Az ételmérgezésnek több típusa is létezik. Az étel általában három módon szennyeződhet. Biológiai szennyeződés akkor fordul elő, ha az ételbe élő kórokozók (baktériumok, vírusok vagy paraziták) kerülnek. Azért veszélyes ez a szennyeződés, mert az étel állapotán ez nem látszik egyértelműen, nem változik meg a szaga vagy a színe.
Kémiai szennyeződés akkor fordul elő, ha az étel kémiai anyagokkal szennyeződik. Ilyet okozhat például halakban a tenger szennyezttsége, gyümölcsökben és zöldségekben pedig, a növényvédő szerek alkalmazása. Fizikai szennyeződés során az ételbe különböző anyagok kerülnek, mint például: csontdarabok, toll, kövek, műanyag, szög, fa, üveg stb.
Az ételmérgezés legfőbb tünetei közé tartozik a láz, a hasmenés, és a hányás. A láz általában arra figyelmeztet, hogy kórokozó támadta meg a szervezetet. A hányás ételmérgezés esetén súlyos lehet. Ha a mérgezés előrehaladott stádiumban van, a hasmenés véres lehet. A hányás a szervezet másik figyelmeztető jele. Ezeken kívül felléphetnek egyéb tünetek is, mint fejfájás, és rossz közérzet.
Mit kell tenni ételmérgezés esetén? H a láz enyhe, jobb ha hagyjuk. A betegség magától gyógyul, mivel a testhőmérséklet emelkedése segíti a kórokozók eltávozását. Magas láz esetén, azonnal forduljunk orvoshoz! A hasmenés és hányás miatt a beteg általában sok folyadékot veszít, ezért fennáll a kiszáradás veszélye. Ennek megelőzésére igyunk folyadékot, de csak kis mennyiségben. Egyszerre sok folyadékot ne igyunk, mert az megterheli a gyomorfalat, és további hányást okoz. Ha egyszerre jelentkezik hasmenés és hányás, akkor azonnal kórházba kell menni, mert belehalhat a beteg.