Reggeli. Rohanás óvodába, iskolába, munkába. Kinek van ideje reggelizni? Pedig kelhetünk, s kelthetjük a család többi tagját is egy pohár gyümölcslével. Míg megisszuk, készíthetünk egy kis müzlit, gabonapelyhet tejjel és joghurttal. 5 perc az elkészítés, 5 perc, míg ki-ki megeszi a magáét. Szorítsunk még be 5 percet, és készítsünk például, két szelet sajt közé egy szelet sonkát, mindenkinek. Ha rá tudunk szánni egy kicsit több időt, vagy felkelés után rögtön be tudunk dobni a sütőbe egy-egy gyorsfagyasztott croissant, vagy fokhagymás bageutte-et, még jobb. S íme már meg is volt három gyors fogás egy hétköznapi reggelire. Hétvégén lehet egy kicsit még tartalmasabb, például barna kenyérrel, tojás étellel kombinálva.
Ebéd. A gyerekek esznek, ahol vannak, többé-kevésbé táplálót. Ám a dolgozó anyának, apának is szüksége van megfelelő étkezésre. A rohanásba, és a 20-30 perces ebédidőbe hogy fér bele 3 fogás? Ha igazán akarjuk, belefér. Akár a munkahelyi büfében, étkezőben, akár a környékbeli gyors éttermekben. Ez utóbbiakban sokszor elég kiadós adagokat mérnek - az egytál ételt fogyasztókra kalkulálva -ám lehet kérni fél adagot is a főételből (így olcsóbb is), s választani valamilyen salátát, vagy levest előételnek, s egy szeletke sütit, (vagy fél adag vargabélest, máglyarakást, stb. a meleg tészta választékból). Vagy a sarki közértben venni egyet a kedvenc csokinkból, netán vihetünk magunkkal otthonról egy almát, vagy más gyümölcsöt..
Vacsora. Valóban ez lehet a "nap fénypontja", de ne azért, hogy jól tele együk magunkat, hanem azért, mert végre nyugodtan asztalhoz ülhet együtt a család, s miközben kényelmesen elfogyasztják a vacsorát, az aznapi és a másnapi dolgokat is megbeszélhetik. S ráadásul végre egy kicsit élvezni az étkezést. Az is jót tesz a lelkünknek, megtépázott idegeinknek. Az elkészítésre is talán több idő jut, mint a reggelire. Ha leves kedvelő a család, egy zöldséglevest, vagy paradicsomlevest, csurgatott tojás levest összehozni nem ördöngösség, s nem is sok idő. (Uram bocsá' még a zacskós leves is jobb, mint a semmilyen.). Főételnek lehet például tészta (milánói, túrós, sajtos, grízes, stb.) De ha nagyon húsevő a család válaszunk halat, pulyka-, vagy csirkemellet például zöldséggel párolva, vagy gombával körítve, citromos mártással, stb. Desszertnek készíthetünk például egy kis gyümölcsös túrókrémet (amíg a hús puhul, pillanatok alatt megcsinálhatjuk a desszertet.) De lehet sajt és gyümölcs is harmadik fogás.
Nem csupán a gyakorlatlanabb, hanem a főzni jól tudó és szerető háziasszonyoknak is hasznos lehet, ha mondjuk péntek este - akár közösen - kitalálják a következő heti menüt, s a hétvégén be lehet vásárolni a hozzávalókat. Így nem hétköznap este kell improvizálni, abból, ami van otthon, vagy napközben munka mellett kitalálni, s hazafelé még be is vásárolni.
Az ideális természetesen az, ha mindig mindent friss alapanyagokból készítünk, ám ezt maximum azok az anyukák tudják megtenni, akik otthon vannak kisgyerekkel. A változatosság és a három fogás biztosítása érdekében lehet tehát kompromisszumot kötni, s a friss mellett az előkészített, gyorsfagyasztott, félkész, vagy kész (csak melegítendő, vagy sütőbe teendő) alapanyagokat, ételeket is használni.
Még a változatos, étkezésenként három fogást tartalmazó táplálkozás mellett is szükségesek a különböző táplálék kiegészítők. A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, bizonyos alapvető szerves anyagok bevitelét manapság igen nehéz csak a helyes táplálkozással biztosítani. (Abszolút bio, és mindig friss alapanyagokból csak kevesen tudják megoldani az étkezést). A stressz, és az immunrendszert károsító környezeti ártalmak manapság szinte senkit nem kerülnek el. Az egészség megőrzése érdekében így elkerülhetetlen elsősorban a rendszeres vitamin és ásványi anyag pótlás. A betegség leküzdésére, vagy a betegség utáni regenerálódásra pedig az általános immunerősítőkön kívül, a betegség fajtájától függő egyéb táplálék kiegészítők is kellenek az egészséges állapot visszanyerése érdekében.
Amikor táplálkozási szokásaikat kialakítják, vagy átalakítják, ne csupán a mostani egészséges állapotukra gondoljanak, hanem a jövőre is.