A campylobacteriosis általában állatról emberre terjedő betegség, így elkaphatjuk háziállatunktól, vagy fertőzött hústól (elsősorban csirkétől és sertéstől), illetve olyan termékektől, mint például a nyers tej vagy víz - tudtuk meg az Országos Húsipari Kutatóintézet honlapjáról.
Nagyon gyakori betegség kisgyerekeknél, akik megsimogatják a házi kedvencet, majd például a szájukba nyúlnak. Felnőttekbe inkább az étel elfogyasztásával kerül a baktérium, amely a vékonybélben szaporodik el, illetve bejut a bélhámsejtekbe is.
Honnan tudjam, hogy megfertőződtem? A tünetek között a leggyakoribb a hasmenés, amelyben vér is megjelenhet, a hasi fájdalom és a láz. Ha a fertőzés más szerveket is érint, akkor megduzzadhatnak és vörössé válhatnak az ízületek, máj- és lépmegnagyobbodás is felléphet.
Hogyan lehet megelőzni? A legfontosabb a megfelelő higiéniai szabályok betartása, így legfőképpen az, hogy minél gyakrabban mossunk kezet. Azt talán nem kell hangsúlyozni, hogy wc-használat után kötelező, de mindenképpen tisztítsuk meg kezeinket akkor is, ha nyers élelmiszerekkel dolgoztunk!
De ne csak a saját tisztaságunkra ügyeljünk, hanem a konyhai eszközökére is, ugyanis a baromfihoz és a zöldséghez egyaránt használt vágódeszka ideális körülményeket biztosít a kórokozók szállításához! Ezért ha lehet, legyen külön deszka a kenyérnek, a húsnak és a zöldségnek!
A boltban vett élelmiszerek is lehetnek fertőzöttek, úgyhogy mindent nagyon alaposan mossunk meg, illetve főzzünk/süssünk meg. Amennyire lehet, hosszabbítsuk meg a főzési/sütési időt (ha ez nem teszi tönkre az ételt), így ugyanis a legellenállóbb baktériumok is elpusztulnak.
Soha ne vásároljunk olyan ételt, amelynek csomagolása sérült, esetleg új címke van ráragasztva! A termékeket minél hamarabb vigyük haza, és azonnal tegyük hűtőbe, nehogy időközben kiolvadjanak vagy érintkezzenek valamilyen baktériumhordozóval!
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Szabó Fruzsina