Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Két fontos élelmiszer, melynek fogyasztása nélkülözhetetlen

A rózsaszín húsú lazac az igazi nemes halak közé tartozik. Elsősorban azért értékes táplálék, mert jelentős mennyiségben tartalmaz ómega-3-zsírsavat.

Ennélfogva ugyancsak kiemelkedő mennyiségben tartalmaz zsírban oldódó A- és D, valamint sejtvédő E-vitamint, ez utóbbinak igen jelentős tulajdonsága, hogy megvédi az érzékeny zsírsavakat az oxidációtól. A vízben oldódó vitaminok közül leginkább számottevő az anyagcsere-folyamatokat aktiváló B-vitamin csoport, amelyből legjelentősebb mennyiségben B6 és B12 fordul elő benne. Az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és magnézium csakúgy megtalálható benne, mint néhány fontos nyomelem, a jód, a fluor, a réz és a szelén.

Az ómega-3-zsírsavaknak köszönhetően a természetes élővízben élő lazac a legegészségesebb táplálékok közé tartozik, ezek ugyanis igen kedvező hatást gyakorolnak az érrendszerre és a szívre. E zsírsavak egyrészt a sejtfal alapanyagainak fontos összetevői, másrészt részt vesznek olyan szabályozó anyagok képzésében, amelyek pozitívan hatnak a vérkeringésre. Minthogy emellett elősegítik, a vérzsír- és a koleszterinérték megfelelő egyensúlyát, csökken az érelmeszesedés és annak következményeként kialakuló magas vérnyomás, szélütés, szívinfarktus kockázata. A jobb vérkeringés következtében az agy vérellátása is javul, ez kedvezően hat a migrénes fejfájásban szenvedőkre.

A két atnioxidáns, az E-vitamin és a szelén hatástalanítja a káros szabad gyököket, míg mielőtt azok megtámadnák szervezetünk sejtjeit, és rákos megbetegedést, szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnának. A B-vitaminoknak köszönhetően tudja szervezetünk a táplálékkal felvett energiát beépíteni, átalakítani a sejtek építőanyagaivá.

A pisztráng akárcsak a lazac, sok fehérjét, ásványi anyagot és zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Két ponton azonban nem tud versenyre kelni vele: a pisztrángban kevesebb az ómega-3-zsírsav, s minthogy édesvízi hal, kevesebb jódot is tartalmaz.

A lazac és a pisztráng között az alacsony kalóriatartalomért folytatott versenyt kétségtelenül a pisztráng nyeri: a sebes pisztráng ugyanis 100 grammonként csupán 102 kilokalóriát tartalmaz, míg ugyanilyen mennyiségű lazac 202 kilokalóriát, a fehérjetartalom mértékét illetően azonban megegyeznek.

A nagy különbség abból adódik, hogy a lazac ötször annyi zsírt tartalmaz, mint a pisztráng. A pisztráng tápanyagokban gazdag édesvízi hal, amely az ásványi anyagok közül káliumot és foszfort, a nyomelemek közül vasat, rezet és cinket tartalmaz. A zsírban oldódó vitaminok közül nagy mennyiségben találunk benne D-vitamint, valamint a sejteket és a bőrt tápláló E-vitamint, a vízben oldódó vitaminok közül számos B-vitamint, elsősorban B6-és B12-vitamint. Ez utóbbi vitamin igen kevés élelmiszerben fordul elő.

Az egészségre rendkívül jó hatással van, mivel bőségesen biztosít olyan értékes fehérjéket, amelyekben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható.

Kevés zsírtartalma senkinek sem árt, sőt a többszörösen összetett zsírsavak hígítják a vért, segítenek az érelmeszesedés elkerülésében.

A vízhajtó hatású káliummal együtt csökkentik a vérnyomást, ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A halat fogyasztó vegetáriánusok szervezete számára a pisztráng valóságos ajándék, minthogy 10 dkg pisztrángfilé a csaknem kizárólagosan a húsokban előforduló B12-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, D-vitaminból több mint a négyszeresét tartalmazza.

A B12 a vassal és a rézzel együtt megóv a vérszegénységtől, a D-vitamin pedig a nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba, emellett a cinkkel és az E-vitaminnal együttműködve erősíti az immunrendszert.

 A pisztrángban található B-vitaminok erősítik az idegrendszert, elősegítik az anyagcsere-folyamatokat, segítenek elkerülni a kimerültséget és a koncentrációhiányt.

Tehát fogyasszuk őket bátran, ha egészségesen akarunk élni!

Forrás: Alexandra Kiadó: A 100 legfontosabb élelmiszer


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.