Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Készítsük fel a bőrünket a nyárra

Itt a nyár, az utazások, tengerparti pihenések ideje. Ilyenkor jóval több időt töltünk a szabadban, nem árt hát bőrünket felkészíteni a környezetváltozásokra, különösen az intenzív napsugarak hatására. Ebben a bőrvédő naptejek, krémek mellett egyes ételféleségek is segítenek: használjuk ki őket!

Bőrünket télen-nyáron óvni kell a külső behatásoktól, s erre megvannak a külső-belső védelmi "stratégiák". A külsődleges megóvás viszonylag egyszerűbb: ma már kiváló kozmetikai készítmények vannak minden bőrtípusra, s a kozmetikusok többsége is magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújt.

De belsőleg is sokat tehetünk bőrünk védelméért, szépségének megőrzéséért. Nem kell más, mint megfelelően táplálkozni, megadni a szervezetnek mindazokat a tápanyagokat, amelyek elősegítik a bőr rugalmasságának, simaságának megtartását, s a környezeti ártó méreganyagok eltávolítását vagy éppen az erős napsugarak hatására keletkező szabad gyökök okozta bőrkárosodás megállítását.

S hogy milyen ételalapanyagokat vegyünk elő a nyár éléskamrájából? Természetesen azokat, amelyek bőséggel tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, különféle antioxidánsokat. Ez utóbbiak egyes élelmiszerek természetes vegyi alkotóelemei, s védőpajzsként működnek az ártalmas - vérereket, sejteket és örökítő anyagokat pusztító -, oxigént tartalmazó molekulákkal - szabad gyökökkel - szemben.

Szerepük sokrétű: nem csak az idő előtti bőröregedést, bőrráncosodást gátolják. Védelmet nyújtanak a szervezetnek a rákos sejtek elburjánzása, az agyvérzés és infarktus ellen is. E hasznos elemek közé tartozik egyebek mellett az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és a szelén, így az ezeket tartalmazó ételféleségeket érdemes felvenni étrendünkbe a nyári bőrvédelem érdekében is.

A tengeri halak, amelyeknek az emberi szervezet számára egyébként is sokféle jó hatásuk van, a bőr megóvásában előkelő szerepet játszanak: a halhúsban lévő ómega-3 zsírsavak - ezek megtalálhatók például a lazacban, a makrélában, a pisztrángban - nemcsak a száraz bőr regenerálódását gyorsítják, hanem hatékony gyulladáscsökkentők is, így gátolják a pattanások kialakulását.

Ugyancsak természetes gyógyír a száraz, esetleg hámló bőrre az olívaolaj, ami a szárazságot enyhíti, s ezáltal a bőr simaságát, rugalmasságát növeli.

Természetesen ilyenkor nyáron bőven válogathatunk a friss zöldségek, gyümölcsök között is, bőrünk egészsége érdekében. Együnk naponta - persze elsősorban nyersen - málnát, epret, ribizlit vagy áfonyát, ezek fiatalító, ráncmegelőző hatása már régóta ismert. Ezek a piros húsú gyümölcsök ugyanis gazdagon nyújtják az említett, a bőr öregedési folyamatainak lassításában szerepet játszó antioxidánsokat.

A szakirodalom szerint az áfonya például jóval többet tartalmaz ezekből, mint a citrusfélék, s a naponta elfogyasztott 20 deka földieper is elegendő C-vitamint ad a szervezetnek ahhoz, hogy a bőr kollagénje ne károsodhasson. Emellett a bennük lévő béta-karotinnal megelőzhető az idősödő bőr elszarusodása, a bőrrepedések kialakulása.

Az áfonya, eper, málna, ribizli mellett a szakértők a bőrvédő gyümölcslista élére sorolják az élénksárga színű sárgadinnyét és a sárgabarackot is, mivel mindkettő bővelkedik a bőr kollagénkárosodosát gátló likopinban. De nem maradnak le a szép, fiatalos bőrért folytatott versenyben a zöld színű zöldségfélék, például a spenót, a brokkoli s a káposztafélék sem - mivel szintén rendkívül gazdagok antioxidánsokban -, valamint a szója, a korpás, valamint a zab felhasználásával készült ételféleségek.

A szójafélék - például tofu, szójabab - jó bőrvédők, gyakori fogyasztásuk feszesíti a bőrt. A zabos és a korpás ételek - kása, pehely, kenyér - rostjai pedig a bekerült méreganyagok eltávolításában, ezáltal a bőr tisztulásában segédkeznek, B-vitaminjaik révén pedig gyorsítják az új bőrsejtek erősödését.

Illusztráció: Archív

A természet nyújtotta antioxidánsok főbb forrásai

C-vitamin: citrom, narancs, grépfrút, kivi, káposztafélék, cseresznye, meggy, paradicsom, zöldpaprika.

Cink: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri halak.

E-vitamin: növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, búzacsíra, levélzöldségek, gyümölcsök, hús, tojássárgája, margarin, hüvelyesek, dió, mandula, mogyoró.

Magnézium: zöld színű zöldségek, répa, gabonafélék, szója, dió- és mogyorófélék, teljes kiőrlésű pékáruk.

Szelén: marhahús, vadhúsok, tengeri halak.

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.