A titok nyitja a citrom. Pontosabban egy olyan kúra, melyben ez a gyümölcs játsza a főszerepet. S ez az új kúra, s annak sikere hozta lázba a holywoodi sztárokat. A legolvasottabb francia női on-line magazinban olvastuk a teljes kúra leírását, melyet most közre adunk Önöknek is.
Ez a jól ismert, ám mégis titokzatos gyümölcs, a citrom csodákra képes! Élénkít, méregtelenít, lebontja a lerakodott zsírpárnákat, felfrissíti a bőrt.
E sokoldalúságára alapozva dolgozott ki Dr. Martine André egy olyan 7+1 napos kúrát, napra lebontott étkezési előírással és célokkal, mely után tisztábbnak, fittebbnek érezheti magát mindenki. Nem mellékesen, legalább egy számmal kisebbre cserélheti ruhatárát, mindjárt a nadrágokkal kezdve.
A kúra sikerének záloga egyrészt a mérgező anyagoktól való megszabadulás, másrészt a megfelelő folyadék bevitel, mely segíti a szervezet a méreganyagok kiürítésében.
A kúrához a megfelelő folyadékot - nevezzük citromitalnak - is magunknak kell elkészíteni
1 pohár citromital receptje: 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 30 cl tisztított víz (lehet forralt és lehűtött víz, de nem ásványvíz!), 1 rudacska fahéj, csipetnyi Cayenne bors összekeverve.
(Természetesen akár egy kancsónyit is elkészíthetünk egész napra, az arányok betartásával!)
A kúra különlegessége még, hogy napi 6-szori étkezés van benne, amit természetesen be is kell tartani.
És lássuk most a napra lebontott recepteket szerdáig
Indító nap: a méregtelenítés napja
A nap végére már sokkal frissebbnek és könnyűnek érzi majd magát! Alkattól és induló testsúlyától függően 500 - 1000 grammot is veszíthet ezen a napon a súlyából!
Felkeléskor: (tehát azonnal, amikor kikelünk az ágyból! Javasolt időpont: 7h30))
1 pohár citrom ital
Reggeli: (30 perccel felkelés után)
Gyümölcssaláta az alábbi gyümölcsökből: 5 szem piros gyümölcs (eper, málna, meggy, cseresznye, ribizli, szeder, áfonya , stb. - mikor, mi kapható éppen) + 1 alma +1 körte + 1 natúr (lehetőleg bio) joghurt + 1 marék mandula (natúr, tehát se nem pirított, se nem sózott)
Tízórai:
1 pohár citrom ital
1 banán
1 marék hántolt, natúr napraforgómag vagy tökmag.
Ebéd:
Valamilyen babféle (vörös, fehér, csicseriborsó, stb), vagy lencse (barna, zöld, rózsaszín) megfőzve és salátának elkészítve 1 citrom frissen facsart levével, kevéske balzsam ecettel és extraszűz olíva olajjal.
Uzsonna:
Nyers zöldségek (uborka, retek, zeller), VAGY egy marék natúr aszalt gyümölcs
Vacsora:
Egy szelet natúr, grillezett hal (csak nagyon pici sóval, semmi zsiradék!), friss citromlével megöntözve, gőzben párolt zöldségekkel.
2 órával lefekvés előtt:
1 pohár citrom ital langyosan, vagy melegen!
Hétfő: a tisztítás és az emésztésserkentés napja
A nap lényege, hogy sokat kell inni, méghozzá a magunk készítette limonádéból: 1 pohár tisztított vízhez 1 citrom levét kell frissen facsarni. Ebből a limonádéból a nap folyamán legalább 6-8 pohárral meg kell inni, tehát, ha elmegyünk otthonról, vigyük magunkkal az elkészített ital. Igyunk elsősorban az étkezések között, hiszen a folyadéknak éhségűző hatása is van. A citrom különösen jól hat az emésztőszervekre, és erősíti a szervezet öntisztulását.A hétfői menü:
Felkeléskor:
1 pohár limonádé, melegítve!
Reggeli:
1 tálka zabpehely 30 cl bio tehéntejjel, vagy szójatejjel.
Tízórai:
8 szem natúr mandula
1 pohár friss gyümölcslé (házilag készítve, gyümölcs centrifugával, gyümölcs facsaróval vagy szűrön átpasszírozva)
Ebéd:
Házilag készült zöldségleves, vagy konzerv, de bio legyen!
2 szelet teljekiőrlésű lisztből készült kenyér szendvicsnek elkészítve 1 szelet sajttal + reszelt sajttal.
Uzsonna:
2 szelet zabkenyérből készült pirítós, vagy kétszersült
1 evőkanál friss sajt (Mascarpone, Ricotta, vagy kecskesajt, esetleg sovány túró)
2-3 szem koktél paradicsom
Vacsora:
Grillezett hal, vagy csirkemell, vagy tofu citromos mártással (3 evőkanál olíva olaj + 1 evőkanál friss citromlé + friss fokhagyma)
Wokban párolt valamilyen leveles zöldség (spenót, édeskömény, kínai kel) 1 kávéskanál szezámmaggal megszórva.
Fahéjjal párolt őszibarack, vagy alma
Meleg citromos ital (pl. natúr tea, cukor nélkül, frissen facsart citrommal)
Kedd: a C-vitamin feltöltés napja
Miért? Dinamizáló és immunerősítő hatásával a C-vitamin fontos szerepet játszik a zsírok elbontásában és így a felesleges kilók leadásában. A citrom mellett a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb C vitamint, ezért ezen a napon legalább 5-ször kell gyümölcsöt és zöldséget enni.Keddi menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
1 bevert tojás (lobogó, forró vízbe üssük bele a tojást, és úgy főzzük meg.)
2 szelet pirítós (teljes kiőrlésű lisztből) hajszálvékonyan vajjal megkenve.
1 grillezett paradicsom
1 alma
30 cl bio tej, vagy szója tej
Tízórai:
2 friss, vagy aszalt sárgabarack
Néhány szem tisztított, nem sózott amaerikai mogyoró
1 alma, citromlével és kerti zsázsával (kerti borsika) össze turmixolva
Ebéd:
3 evőkanál fehér bab, vagy csicseriborsó, vagy vörös bab megfőzve, összekeverve 1 felszeletelt paradicsommal és 1 paprikával, megöntözve friss citromlével
1 szelet kenyér teljes kiőrlésű lisztből
1 fejes saláta újhagymával, vagy metélőhagymával
1 kiwi
Uzsonna:
1 szelet zabkenyér pirítva, vagy kétszersült formájában, friss sajttal
Vacsora:
Zöldségragú (paradicsom, csicseriborsó, spenót, burgonya, mazsola, teljes rizs - ragunak elkészítve kevés olíva olajjal, ízlés szerint nagyon enyhén fűszerezve)
1 Banán étcsokoládéval grillezve
Szerda: a vér cukorszintjének beállítása
Miért? Mert ez a fogyás egyik legjobb eszköze! Mind az alacsony, mind a magas cukorszint megzavarja ugyanis a tápanyag felszívódást, és elősegíti a szénhidrátok lerakodását zsír formájában.
Mit tegyünk? Legyen reflexszerű a citrom használata a konyhában! (akár lé, akár reszelt héj formájában). A citrom - ugyanúgy, mint az ecet elősegíti a vérbe kerülő cukor feldolgozását.
Szerdai menü:
Felkeléskor:
Egy citrom frissen facsart leve, 1 pohár meleg, tisztított vízben.
Reggeli:
Friss málna és eper összekevrve 1 evőkanál zabpehellyel és 30 cl tejjel, + 1 nectarine
Tízórai:
Friss gyümölcs saláta citromlével
30 cl bio tej, vagy szója tej
Ebéd:
Száraz babból készült meleg saláta
1 teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény, vékonyan megvajazva
1 natúr joghurt
Uzsonna:
1 evőkanál natur napraforgó mag
1 kis fürt szőlő
Vacsora:
1 szelet friss lazac grillezve, citromlével megöntözve
Sokféle zöldség gőzben párolva
1 kis tálka csokoládé fagyi tisztított dióval