Nem csupán azért részesítem előnyben, s ajánlom Önöknek is nyári hűsítőként a könnyű borokat, fröccsöket és társait, mert borbarát vagyok. Hanem azért is mert - magasabb alkoholtartalma ellenére - kevésbé hizlal, mint a sör, ráadásul a szőlő ásványianyag és vitamintartalma is magas.
Ahogy a nehezebben emészthető, tartalmas, fűszeres ételeket sem kívánjuk nyáron, úgy a testes fehér vagy vörös boroknak sem ez a szezonja.
A könnyed nyári fogásokhoz könnyű borok illenek. A 2005-ös évjáratú, reduktív érlelésű, száraz fehér és rosé borok számtalan fajtája került ki valamennyi borvidék számos pincészetéből. Még a tokaji borászatok közül is sokan készítenek friss, reduktív, könnyű furmintokat, melyek magasabb savtartalma kifejezetten űdítő a nyári melegben.
Akinek alkoholszintben még ez is sok, az készítsen belőle valamilyen spriccert, azaz fröccsöt.
A spriccer, vagy fröccs elnevezés ugyanis gyűjtőfogalom, és rengeteg variációja elnevezése létezik, attól függően, hogy milyen arányban keverjük a bort a szódavizzel, vagy az ásványvízzel. Íme néhány példa, de ne feledjék, finom fröccsöt csak jó minőségű borból érdemes készíteni, hogy igazán élvezetes legyen!
Kisfröccs, vagy "fütty": 1 dl bor + 1 dl. szóda (Józsfe Attila szerint egy "füttyre" lehetett meginni)
Nagyfröccs, "Hajtás, vagy húzás": 2 dl. bor + 1 dl. szóda. (Egy hajtásra, vagy húzásra lehetett meginni Móra Ferenc szerint)
Fordított, azaz hosszúlépés: 1 dl. bor + 2 dl. szóda
deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva SOK szó-davízzel (szarvasi főiskolások receptje alapján)
Mafla: 1/2 liter bor + 1/2 l. szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Fordítottja a viceházmester:2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagy házmesternek is hívták, sőt a szocialista időkben tömbházmesternek is. Csongrád megyében pedig bivalycsók volt az elnevezése ennek a fröccsnek.
KRÚDY fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda. Az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort
Csatos: 1 liter bor + 1/2 liter szódavíz (A régi kristályvizes üvegekre utal az elnevezés)
Lámpás: 1 1/2 liter bor és 1/2 liter szódavíz
Aki ezt mind megitta, az lámpással kereshette a józanságát- írta róla egy elbeszélésében Babay József
Góré-fröccs: kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér
Sóher fröccs: 9 dl szódához + 1 dl bort kell adni "ízesítőnek"
Ismertek voltak régebben olyan fröccsök is, melybe a borhoz a szódavíz mellett, helyett mást is kevertek:
Málnás fröccs: száraz alföldi fehérbor + málnaszörp + szódavíz (ízlés szerint keverve)
KASS v. TISZA fröccs: vörösbor pezsgővel (szegedi találmány)
Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla
Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla
Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve bármelyik variációhoz. (Állítólag így több port lehetett büntetlenül meginni, mert a kovászos uborka leve közömbösíti az alkoholt)
Ismertek olyan italok is, melyek csak nevükben vislik a "fröccs" szót, ám bor nincs bennük
Színészfröccs: igen szegény ital (Krúdy-Ruffy Péter szerint) 2 dl szódavíz és az is "langyosan"
Matrózfröccs: A korsó sör mellé 1/2 dl rumot szervíroz a pincér
Postásfröccs: dupla fekete rummal