Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Francia élelmezési szakemberek, orvosok, dietetikusok és informatikusok egy csoportja 20 éves, több mint százezer páciens részvételével végzett kísérleti, kutató munka alapján alakította ki a LeDiet elnevezésű módszert a súlyproblémák leküzdésére.A módszer két, lényeges alapkérdésre is választ ad: Milyen fogyókúrát kövessünk, hogy ne szenvedjünk? Hogyan kerüljük el, hogy a leadott kilók ne rakódjanak vissza a fogyókúra után?

Miközben a nők nagy többsége, s a férfiak egyre szélesebb rétege is elégedetlen súlyával, s újabb és újabb fogyókúrás módszerekkel sanyargatja magát, francia szakemberek egy csoportja azt állítja, a felesleges kilóktól való megszabadulás, és az ideális súly megtartásának titka a kiegyensúlyozott táplálkozás. Élelmezési szakemberek, orvosok, dietetikusok és informatikusok egy csoportja 20 éves, több mint százezer páciens részvételével végzett kísérleti, kutató munka alapján alakította ki a LeDiet elnevezésű módszert a súlyproblémák leküzdésére.

A módszer két, lényeges alapkérdésre is választ ad: Milyen fogyókúrát kövessünk, hogy ne szenvedjünk? Hogyan kerüljük el, hogy a leadott kilók ne rakódjanak vissza a fogyókúra után?

A fogyókúrás receptek nagy része ugyanis tele van tiltásokkal, megvonásokkal, időbeli korlátokkal, ami nem csupán szenvedést okozhat a diéta alatt, hanem a társadalmi érintkezésben, családi életben is zavaró. Ráadásul a sikerélmény sem tartós, hiszen a kúra végeztével ki-ki visszatér korábbi táplálkozási szokásához, s a kilók elkezdenek szépen újra gyűlni.

A LeDiet módszer a következő fő szempontokon alapszik:

- nem tiltja teljesen egyik, vagy másik élelmiszer fogyasztását

- 7 csoportba sorolva az élelmiszerfajtákat, alapvető összetevőik alapján, azok arányos és kiegynsúlyozott fogyasztását javasolja

- nem napi, hanem heti kiegyensúlyozottságot javasol

- kalória bevitel arányokat határoz meg, s nem konkrét kalória mennyiségeket, figyelembe véve természetesen, hogy a fogyáshoz összességében kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit a szervezet felhasznál.

Élelmiszer csoportok:

1.)                Húsok, halak és tojások: protein és vas szállítók

2.)                Tejtermékek: protein és kálcium bevitel

3.)                Zsírtartalmú élelmiszerek: lipidek, A, D, és E vitamin, valamint az alapvető zsírsavak forrásai

4.)                Gyümölcsök és zöldségek: rost anyagok, vitaminok, különösen a C-vitamin, ásványi sók, folyadék hordozói

5.)                Keményítő tartalmú élelmiszerek, gabonafélék és kenyér: a szénhidrátok, a növényi proteinek és a B vitaminok hordozói.

6.)                Víz: az egyetlen nélkülözhetetlen innivaló

7.)                Édességek és alkoholos italok: nem nélkülözhetetlenek egészségünk számára, de hozzájárulhatnak az étkezés öröméhez és a komfortérzethez.

A LeDiet szakemberei szerint nem csupán az egészséges táplálkozáshoz, hanem a fogyókúrához is szükséges, hogy az első 6 élelmiszercsoport mindegyikéből fogyasszunk. A fogyókúra lényege szerintük is, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége lenne, így a "felesleges" kilókat használjuk fel. Ha fogyni akarunk, akkor a kalóriaszükséglet

- 12-15%-a legyen protein tartalmú,

- 30-35%-a lipid tartalmú

- 52-58%- szénhidrát tartalmú

élelmiszer.

Étkezésünk összeállításánál szabadon választhatunk az egyes élelmiszercsoportokon belüli nyersanyagokból, azonban:

-       kerüljük a nagy adagokat

-       legalább háromszor étkezzünk naponta

-       minden étkezésben legyen nyers zöldség vagy gyümölcs

-       minden étkezésben legyen tejtermék

-       hús vagy hal legyen valamelyik főétkezésben (ebéd vagy vacsora)

-       zöldség köret legyen valamelyik főétkezésben, a másikban pedig, keményítőtartalmú köret

-       ésszerű mértékben fogyasszunk kenyeret.

Amit kerülni kell:

-       kihagyni egy étkezést

-       nassolni bármit két étkezés között

-       egy étkezésen, vagy egy napon belül több, zsírtartalmú fogást fogyasztani. (Pl. előételnek sonkát, főételnek húst hasábkrumplival, sajtot és süteményt)

-       egy étkezésen belül több, keményítő- illetve liszttartalmú fogást fogyasztani. (Pl. húsos hasé előételnek, milánói makaróni főételnek és rizstorta desszertnek)

-       rendszeresen cukor-, vagy alkoholtartalmú italokat fogyasztani az étkezéshez

-       mellőzni valamelyik élelmiszercsoportot az étkezésben

-       túl sok alkoholt fogyasztani.

Nos mindezeket talán nem is olyan nehéz betartani, s a táplálkozás nem csupán kiegyensúlyozott, hanem változatos is lehet, s még néhány kilót is leadhatunk.

Lovas Katalin


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.