A módszer két, lényeges alapkérdésre is választ ad: Milyen fogyókúrát kövessünk, hogy ne szenvedjünk? Hogyan kerüljük el, hogy a leadott kilók ne rakódjanak vissza a fogyókúra után?
A fogyókúrás receptek nagy része ugyanis tele van tiltásokkal, megvonásokkal, időbeli korlátokkal, ami nem csupán szenvedést okozhat a diéta alatt, hanem a társadalmi érintkezésben, családi életben is zavaró. Ráadásul a sikerélmény sem tartós, hiszen a kúra végeztével ki-ki visszatér korábbi táplálkozási szokásához, s a kilók elkezdenek szépen újra gyűlni.
A LeDiet módszer a következő fő szempontokon alapszik:
- nem tiltja teljesen egyik, vagy másik élelmiszer fogyasztását
- 7 csoportba sorolva az élelmiszerfajtákat, alapvető összetevőik alapján, azok arányos és kiegynsúlyozott fogyasztását javasolja
- nem napi, hanem heti kiegyensúlyozottságot javasol
- kalória bevitel arányokat határoz meg, s nem konkrét kalória mennyiségeket, figyelembe véve természetesen, hogy a fogyáshoz összességében kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit a szervezet felhasznál.
Élelmiszer csoportok:
1.) Húsok, halak és tojások: protein és vas szállítók
2.) Tejtermékek: protein és kálcium bevitel
3.) Zsírtartalmú élelmiszerek: lipidek, A, D, és E vitamin, valamint az alapvető zsírsavak forrásai
4.) Gyümölcsök és zöldségek: rost anyagok, vitaminok, különösen a C-vitamin, ásványi sók, folyadék hordozói
5.) Keményítő tartalmú élelmiszerek, gabonafélék és kenyér: a szénhidrátok, a növényi proteinek és a B vitaminok hordozói.
6.) Víz: az egyetlen nélkülözhetetlen innivaló
7.) Édességek és alkoholos italok: nem nélkülözhetetlenek egészségünk számára, de hozzájárulhatnak az étkezés öröméhez és a komfortérzethez.
A LeDiet szakemberei szerint nem csupán az egészséges táplálkozáshoz, hanem a fogyókúrához is szükséges, hogy az első 6 élelmiszercsoport mindegyikéből fogyasszunk. A fogyókúra lényege szerintük is, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége lenne, így a "felesleges" kilókat használjuk fel. Ha fogyni akarunk, akkor a kalóriaszükséglet
- 12-15%-a legyen protein tartalmú,
- 30-35%-a lipid tartalmú
- 52-58%- szénhidrát tartalmú
élelmiszer.
Étkezésünk összeállításánál szabadon választhatunk az egyes élelmiszercsoportokon belüli nyersanyagokból, azonban:
- kerüljük a nagy adagokat
- legalább háromszor étkezzünk naponta
- minden étkezésben legyen nyers zöldség vagy gyümölcs
- minden étkezésben legyen tejtermék
- hús vagy hal legyen valamelyik főétkezésben (ebéd vagy vacsora)
- zöldség köret legyen valamelyik főétkezésben, a másikban pedig, keményítőtartalmú köret
- ésszerű mértékben fogyasszunk kenyeret.
Amit kerülni kell:
- kihagyni egy étkezést
- nassolni bármit két étkezés között
- egy étkezésen, vagy egy napon belül több, zsírtartalmú fogást fogyasztani. (Pl. előételnek sonkát, főételnek húst hasábkrumplival, sajtot és süteményt)
- egy étkezésen belül több, keményítő- illetve liszttartalmú fogást fogyasztani. (Pl. húsos hasé előételnek, milánói makaróni főételnek és rizstorta desszertnek)
- rendszeresen cukor-, vagy alkoholtartalmú italokat fogyasztani az étkezéshez
- mellőzni valamelyik élelmiszercsoportot az étkezésben
- túl sok alkoholt fogyasztani.
Nos mindezeket talán nem is olyan nehéz betartani, s a táplálkozás nem csupán kiegyensúlyozott, hanem változatos is lehet, s még néhány kilót is leadhatunk.
Lovas Katalin