Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Nincs szűrővizsgálat, mely korán felismerné:ez gyomorrák

Nincs szűrővizsgálat, mely a korai felismerést lehetővé tenné. Ennek viszont az a következménye, hogy az esetek java részében csak akkor derül fény rá, amikor már előrehaladott stádiumú a kór...

A gyomorrák a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés világviszonylatban, Magyarországon a rákos halálesetek 7,5%-áért felelős.

1980. előtt még a nyugati és a kevésbé fejlett világban egyaránt a gyomorrák volt a leggyakoribb emésztőszervi ráktípus, de hogy minek is köszönhető ez az alig két évtized alatt bekövetkezett örvendetes csökkenés, annak a szakemberek még nem találják egyértelmű okát.

Talán az az oka a jelenségnek, hogy a húsféléket manapság kevesebb konzerválószerrel és kevesebb nitritettel kezelik a tartósításhoz, mivel bebizonyosodott, hogy a nitritekből és a fehérjék bomlástermékeiből erősen rákkeltő anyag szabadulhat fel.

 A gyomorrák típusai

Leggyakrabban a gyomor alsó harmadán, illetve a vékonybéllel csatlakozó területen alakul ki, de az elmúlt évtizedben emelkedett a gyomor felső harmadán, illetve a gyomorszáj környékén megjelent tumorok gyakorisága is. Az esetek 20%-ában pedig kombináltan, a gyomor több területén egyszerre fejlődik daganat.

A rákos sejt típusától függően megkülönböztetjük a gyomor mirigyes sejtjeiből fejlődő mirigyes rákot (adenokarcinoma), 90%-ban ez áll a gyomorrák mögött.

A második leggyakoribb gyomordaganat a malignus limfóma. De rosszindulatú daganat kialakulhat a gyomor falának simaizom-sejtjeiből is, ez a simaizom-szarkoma (leimyosarcoma). Ritkán állhat a kiinduló sejtcsoport kötőszöveti sejtekből, ezek a sztrómális tumorok.

Kiket veszélyeztet a gyomorrák?

Leginkább az 50 és 70 éves kor közötti férfiaknál jelentkezik jelentkezik, ők kétszer olyan veszélyeztettek, mint a nők.

A gyomorrák pontos kiváltó okai nem kinyomozhatóak, de vannak bizonyos tényezők, például a gyomor bizonyos kóros elváltozásai, melyek mellett valószínűbb a megbetegedés.

Így például a Helicobacter pylori baktériummal fertőzöttek körében gyakrabban alakul ki gyomorrák. Ezen kívül a gyomorfekélyes és gyomorpolipos betegeknek is oda kell figyelniük magukra, mert ezeknél a betegségeknél daganatos átalakulás léphet fel.

Bizonyos értelemben rizikófaktor az A vércsoportúság is: megfigyelték, hogy az A vércsoportúaknál gyakrabban alakul ki gyomorrák.

A betegség a világon régiók szerinti megoszlást is mutat, és érdekes módon Japán a szignifikánsan vezető ország ezen a feketelistán. Egyesek ezt a kiemelkedően magas füstölthal-fogyasztással magyarázzák.

Tünetei

Sajnos a gyomorrák kezdeti stádiumában nehezen felismerhető, mivel tünetei gyakorta nincsenek vagy hétköznapi emésztési problémák tüneteivel vágnak egybe, így a beteg nem tulajdonít nekik különösebb jelentőséget.

Például emésztési zavarok, gyomortáji égés, hasi fájdalom léphet fel, ami ugye akár elrontott vagy "savas" gyomor tünete is lehet. Jelentkezhet étvágytalanság, állandósuló teltségérzés, hányinger vagy hányás, undor az eddig kedvelt ételektől is, húsundor, mindezek következtében pedig jelentős fogyás. 

Ugyancsak az étvágyvesztéssel összefüggésben gyengeség, fáradékonyság. Olykor vérzés, vérhányás vagy véres széklet is előfordulhat.

Diagnózis

Olyan szűrővizsgálat, melyet direkt a gyomorrák időben való felismerésére használnának, nincs. Ha felmerül a gyanú, alapos fizikális és laboratóriumi vizsgálatok következnek.

Ezek közt kiemelten fontos a gyomortükrözéssel kapott lelet, mert ez a szövettani mintavételt is lehetővé teszi. Létezik még egy speciális röntgenvizsgálat, amihez báriumot tartalmazó, így a röntgenképen kirajzolódó, tejszerű folyadékot itatnak a beteggel.

Kiegészítő vizsgálatként szóba jöhet a hasi ultrahangvizsgálat, a komputertomográfia (CT) és az endoszkópos ultrahangvizsgálat.

Stádiumok

A gyomorrák súlyossága attól függ, hogy milyen típusú a gyomorban keletkezett elváltozás, s hogy érinti-e a környéki nyirokcsomókat, illetve adott-e a daganat távoli áttéteket. Az általánosan használt, egyébként Amerikából átvett osztályozás szerint T1-es típusú az a rosszindulatú daganat, mely csak a nyálkahártyát, és esetleg az alatta lévő kötőszöveteket érinti.

T2-es típusú az a rosszindulatú elváltozás, mely behatol a savós hártya alatti kötőszövetig, míg a T3-as típusú egészen a savós hártyáig, a T4-es pedig a gyomorral szomszédos részekre is kiterjed.

A környéki nyirokcsomók behálózottságától függően N0-ás a daganat, ha a még áttét nem tapasztalható, N1-es típusú, amikor a gyomor falától 3 centiméteren belül lévő nyirokcsomóban fedezhető fel áttét. A legsúlyosabb ilyen tekintetben az N2 típus, ha 3 centiméternél is távolabbi nyirokcsomót támad meg a kór.

Kezelések, gyógymód

Gyomorrák fennállásakor ajánlott a daganatos részek gyökeres, sebészeti eltávolítása. Az operáció alól csak az az eset kivétel, ahol már a többszörös áttét miatt a beavatkozás kockázata nagyobb, mint a várható siker.

A beavatkozás mértéke függ a tumor nagyságától és helyétől. Az orvosok általában a gyomornak csak a tumorral behálózott részét távolítják el, de ha szükséges, olykor a teljes gyomrot el kell távolítani. Az idejében végzett műtéttel 30-50 százalékos az ötéves túlélés aránya.

Szakvélemények szerint a hormon-, az immunterápia és a hőkezelés nem lehet hatékony fegyver a gyomordaganat ellen, de kiegészítő kezelésként, ha a rosszindulatú elváltozás nyirokcsomós áttétet adott vagy a szinte teljesen átszőtte gyomorfalat, a műtét után radio- és kemoterápiát szokás alkalmazni.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az erősen sós, szárítással, pácolással készített és füstölt húsok rendszeres fogyasztása bizony megnöveli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Mint már említettük, a gyomorrák Japánban észlelt rendkívüli gyakoriságát is ezzel hozzák összefüggésbe.

Még mindig a húsoknál maradva fontos tudni, hogy a tartósításukhoz használt nitritek és nitrátok reagálnak a fehérje bomlástermékeivel, mikor testünk a húst lebontja.  Így a szervezetünkben N-nitrózaminok keletkeznek. Márpedig állatkísérletek bizonyítják, hogy a nitrózaminok erősen rákkeltőek.

Sajnos tartósító nitriteket, nitrátokat nem csak a húsok, hanem a zöldség- és főzelékfélék, sőt a szalonna, sör és sajtok is tartalmaznak - egyel több érv a bio táplálkozás mellett.

A másik táplálkozásbeli tényező, amire oda kell figyelnünk, az pont a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. Meggyőző eredmények születtek a zöldségfélék és gyümölcsök gyakori fogyasztásának jótékony hatásáról a legkülönbözőbb ráktípusok ellen.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.

Ossza meg a rákról szerzett tapasztalatait velünk és betegtársaival! Lehet, hogy ezzel óriási segítséget nyújt valakinek, és Ön is szerezhet hasznos információkat!

DD.L


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.