Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mit eszünk valójában? Káros a burgonya?

1999 tavaszán tudományos botrány robbant ki Angliában. A magyar származású Pusztai Árpád professzor, a skóciai Rowett Intézet kutatója egy tévéinterjúban bejelentette: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kísérleti patkányoknál tapasztalt szervi elváltozások a génkezelt burgonyát tartalmazó táplálkozásnak tulajdoníthatók.

A 67 éves kutatót megtévesztéssel vádolták, mert nem közölte: nem közönséghasználatra szánt krumplival etette az állatokat, hanem speciális babkivonattal kevert burgonyatáppal. A kísérleteket azonnali hatállyal leállították, Pusztait nyugdíjazták, a maradéktalan bizonyításra már nem volt lehetősége.

A GM-párti Tony Blair elmarasztalta a sajtót, amiért csak a szenzációs veszélyeket taglalja, és nem fordít figyelmet a megalapozott tudományos jelentésekre. A Daily Mail július elsejei számában Károly walesi herceg tíz kérdést tett közzé e termények engedélyeztetésének hosszú távú veszélyeit firtatva. A Royal Society of Sciences bizottsága augusztusban az elhallgattatott tudóssal szemben foglalt állást.

2050-ben a világ népessége eléri a 9 milliárdot, s az emberiség élelmiszerellátása nem biztos, hogy megoldható génkezelt növények és a belőlük készített élelmiszerek nélkül. A genetikailag módosított (GM), béta-karotint nagy mennyiségben tartalmazó rizs például megakadályozza az alultáplált gyereknél vaksághoz vezető A-vitamin-hiányt; ők jelenleg 14 millióan vannak. A biotechnológia a fejlődő országokban 25 százalékkal növelhetné a vetőmagok termékenységét, s megelőzhetné a kontinensekre kiterjedő, termést elpusztító növénybetegségeket.

A genetikailag módosított növényekkel kapcsolatos félelmek persze nem a kísérletezésre, a kutatásra irányulnak, hanem alkalmazásukra: egyelőre ugyanis nem állapítható meg kellő biztonsággal, hogy nem veszélyesek-e az emberi egészségre, s nem tisztázottak az esetleg később jelentkező egészségkárosodás esélyei sem.

A génmanipuláció során az idegen gén beviteléhez úgynevezett génpostást alkalmaznak, amely általában egy vírus. Egyes feltételezések szerint ez "genetikai balesetet" okozhat, s a növény, védekezésként, mérgező anyagot kezd termelni, s az emberi egészségre ártalmassá válik.

A Monsanto - amely a GM-vetőmagok piacának 90 százalékát uralja - 1800 kísérletet végzett, amelyben bizonyította, hogy szójababjának tulajdonságai és a hozzáadott gén termelte enzim is megegyezik a genetikailag nem kezelt változat belső összetevőivel, a növénynek tehát nincsenek az emberi egészségre káros elváltozásai.

A növények genetikai manipulációja nem új keletű jelenség. 1970-ben például az USA kukoricatermése váratlanul hatalmas veszteségeket szenvedett, mert a déli kukoricaüszög kihasználta azt, hogy a genetikai manipulációk egyszerűsítésére jóformán teljesen egységesítették az egész kukoricaállományt.

Genetikai erózió. Így nevezik egy faj változatos genetikai készletének állandó, folyamatos fogyását. A génmanipulációval foglalkozó élelmiszer-ipari szakemberek tevékenysége genetikai eróziót idéz elő; például a kukoricatermést ma már nem többszázféle genetikai változat adja, hanem egytucatnyi, amelyeket a szakemberek úgy választottak ki, hogy maximális hozamot eredményezzenek (szárazságtűrő kukorica stb.). E magvak milliárdjait állítják elő klónozással, hogy teljesen egyforma növényeket kapjanak.

A génsebészeti úton előállított, monokultúrában termesztett növények gyenge pontjait viszont könnyebben megtalálják a kártevők, mert azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, és a sokrétű védekezést elősegítő genetikai állomány hiányában ellenállásuk egyirányú vagy legalábbis behatárolt. "Egy új növényváltozat élettartama nagyjából megegyezik egy új rocklemez életének hosszával" - írja Mérlegen a Föld című könyvében Al Gore.

Valahányszor felüti a fejét egy új kártevő vagy betegség, amelynek a forgalomban lévő, a génmanipuláció folytán meglehetősen egységes génkészletű magvak nem tudnak ellenállni, vissza kell térni a növény "genetikai hazájába" olyan vad rokonokért, amelyek képesek lehetnek legyőzni az új veszélyt. Végigvizsgálták például az árpa világon fellelhető 6500 változatát - a Kaliforniai Mezőgazdasági Földprogram keretében -, és ezek közül csak egy olyat, egy etiópiai árpát találtak, amely képes megvédeni a 160 millió dollár értékű kaliforniai árpavetést a sárgatörpülést okozó vírustól.

Az élelmiszer-ipari konszernek valósággal vadásznak az utolsó megmaradt vad növényállományokra. A genetikai őshazák száma viszont alig egy tucat, és - az USA-t és Kínát leszámítva - viszonylag elmaradott vagy fejlődő országokban találhatók (például Indo-Burma, Malájföld, Peru, Ecuador, Bolívia, Paraguay, Etiópia stb.), ahol nincs elegendő gazdasági hatalom ahhoz, hogy az utolsó, sérülékeny, vad törzsek ne kerüljenek a transznacionális mezőgazdasági óriásvállalatok kezébe.


Kriston László

Piac és Profit Magazin


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.