Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Ne tökölj már, vegyél tököt!

Igazi sztárrá válhatna a konyhákban a tökfélék bármelyik tagja, ha sokan nem idegenkednének tőlük zsigerileg. Pedig biztosan állíthatjuk: a tökfőzeléken túl is van élet.

Kép: mozaikonline.hu

Tökön innen, tökön túl

Bár a tökfőzeléken inneni élet is nagyon csábító azok számára, akik rajongói ennek az ételnek, fájdalom, a fan klub elég kis létszámú, mert sokan alapból elutasítják a tökös ételeket. Ez azért érthetetlen kicsit, mert a tök gyakorlatilag ízetlen zöldség, kizárólag azok a fűszerek és egyéb alapanyagok ízesítik meg, amelyeket főzése során használunk. Azok számára viszont, akik fenntartások nélkül imádják, nincs is jobb étel egy nyári napon, mint a jó tejfölös, kapros tökfőzelék, leginkább langyosan, esetleg egyenesen jéghidegen.

A tök igazi Jolly Joker lehetne pedig, hiszen éppen jellegzetes íz híján bármit készíthetünk belőle, krémlevest, főzeléket, fasírtot, rántott tököt, különböző hússal vagy más zöldségekkel rakott ételeket, tökös lecsót, édességeket (hiszen ha van répatorta, miért ne lehetne töktorta is, nem igaz?), sőt, még lekvárt is. Emellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy ára igen barátságos, kalóriatartalma pedig gyakorlatilag elhanyagolható, tíz dekával mindössze 31 kalóriát veszünk magunkhoz.

Korai öröm

Tavasszal, mikor megjelenik a piacon a 20-25 centi hosszú, halványzöld héjú tök, a zsenge példányokból a legjobb töltött tököt készíteni. A töltelék lehet bármilyen fűszeres darált hús, de persze készíthetünk hús nélküli változatot is, aztán nyakon önthetjük tejföllel, és a sütőbe tolva igen rövid idő alatt elkészül a friss, tavaszi étel, amire tél végén már annyira áhítozunk. Aztán ahogy haladunk előre a nyárban, a sárgás héjú tökök látványa megszokottá válik a piacon, ilyenkor már simán elmegyünk mellettük, mintha ott sem lennének. Pedig az árusok maximálisan megkönnyítik a dolgunkat, és elég megvennünk gyalulva a tököt, dolgunk sincs vele otthon már. Ha nem szeretjük a tökfőzeléket, próbáljuk ki a gyalult tökből készült „fasírtot”. Sózzuk be, majd csavarjuk ki a tököt, aprítsuk össze kissé, és a továbbiakban használjuk ugyanúgy, mint a darált húst. Tojással, fűszerekkel dolgozzuk össze, hempergessük prézlibe, és közepes lángon, bő olajban süssük ki. Mellé szervírozhatunk bármilyen mártogatóst, a siker biztosan nem fog elmaradni.

A többi rokon

A tökök családjába nemcsak a spárgatök tartozik bele, hanem a cukkini és a patisszon is, ez utóbbi aztán végképp méltatlanul mellőzött szerepben van. Noha igazán olcsón lehet hozzájutni a piacon – esetleg boldog, kerttel rendelkező barátoktól, ismerősöktől -, és rántva, töltve ez is nagyon jól használható zöldség, alig jut szerephez a városi konyhákban.  Némileg ismertebb feldolgozási formája a savanyítás, ahol az apró, zsenge példányokat használják fel kiváló savanyúság készítésére.

A cukkini már inkább közkedvelt családtag, őt is használjuk töltve, rántva, grillezve, rakottasoknak, salátákba, sőt, húspótló fasírtszerű is készíthető belőle. Természetesen minél zsengébb, annál jobb, mert olyankor még kevés benne a mag, akár nyersen is elropogtatható. Amikor növekszik, öregszik, magjait érdemes eltávolítani, mielőtt legyaluljuk, vagy felkarikázzuk.


 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.