Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a levegő szennyezettsége, sőt még a sötét borús napok is jelentősen ronthatnak szervezetünk védőbástyájának teljesítményén. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását és csökkentik a táplálékkal bevitt sók és vitaminok hatását. Ezért különösen fontos, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, valamint antioxidánsok. A szervezet védekezőképessége fokozható különféle táplálék kiegészítő készítményekkel, gyógyteákkal, de természetes módon, zöldségek és gyümölcsök fokozott fogyasztásával is hozzájárulhatunk immunrendszerünk felépítéséhez.
Gyümölcsdömping
Ősszel szükségünk lesz C-vitaminra, amely az ellenálló szövetek felépítéséért felel és stimulálja a vírusok legyőzéséhez nélkülözhetetlen interferon termelést. Emellett az E-vitamin sem hiányozhat az étrendünkből, hogy igazán ellenállóvá váljunk a vírusokkal, bacilusokkal szemben. A sötét napokon lelkünket az idegrendszernek szükséges B1-vitaminnal erősíthetjük – nem véletlenül nevezik jókedv-vitaminnak –, a szövetek oxigénellátását – a rendszeres mozgáson túl – pedig a D-vitamin bevitelével fokozhatjuk. Az ősz beköszöntével a szervezet energiaszintje is csökkenhet. Érdemes több magas rosttartalmú gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét enni, amelyek mind fokozzák az emésztést, ezáltal növelik a vitalitásunkat.
A tápanyag vitamintartalmát figyelembe véve érdemes főképp szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolni. Tipikus őszi gyümölcs például a szőlő, amely magas káliumtartalma miatt méregtelenít, magas cukortartalma pedig elegendő energiához juttatja a szervezetet. Ezen túl bőven tartalmaz C-, E- és B-vitamint. Ez utóbbi nemcsak az idegrendszerre jó, hozzájárul ahhoz is, hogy elkerüljük a frontváltozás okozta ízületi és reumás fájdalmakat. Együnk sok almát, amely kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és a héjában C-vitamint tartalmaz.
A szilva és a körte se maradjon ki az étrendünkből. Az előbbi kálium szempontjából aranybánya, az utóbbi pedig C-vitaminbomba. Akár kifacsarva is fogyaszthatjuk például a körtét. Tisztítja a vért, ezért csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Igaz nem a hazai fákon terem, az Avokádó ilyenkor ősszel mégis fontos: rengeteg D-vitamint tartalmaz.
Káposzta, hagyma és fűszerek
Fontos téli eledelek a káposztafélék, amelyek gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin tartalom is megmarad. A nyersen is finom zöldségekben lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású. A vöröskáposzta E-vitaminjáról se mondjunk le, a kelkáposzta és a kelbimbó pedig A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin bevitelt a tökfélékkel fokozhatjuk. A hidegebb időszak beköszöntével kezdődik a sütőtök, cukkini, patisszon szezonja!
A népi gyógyászat a céklát is természetes immunerősítőként és vérképzőként tartja számon magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt olyannyira, hogy ez a zöldség például tabletta formájában is kapható a gyógynövényboltokban, ahogyan a fokhagyma is, amely a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben hatékony. Nyersen napi rendszerességgel kell fogyasztani; egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.
Vöröshagymából pedig ízletes immunerősítő tea főzhető. A népi praktika szerint elsősorban nyákoldásra alkalmas (különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá), magas C-vitamin tartalma és kórokozó pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. Nem kell meghámozni, elég jó alaposan megmosni.