Mi a méregtelenítés?
A méregtelenítés az a folyamat, ami által kitisztítjuk, semlegesítjük, vagy átformáljuk a szervezetünkben található mérgeket. Ezeknek a mérgeknek egy nagy része az étrendünkből, az esetleges droghasználatból vagy a környezeti ártalmakból származik. Főleg a zsírok, ezen belül is az oxidálódott zsírok és a koleszterin viselkednek a testben méregként.
A méregtelenítés felöleli az étrend és az életmód megváltoztatását, minek következtében egyrészt csökken a méregbevitel mértéke, másrészt a szervezet könnyebben semlegesíti a bekerült, ártalmas anyagokat.
Mikor méregtelenítsünk?
A telítődés tünetei felismerhetőek a saját testünkön, így, ha ráérzünk szervezetünk ütemére, a jövőbeli esetek megelőzhetőek, vagy enyhíthetőek, ha méregtelenítő kúrán veszünk részt. Az első lépés, hogy ahogy úgy érezzük, hogy testünkben túl sok méreg halmozódott fel, rögtön kezdjük el alkalmazni azt a gyógymódot, ami az idők során a leghatékonyabbnak bizonyult számunkra.
Például, ha érezzük, hogy a nátha egyre erősebben kezd eluralkodni rajtunk, menjünk szaunába, hogy leizzadjunk, igyunk rengeteg folyadékot, szedjünk A- és C-vitamint, valamint aludjunk egy nagyot anélkül, hogy előtte teleennénk magunkat. Ez csak egy módja a megfázással szembeni méregtelenítésnek, és nem is biztos, hogy mindenki számára ugyanolyan hatásosan működik. Pont ezért kell a saját testünk igényeit kitapasztalnunk, hogy utána eredményesen gyógyíthassuk.
Hogyan?
Létezik egész évet felölelő méregtelenítő program, ami minden évszakban két, néhány napos, maximum egy hetes programot ölel fel a tél kivételével, amikor is csak egyet.
Nem kell azonban egy ilyen hosszú lefolyású kúrának alávetni magunkat ahhoz, hogy megszabaduljunk a nem kívánt anyagoktól, és testünket fiatalnak érezzük. Elég, ha figyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb mérget tartalmazó ételeket fogyasszuk. Ezek a következők:
- szerves ételek
- szűrt víz
- tejtermékek
- tojás
- búza
- természetes, idény ételek
- zöldségek, gyümölcsök
- gabonafélék
- hüvelyes növények
- dió
- magok
- friss hal (a kagylók és rákfélék nem)
- baromfi
Mindenképp figyeljünk arra, hogy az étrendünk azért változatos maradjon, főzzünk vasból, porcelánból vagy üvegből készült edényekben, és kerüljük, vagy csak minimális mennyiségben fogyasszunk vörös húsokat. Ugyanígy a konzervek, a só, a cukor, a kávé, az alkohol és a nikotin fogyasztásával is csínján kell bánni!
Ha a szervezet gyengülésének jelei mutatkoznak, egy ilyen egészséges diétával sokat tehetünk az eredeti állapot visszaállításáért.
Forrás: Elson M. Haas: General Detoxification and Cleansing, www.healthy.net