Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Olívaolaj - a folyékony arany

Egyre többet használjuk itthon is és nem csak sütéshez, főzéshez nagyszerű. A szépségápolás kiváló alapanyaga, a szervezetünk számára fontos antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaz. De vajon mennyit tudunk róla pontosan?

Már az ősember is ismerte

Évezredek óta ismerjük az olívaolajat, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a folyékony arany kifejezést eme csodás nedűre bizony Homérosz használta először az Ókori Görögországban. De ne szaladjunk ennyire előre az iőben, hiszen arra is van bizonyíték, hogy az olajfa termését, vagyis az olívabogyót már az újkőkorszakban élő emberek is gyűjtötték. Széles körben elsőként Kréta szigetén kezdték el termeszteni, erre utalnak azok az amforák, melyek i.e. 3500-ból származnak. Azok a feljegyzések is ezt erősítik meg, melyek szerint az ókori atléták előszeretettel használták az olajat izmaik lazítására, sőt a versenyek előtt rituálisan bekenték vele az egész testüket. Az olívaolaj ugyanis a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási szertartásokban, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Állítólag már II. Ramszesz egyiptomi fáraó is minden betegséget legyőzött vele. Később az olívaolajat a hosszú élet biztosítékának tartották, az olajbogyót pedig, az egyik legjobb afrodiziákumként ismerték. Hazánkban is feljegyzések tanúskodnak arról, hogy az olíva Mátyás király udvarában a narancs, a citrom, a füge és a gesztenye mellett, szintén nagy népszerűségnek örvendett, s nem csak szerelmi bájitalként, de étvágynövelőként is számon tartották.

depositphotos.com

Elképesztő a hatása

Az olívaolaj a szervezet számára olyan fontos, esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint a linolénsav, a linolsav vagy az archidonsav, ezek az úgynevezett F-vitaminok, melyek a sejthártya építőanyagát alkotják. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin, másodlagos növényi anyagai pedig erősítik az izomsejteket és nagyon jó a hatásuk reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben, erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható, máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek enyhítésére úgy szintén. Kevesen tudják, de jelentős gyomorsavcsökkentő hatással is bír, így remekül alkalmazható gyomorégés ellen. Klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza annak lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.

Elképesztően sokrétű előnyös tulajdonsága miatt az Egyesült Államokban, az olívaolajgyártók az alábbi, korlátozott egészségügyi hatásra vonatkozó állítást helyezhetik el termékeik címkéjén: „Korlátozott és nem meggyőző tudományos bizonyíték azt sugallja, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalomnak köszönhetően napi kb. 2 evőkanál (23 g) olívaolaj elfogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát."

depositphotos.com

Nehéz a választás

Szakértők szerint az olívaolajnak annyiféle változata lehet a származási hely és a minőség tekintetében, akár a boroknak. A világ olívaolaj nagyhatalma a legutóbbi állás szerint Spanyolország,  több mint 300 millió olajfájával, melyek a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adják. Ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. A teljes spanyol olívaolaj‑hozam több mint háromnegyede Andalúziából származik, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik.

Minden olyan olívaolajat, amit hagyományos kisajtolással nyernek, „szűznek” neveznek. A minőségellenőrzést hivatásos kóstolók végzik, akik főként az olaj íze és savassága alapján rangsorolnak, ám a savasságának ebben az esetben nem a hétköznapi értelemben vett jelentéséről van itt szó. Ez a besorolás inkább a végig megfelelő körülmények között feldolgozott, egészséges termék garanciáját jelenti. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, amelyet gondosan válogatott bogyókból, a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. A sorban aztán a szűz, a finomított szűz fajták következnek, és létezik még az úgynevezett "sansa" olívaolaj is, mely a sajtolás során keletkező maradványokból készül, és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok csak 1 %-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, ez az oka, hogy ezekre a zsiradékokra egyáltalán használható az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nem igen forgalmazzák, de hazánkban sajnos sok vásárló pénzügyi okok miatt emellett dönt.

Még több cikk egészség témában:

Nem fogyókúra mégis fogyhatunk tőle

 


A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.