Már az ősember is ismerte
Évezredek óta ismerjük az olívaolajat, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a folyékony arany kifejezést eme csodás nedűre bizony Homérosz használta először az Ókori Görögországban. De ne szaladjunk ennyire előre az iőben, hiszen arra is van bizonyíték, hogy az olajfa termését, vagyis az olívabogyót már az újkőkorszakban élő emberek is gyűjtötték. Széles körben elsőként Kréta szigetén kezdték el termeszteni, erre utalnak azok az amforák, melyek i.e. 3500-ból származnak. Azok a feljegyzések is ezt erősítik meg, melyek szerint az ókori atléták előszeretettel használták az olajat izmaik lazítására, sőt a versenyek előtt rituálisan bekenték vele az egész testüket. Az olívaolaj ugyanis a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási szertartásokban, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Állítólag már II. Ramszesz egyiptomi fáraó is minden betegséget legyőzött vele. Később az olívaolajat a hosszú élet biztosítékának tartották, az olajbogyót pedig, az egyik legjobb afrodiziákumként ismerték. Hazánkban is feljegyzések tanúskodnak arról, hogy az olíva Mátyás király udvarában a narancs, a citrom, a füge és a gesztenye mellett, szintén nagy népszerűségnek örvendett, s nem csak szerelmi bájitalként, de étvágynövelőként is számon tartották.
Elképesztő a hatása
Az olívaolaj a szervezet számára olyan fontos, esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint a linolénsav, a linolsav vagy az archidonsav, ezek az úgynevezett F-vitaminok, melyek a sejthártya építőanyagát alkotják. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin, másodlagos növényi anyagai pedig erősítik az izomsejteket és nagyon jó a hatásuk reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben, erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható, máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek enyhítésére úgy szintén. Kevesen tudják, de jelentős gyomorsavcsökkentő hatással is bír, így remekül alkalmazható gyomorégés ellen. Klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza annak lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.
Elképesztően sokrétű előnyös tulajdonsága miatt az Egyesült Államokban, az olívaolajgyártók az alábbi, korlátozott egészségügyi hatásra vonatkozó állítást helyezhetik el termékeik címkéjén: „Korlátozott és nem meggyőző tudományos bizonyíték azt sugallja, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalomnak köszönhetően napi kb. 2 evőkanál (23 g) olívaolaj elfogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát."
Nehéz a választás
Szakértők szerint az olívaolajnak annyiféle változata lehet a származási hely és a minőség tekintetében, akár a boroknak. A világ olívaolaj nagyhatalma a legutóbbi állás szerint Spanyolország, több mint 300 millió olajfájával, melyek a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adják. Ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. A teljes spanyol olívaolaj‑hozam több mint háromnegyede Andalúziából származik, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik.
Minden olyan olívaolajat, amit hagyományos kisajtolással nyernek, „szűznek” neveznek. A minőségellenőrzést hivatásos kóstolók végzik, akik főként az olaj íze és savassága alapján rangsorolnak, ám a savasságának ebben az esetben nem a hétköznapi értelemben vett jelentéséről van itt szó. Ez a besorolás inkább a végig megfelelő körülmények között feldolgozott, egészséges termék garanciáját jelenti. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, amelyet gondosan válogatott bogyókból, a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. A sorban aztán a szűz, a finomított szűz fajták következnek, és létezik még az úgynevezett "sansa" olívaolaj is, mely a sajtolás során keletkező maradványokból készül, és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok csak 1 %-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, ez az oka, hogy ezekre a zsiradékokra egyáltalán használható az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nem igen forgalmazzák, de hazánkban sajnos sok vásárló pénzügyi okok miatt emellett dönt.
Még több cikk egészség témában:
Nem fogyókúra mégis fogyhatunk tőle