Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Vigyázat! Veszélyesek az ünnep utáni ételmaradékok!

Vége a karácsonyi ünnepeknek, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a konyhában, kamrában. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tanácsokkal szolgál a háztartásoknak arra, hogy mit és hogyan lehet felhasználni, elfogyasztani a megmaradt élelmiszerek közül.

Vége a karácsonyi ünnepeknek, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a konyhában, kamrában.  A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tanácsokkal szolgál a háztartásoknak arra, hogy mit és hogyan lehet felhasználni, elfogyasztani a megmaradt élelmiszerek közül.

1. Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!

Nézzünk körül a hűtőben, kamrában, hogy milyen ételek maradtak meg, és gondoljuk át, mit kezdhetünk velük, mit és hogyan lehet elfogyasztani, és mit nem.

A hűtést nem igénylő ételek (pl. bejgli) bármeddig fogyaszthatóak.

A száraz kenyérből lehet zsemlemorzsát készíteni, a száraz kifliből pl. mákos gubát készíthetünk.

A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek, de nem egyforma mértékben.

A savanyú jellegű, káposztás, paradicsomos ételek (pl. töltött káposzta) tovább eltarthatóak, a halas, gombás ételek gyorsabban romlanak.  A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek maradékai különösen veszélyesek lehetnek.

Ha az étel romlás jeleit mutatja, semmiképp sem szabad elfogyasztani.

Amely étel hosszú ideig, több mint három óráig melegen volt tárolva, nem biztonságos.

Ha a megmaradt ételt hidegen tárolták, és érzékszervileg kifogástalan (íze, illata jó, színe jó) 1-4 napon belül még elfogyasztható, ha fogyasztás előtt át lehet forrósítani.

Megmaradt ételből új ételt alkotni, abba beledolgozni, felhasználni veszélyes művelet. Csak kivételes esetben, és csak forrón készülő ételekhez használjuk fel a maradékot.

2. Nem elég megmelegíteni, át is kell forralni!

A megmaradt ételekben szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, vírusok, gombák) lehetnek, akkor is, ha az étel kifogástalannak látszik. Ezek a langyos, meleg ételben rohamosan szaporodnak, de az átforrósítás hatására elpusztulnak. Ezért a megmaradt ételt forrásig kell hevíteni, mielőtt elfogyasztjuk.

A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel-melegítésnek, de vannak veszélyei. Az ételt pontszerűen melegíti fel, és maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsuk fel az ételt, és utána hagyjuk benne néhány percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.

3. Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk ételmaradékot!

Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik, a másik nem. A kisgyermekek, és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem. Védjük őket azzal is, hogy nem tesszük ki őket szükségtelen fertőzésnek!

 Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH)


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.