Ennélfogva ugyancsak kiemelkedő mennyiségben tartalmaz zsírban oldódó A- és D, valamint sejtvédő E-vitamint, ez utóbbinak igen jelentős tulajdonsága, hogy megvédi az érzékeny zsírsavakat az oxidációtól. A vízben oldódó vitaminok közül leginkább számottevő az anyagcsere-folyamatokat aktiváló B-vitamin csoport, amelyből legjelentősebb mennyiségben B6 és B12 fordul elő benne. Az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor és magnézium csakúgy megtalálható benne, mint néhány fontos nyomelem, a jód, a fluor, a réz és a szelén.
Az ómega-3-zsírsavaknak köszönhetően a természetes élővízben élő lazac a legegészségesebb táplálékok közé tartozik, ezek ugyanis igen kedvező hatást gyakorolnak az érrendszerre és a szívre. E zsírsavak egyrészt a sejtfal alapanyagainak fontos összetevői, másrészt részt vesznek olyan szabályozó anyagok képzésében, amelyek pozitívan hatnak a vérkeringésre. Minthogy emellett elősegítik, a vérzsír- és a koleszterinérték megfelelő egyensúlyát, csökken az érelmeszesedés és annak következményeként kialakuló magas vérnyomás, szélütés, szívinfarktus kockázata. A jobb vérkeringés következtében az agy vérellátása is javul, ez kedvezően hat a migrénes fejfájásban szenvedőkre.
A két atnioxidáns, az E-vitamin és a szelén hatástalanítja a káros szabad gyököket, míg mielőtt azok megtámadnák szervezetünk sejtjeit, és rákos megbetegedést, szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnának. A B-vitaminoknak köszönhetően tudja szervezetünk a táplálékkal felvett energiát beépíteni, átalakítani a sejtek építőanyagaivá.
A pisztráng akárcsak a lazac, sok fehérjét, ásványi anyagot és zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Két ponton azonban nem tud versenyre kelni vele: a pisztrángban kevesebb az ómega-3-zsírsav, s minthogy édesvízi hal, kevesebb jódot is tartalmaz.
A lazac és a pisztráng között az alacsony kalóriatartalomért folytatott versenyt kétségtelenül a pisztráng nyeri: a sebes pisztráng ugyanis 100 grammonként csupán 102 kilokalóriát tartalmaz, míg ugyanilyen mennyiségű lazac 202 kilokalóriát, a fehérjetartalom mértékét illetően azonban megegyeznek.
A nagy különbség abból adódik, hogy a lazac ötször annyi zsírt tartalmaz, mint a pisztráng. A pisztráng tápanyagokban gazdag édesvízi hal, amely az ásványi anyagok közül káliumot és foszfort, a nyomelemek közül vasat, rezet és cinket tartalmaz. A zsírban oldódó vitaminok közül nagy mennyiségben találunk benne D-vitamint, valamint a sejteket és a bőrt tápláló E-vitamint, a vízben oldódó vitaminok közül számos B-vitamint, elsősorban B6-és B12-vitamint. Ez utóbbi vitamin igen kevés élelmiszerben fordul elő.
Az egészségre rendkívül jó hatással van, mivel bőségesen biztosít olyan értékes fehérjéket, amelyekben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható.
Kevés zsírtartalma senkinek sem árt, sőt a többszörösen összetett zsírsavak hígítják a vért, segítenek az érelmeszesedés elkerülésében.
A vízhajtó hatású káliummal együtt csökkentik a vérnyomást, ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A halat fogyasztó vegetáriánusok szervezete számára a pisztráng valóságos ajándék, minthogy 10 dkg pisztrángfilé a csaknem kizárólagosan a húsokban előforduló B12-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét, D-vitaminból több mint a négyszeresét tartalmazza.
A B12 a vassal és a rézzel együtt megóv a vérszegénységtől, a D-vitamin pedig a nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba, emellett a cinkkel és az E-vitaminnal együttműködve erősíti az immunrendszert.
A pisztrángban található B-vitaminok erősítik az idegrendszert, elősegítik az anyagcsere-folyamatokat, segítenek elkerülni a kimerültséget és a koncentrációhiányt.
Tehát fogyasszuk őket bátran, ha egészségesen akarunk élni!
Forrás: Alexandra Kiadó: A 100 legfontosabb élelmiszer