük magunkat mindennapjainkban. Elsőként a Heti Betevő alapító tagjával, Nagy Emesével beszélgettünk az egyesületük munkájáról.

A csapat. Fotó: Ajpek Orsi

Heti Betevő Egyesület. A név rendkívül találó, de miért nem az eredeti verziót, azaz a „napi betevőt” adtátok a keresztségben a szervezetnek?

Egy rövid történet erről: az első pár ételosztás után páran, újságírók választottunk nevet . A „vasárnapi ebéd” fontos közösségépítő erő a családokban, a hajléktalan embereknek viszont esélye sincs erre - se a minőségi ételre, se a „családi idillre”. Olyan nevet kerestünk, ami nem direkten biblikus, de érthető, megjegyezhető. Legyünk nekik mi, a Heti Betevő! Egy lány tervezett hozzá logót - megszerettük. Egy nehéz vasárnapi alkalom után páran leültünk a törzshelyünkön, ittunk egy-két fröccsöt, majd összenézve megállapítottuk: akkor ez már minden héten így lesz?! Nem hagyhatjuk cserben az embereket, akik számítanak ránk, az ebédre. Na, akkor kicsit keserűen, de felnevettünk, hogy még jó, hogy nem a Napi Betevőt választottuk.

Honnan jött az ötlet?

A törzshely szakácsai és vendégei fogtak össze egy december végi estén. A Kisüzemben vagyunk, ahol a szakácsok „látványkonyhát” visznek, így nap mint nap szembesülnek azzal, hogy mennyi pia fogy el esténként. Egy sör 400 forint, ebből az összegből ők egy rendes, éttermi kaját tudnak kihozni, alapanyagáron. Jött a gondolat, hogy a vendégek miért ne áldozhatnák be az egy korsó sör árát, ha tudják, jó célra fordítjuk. Bevált. Lassacskán tele lett a környék, a bulinegyed a Heti Betevő perselyeivel.

Mi volt az alapvetés?

1. Éttermi minőségű, „vasárnapi ebédet” adunk

2. Pártoktól, felekezetektől függetlenek vagyunk

3. Minden egyesületi tag és beugrós önkéntes a szabadidejében végzi a munkát, ingyen

A gyakorlatban mindez hogyan jelenik meg, vagyis miről szól az Egyesület mindennapi tevékenysége?

A pandémia előtt az ételosztás előkészülete sokkal komplexebb volt, mint ma. Ami állandó, hogy minden helyszínünkön egyedi munkaszervezés folyik a helyi sajátosságokat figyelembe véve. A példa kedvéért: a VII. kerületi alapszervezetnél a különböző típusú feladatokra  külön stábtagok vannak. A közösségi média felületén a MC (Master of Ceremony) embere szervezi a folyamatokat. Az önkéntesekkel bejelentkezés alapján, email-en egyeztet az önkéntes-koordinátor, a főzőhelyeket hetekre előre köti le a másik, az ételosztáshoz szükséges műanyag eszközöket rendeli a terület felelőse, és a pénzügyeknek is megvan a gazdája. Autós segítségre is szükség van, ennek is van két „angyala”. A járványhelyzet előtt nagy dzsemborik voltak, együtt csomagoltunk a Kisüzemben, osztottuk az ebédet a fazekakból a Klauzál téren. Ma már az éttermek dobozolják be az ételt, mert a gyülekezési korlátozások miatt nem lehet közvetlen kapcsolatunk az emberekkel, ezért hajléktalanszállókra visszük az ebédet. Reméljük, hogy idővel visszatérhetünk majd a térre.

Hogyan zajlott az első akciótok megszervezése, mik voltak a gyakorlati tapasztalatok? 

Nem illik ilyet kifecsegni, de a laikus lelkesedés vitt minket előre, gerilla akciónak nevezik az ilyet. Mire ráeszméltünk, hogy ezt jogi keretekbe kellene foglalni, eltelt néhány hét. Mi úgy emlékszünk erre az időszakra, hogy ez volt az Aranykor. Azon az estén a Kisüzemben arról döntöttünk, hogy az ebédet a szakácsok saját pénzükből főzik meg - 60 adag volt a kezdő tétel. A környéken tengődő hajléktalanoknak szórólapot osztottunk az első időpontról, helyszínről, és felhívtuk az ismertebb hajléktalanszállókat, hogy küldjék majd az embereket. Amikor megfőtt az étel 2013. december 29-én - csángógulyás -, a két szakács és pár barát kivitte a fazekat a Klauzál térre, ahol teljesen szervezetlenül kimérték a műanyagtányérokba az ételt. Mind elfogyott.

Milyen volt az elmúlt évetek?

Nehézségek, kudarcok, újratervezés. Visszatekintve a legnagyobb kihívást a járvány okozza. A civil szervezetünk növekedésével járó folyamatok, az önkéntesség speciális nehézségei, a főzőhelyek esetlegessége mind megugorhatók voltak. Ami igazán fájdalmas, hogy ma nem tudunk találkozni az emberekkel, akikért mi a segítségben szövetséget kötöttük. Erre keressük a megoldási lehetőségeket.

Éttermekkel működtök együtt, kik és hogyan csatlakoztak a munkátokhoz?  

A 60 adag gyorsan felment 120-150-re, már az első évben. A Kisüzem után a Kőleves, a Hoppá! és a KIOSK lépett be. Működésünk ideje alatt csak a fővárosban 30 étterem dolgozott nekünk, amelyek megkapták az adományokból összegyűlt alapanyagköltséget. Korábban voltak olyan éttermek, amelyek saját maguk finanszírozták az ételt. A Két Szerecsen, a Padthai voltak a legutóbb ilyenek. Ma minden éttermes partnerünknek fizetjük a költségeit, mert a járvány miatt nem várható el, hogy ezt támogatásként adják.

Önkéntesekkel dolgoztok, kik segítenek nektek?

Az elején a baráti kör hozta az újakat, aztán a közösségi média, informális csatornák és a médiaszereplések miatt gyarapodott a közösségünk. A legaktívabbakból formálódott a stáb, köztük meg aztán minden van: szakács, kertész, művész, újságíró, lakberendező, vegyész, biológus, marketinges, kézbesítő, életművész, informatikus, pénzügyes, logisztikus, mérnök, minden, ami az élethez kell.

Akartok - és/vagy tudtok-e terjeszkedni? 

Budapesten a hetedik kerületben, a Kisüzemben, a nyolcban a Gólyában, vidéken Makón, Székesfehérváron és Pécsen van csoportunk. Azt szeretnénk, ha Budára, más vidéki városokba is eljutna a kezdeményezésünk. Dolgozunk rajta.

Honnan van pénz minderre?

Közhasznú tevékenységet végző szervezetként jogosultak vagyunk az SZJA 1%-os összegek gyűjtésére. Ennek összege az elmúlt években változatlan szinten maradt – idén próbálunk egy erősebb kampányt folytatni annak érdekében, hogy többen megismerjék a nevünket.

Először is szeretnénk megemlíteni az egyéni támogatóinkat, akik kisebb összegeket utalnak a számlánkra, de akár havi rendszerességgel. Számos céges támogatónk korábban egy-egy vasárnapi ételosztás költségét finanszírozta és csapatépítésként el is jöttek az ételosztásra. Tavaly ezen cégek szinte kivétel nélkül a korábbi ételosztás összegét vagy akár annak többszörösét is átutalva támogatták szervezetünket.

Nagyon fontos a "Művészek a Heti Betevőért" kiállítás és online aukció, melyet 2020-ban már ötödik alkalommal rendeztünk meg. Az aukció bevétele az egyesület éves költségeinek harmadát fedezi. A korábbi sikeres támogatói aukciók, melyek rendezvényekhez kapcsolódtak, mint pl. a Kocsmajális, tavaly elmaradtak, a továbbiakkal kapcsolatban még nem tudjuk mi lesz.

Hány adag ételt tudtok hetente készíteni a rászorulóknak?

A fővárosi helyszíneken összesen körülbelül 500, Makón, Pécsen és Székesfehérváron 100-150 adag készül, vagyis hetente közel 900 ember jut ebédhez. Emellett fontos tevékenységünk, hogy ruhát, vitamint, személyes támogatást is nyújtunk. A járvány alatt szájmaszkot, kézfertőtlenítőt is biztosítottunk a rászorulóknak.

A praktikumon túl. Milyen a hangulat, amikor összekészítitek és kiosztjátok az ételeket?

Ez leírhatatlan. Pörgés, mindenki a legjobbat adja, segít. Van, hogy bepuszil a káosz. De a rutin, a „tudja mindenki a dolgát” végül kisimít mindent. Amikor kiérünk a térre, amikor a nyolcadik kerületben megérkeznek a családok, amikor megéljük a testvériességet – akkor minden a helyére kerül.

Mi motivál benneteket, hogy erre áldozzátok a hétvégéiteket?

Nem az a kérdés, hogy nekünk miért éri meg. Nem hálát várunk. Egy társadalomban felelősek vagyunk egymásért, mert csak így tudunk fejlődő közösséget alkotni. Ma ő van bajban, holnap te lehetsz. Ha nem érzed át a kirekesztettség, a nélkülözés mibenlétét, akkor nem vagy részese az egésznek. Jó lenne ezt nem csak civilként vallani.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.