Ha a következő alapszabályokat betartjuk, akkor elkerülhetjük a bajt:
1. Mielőtt az alapanyagokhoz illetve az ételhez nyúlnánk, szappannal és meleg vízzel mossunk kezet!
Különösen fontos ez, ha előtte nyers hússal vagy zöldséggel dolgoztunk. A fertőzések többsége ugyanis akkor szokott bekövetkezni, amikor először a nyers húst készítjük elő, majd a nagy munkában elfelejtkezve a kézmosásról, egyből nekilátunk a saláta elkészítésének.
Mivel a nyers húson többféle baktérium található, ami csak a megfelelő sütéssel és főzéssel semmisíthető meg, így könnyedén átvihetjük ezeket a zöldségekre.
2. Fogó-mizéria
A rostonsült húsok esetében könnyen kialakulhat fertőzés amiatt, hogy ugyanazzal a húsfogó csipesszel nyúlunk a nyers illetve az átsütött húshoz is. Ez az eszköz így pillanatok alatt megfertőzheti az asztalra szánt falatokat.
3. Kisült-e már a húsom?
A másik klasszikus szabadtéri probléma, hogy amikor a tűzön készített hús kívülről már ropogósnak, átsütöttnek tűnik, a belseje még nyers.
Ha steaket akarnánk enni, ez nem gond, de a hamburgerbe készített hús vagy kolbász esetében tökéletes recept egy jó kis fertőzéshez.
Szakemberek szerint a szabadtéri sütés-főzés azért is kockázatos, mert többnyire olyanok végzik (pl. férfiak), akik kevéssé járatosak a konyhai technikákban.
A fertőzések toplistáján előkelő helyen szerepel az az eset, amikor a nyers húst a tűzhöz visszük, aztán ugyanarra a tányérra szedjük vissza megsült darabot is, s így az rögvest megfürdik a nyers húslében.
4. Tároljuk elkülönítve a húst!
A húst, míg el nem készítjük, csomagoljuk megfelelően, és úgy helyezzük a hűtő aljába, hogy ne érintkezhessen más élelmiszerekkel.
5. Használjunk külön konyhai eszközöket, amikor a nyers illetve a kész ételekhez nyúlunk!
6. Takarjuk be az elkészített ételt!
Csak egy példa: egyházilégy mintegy 2 millió baktérium hordozója, s könnyen megfertőzheti ételeinket. Így bizony előfordulhat, hogy épp kutyánk ürüléke került rá az általunk elfogyasztott rostonsültre.
7. Ne hagyjuk sokáig az elkészült ételt szobahőmérsékleten. Minél hamarabb hűtsük le, és tegyük hűtőbe !
Forrás: www.netdoctor.co.uk
K. V.