Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mikortól jár a jobb kórházi étkezés?

Néhány kivételtől eltekintve elfogadhatatlan a kórházi étkezés minősége és mennyisége. A betegek leggyakoribb jogos panasza nem véletlenül az étkezéssel kapcsolatos.

Szégyen, hogy a beteglátogató családtagok sok esetben az alapvető élelmezést biztosítják, ahelyett, hogy legfeljebb kiegészítésképpen és a szeretet jeleként visznek otthonról élelmet.

Az élelmezés rendkívül alacsony színvonala nem a kórházi vezetés hibája. Korábban egyszerűen nem volt pénz az étkezés javítására. Ma a kórházak átlagosan 350 (!) forintot költenek egy beteg napi (!) étkeztetésére. Az átlag úgy jön ki, hogy van kórház ahol 4-500 forint, de van olyan is, ahol 200 (!) forint sem jut napi étkezésre.

Pedig a betegélelmezés komplex folyamat, mely a fekvőbeteg intézményekben a gyógykezelés szerves része. A megfelelő élelmezéssel megakadályozható a kórházi kezelés alatt a beteg tápláltsági állapotának romlása, így javítható a gyógyulás esélye.

Az egészségügyi reformnak, többek között a vizitdíjnak és a kórházi napidíjnak köszönhetően a társadalombiztosítás idén már nem veszteséges. A megtakarításoknak köszönhetően az egészségügyi kormányzat régi adósságot törleszthet, és december 1-től érdemben javítja a kórházi étkezés színvonalát.

Az étkezés javítása három intézkedésből áll:

1. Táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértők segítségével meghatározzuk a kórházi étkezés alapkövetelményeit, tehát azt, amit a betegnek naponta minimálisan kapnia kell. Eddig ilyen szabályozás nem volt. A kórházak a minimális előírásoknál többet adhatnak, kevesebbet nem.

2. Közel kétszeresére emeljük a kórházi étkezés társadalombiztosítási támogatását. Ezt a kórházak nem költhetik másra, kizárólag étkeztetésre. A kórházak költhetnek többet étkeztetésre, de napi 550 forint + áfánál kevesebbet nem. Ez azt jelenti, hogy egyes kórházak decembertől háromszor annyit költhetnek étkezésre, mint eddig.

3. Egyszeri támogatásként 1 milliárd forint értékben támogatjuk a kórházakat a jobb minőségű étkezést szolgáló beszerzéseikben (mikrosütő, evőeszközök, melegen tartó edények, tálaló kocsik, tea- és kávétároló termoszok stb.)

Étkezési alapkövetelmények

Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg a kórházi étkezés alapkövetelményeit:

1. A rendelet előírja a napi háromszori főétkezés kötelező biztosítását 24 óránál hosszabb folyamatos gyógykezelés esetén, valamint, az egyes étkezések egymáshoz viszonyított kalória-megoszlását (reggeli: 35 százalék, ebéd: 40 százalék, vacsora: 25 százalék) is.

2. Ebédnél kötelező választási lehetőséget biztosítani kétféle menü között. Amennyiben a beteg állapota és terápiás igénye nem zárja ki - ez egy normál és egy könnyű-vegyes menüből történő választás lehetőségét jelenti.

3. Minden betegnek kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni.

4. Új kiegészítő jellegű étkeztetésként írjuk elő a kínáló rendszerben történő napi egyszeri úgynevezett kisétkeztetést (müzliszelet, gyümölcs stb.) is.

5. A rendelet a betegek folyadékszükséglet-kielégítésének követelményeit is szabályozza. A betegek részére az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét állandó jelleggel biztosítani kell.

6. A rendelet előírja élelmezési munkacsoport kötelező létrehozását minden kórházban, hogy biztosítsuk az előírások szakszerű végrehajtását. A munkacsoport egy fő dietetikus koordinátorból és az ápolás, illetve a gyógyítás területéről kijelölt egy-egy személyből áll. A dietetikus minden beteg esetében személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnek joga lesz ellenőrizni, hogy a betegek ellátása a rendeletnek megfelelően történik-e.

EüM


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.