Bőrünket télen-nyáron óvni kell a külső behatásoktól, s erre megvannak a külső-belső védelmi "stratégiák". A külsődleges megóvás viszonylag egyszerűbb: ma már kiváló kozmetikai készítmények vannak minden bőrtípusra, s a kozmetikusok többsége is magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújt.
De belsőleg is sokat tehetünk bőrünk védelméért, szépségének megőrzéséért. Nem kell más, mint megfelelően táplálkozni, megadni a szervezetnek mindazokat a tápanyagokat, amelyek elősegítik a bőr rugalmasságának, simaságának megtartását, s a környezeti ártó méreganyagok eltávolítását vagy éppen az erős napsugarak hatására keletkező szabad gyökök okozta bőrkárosodás megállítását.
S hogy milyen ételalapanyagokat vegyünk elő a nyár éléskamrájából? Természetesen azokat, amelyek bőséggel tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, különféle antioxidánsokat. Ez utóbbiak egyes élelmiszerek természetes vegyi alkotóelemei, s védőpajzsként működnek az ártalmas - vérereket, sejteket és örökítő anyagokat pusztító -, oxigént tartalmazó molekulákkal - szabad gyökökkel - szemben.
Szerepük sokrétű: nem csak az idő előtti bőröregedést, bőrráncosodást gátolják. Védelmet nyújtanak a szervezetnek a rákos sejtek elburjánzása, az agyvérzés és infarktus ellen is. E hasznos elemek közé tartozik egyebek mellett az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és a szelén, így az ezeket tartalmazó ételféleségeket érdemes felvenni étrendünkbe a nyári bőrvédelem érdekében is.
A tengeri halak, amelyeknek az emberi szervezet számára egyébként is sokféle jó hatásuk van, a bőr megóvásában előkelő szerepet játszanak: a halhúsban lévő ómega-3 zsírsavak - ezek megtalálhatók például a lazacban, a makrélában, a pisztrángban - nemcsak a száraz bőr regenerálódását gyorsítják, hanem hatékony gyulladáscsökkentők is, így gátolják a pattanások kialakulását.
Ugyancsak természetes gyógyír a száraz, esetleg hámló bőrre az olívaolaj, ami a szárazságot enyhíti, s ezáltal a bőr simaságát, rugalmasságát növeli.
Természetesen ilyenkor nyáron bőven válogathatunk a friss zöldségek, gyümölcsök között is, bőrünk egészsége érdekében. Együnk naponta - persze elsősorban nyersen - málnát, epret, ribizlit vagy áfonyát, ezek fiatalító, ráncmegelőző hatása már régóta ismert. Ezek a piros húsú gyümölcsök ugyanis gazdagon nyújtják az említett, a bőr öregedési folyamatainak lassításában szerepet játszó antioxidánsokat.
A szakirodalom szerint az áfonya például jóval többet tartalmaz ezekből, mint a citrusfélék, s a naponta elfogyasztott 20 deka földieper is elegendő C-vitamint ad a szervezetnek ahhoz, hogy a bőr kollagénje ne károsodhasson. Emellett a bennük lévő béta-karotinnal megelőzhető az idősödő bőr elszarusodása, a bőrrepedések kialakulása.
Az áfonya, eper, málna, ribizli mellett a szakértők a bőrvédő gyümölcslista élére sorolják az élénksárga színű sárgadinnyét és a sárgabarackot is, mivel mindkettő bővelkedik a bőr kollagénkárosodosát gátló likopinban. De nem maradnak le a szép, fiatalos bőrért folytatott versenyben a zöld színű zöldségfélék, például a spenót, a brokkoli s a káposztafélék sem - mivel szintén rendkívül gazdagok antioxidánsokban -, valamint a szója, a korpás, valamint a zab felhasználásával készült ételféleségek.
A szójafélék - például tofu, szójabab - jó bőrvédők, gyakori fogyasztásuk feszesíti a bőrt. A zabos és a korpás ételek - kása, pehely, kenyér - rostjai pedig a bekerült méreganyagok eltávolításában, ezáltal a bőr tisztulásában segédkeznek, B-vitaminjaik révén pedig gyorsítják az új bőrsejtek erősödését.
Illusztráció: Archív
A természet nyújtotta antioxidánsok főbb forrásai
C-vitamin: citrom, narancs, grépfrút, kivi, káposztafélék, cseresznye, meggy, paradicsom, zöldpaprika.
Cink: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri halak.
E-vitamin: növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, búzacsíra, levélzöldségek, gyümölcsök, hús, tojássárgája, margarin, hüvelyesek, dió, mandula, mogyoró.
Magnézium: zöld színű zöldségek, répa, gabonafélék, szója, dió- és mogyorófélék, teljes kiőrlésű pékáruk.
Szelén: marhahús, vadhúsok, tengeri halak.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.