Manapság a kiegyensúlyozott étrend már alap, és a csokoládé átcsúszott a bűnös élvezet kategóriába. Pedig a kakaó a táplálékkal felvehető egészségmegőrző flavonidok leggazdagabb forrását jelenti, így bizonyos mértékben jót tesz az egészségnek és a léleknek is. Napi két kocka legalább 50 százalék kakaótartalmú édességgel csökkenthető a vérnyomás anélkül, hogy növelné a vércukor vagy vérzsír szintjét.
A csoki erősíti a szívbetegségekkel szembeni ellenálló képességet, egy kutatásban az aszpirinhoz hasonló biokémiai hatását mutatták ki. Magas antioxidáns-tartalma miatt többek között az érelmeszesedés és az infarktus megelőzésének is fontos eszköze, tehát a gyerekeket sem kell eltiltani a hangsúlyozottan fekete csokoládé mértéktartó fogyasztásától. Az már csak hab a tortán, hogy endorfintartalma miatt maga a boldogság…
Bár a csokoládé a krónikus fáradtság tüneteit is enyhíti – ezek közül is elsősorban az izomfáradtságot –, a serkentőszerek között mégis a kávé az abszolút favorit. A stressz és a kialvatlanság ellensúlyozására literszám dönteni magunkba a feketét természetesen nem ajánlott. Terjedelmes feketelistáján a magas vérnyomás mellett a gyomorfekély, de még a stroke is szerepel. Naponta maximum két-három csészényi minőségi kávé viszont nem veszélyezteti az egészséget sőt, számos pozitív hatása van. Ezekhez még a nyugalom is társulhatna, ha a kávézásnak a módját is megadnánk. Az italban lévő antioxidánsok azonban egy gyors hörpintéssel is bejutnak a szervezetbe, aminek azért is fontos szerepe van, mert sokan sajnos kevés figyelmet fordítanak arra, hogy megfelelő mennyiségben egyenek zöldséget és gyümölcsöt, így a kávé sokak számára az elsődleges antioxidáns-forrást is jelenti.
A legújabb kutatások szerint a kávé serkenti az agy vérkeringését, csökkenti a migrénes fájdalmakat és a vesekő kockázatát, egyes kutatási eredmények szerint rendszeres fogyasztása a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is mérsékli, sőt még a rák elleni küzdelemben is szerepe lehet. Szerencsére az is bizonyítottnak látszik, hogy a jótékony hatást, a hatóanyagok felszívódását nem befolyásolja a hozzáadott tej vagy cukor, így mindenki fogyaszthatja kedve szerint. Persze az édesítéssel nem árt óvatosnak lenni, de ez már egy másik történet.
A cikk a Piac&Profit Magazin 2011/7. júliusi számának NHD rovatában jelent meg.