Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Vissza a jól bevált szokásokhoz!

Ahhoz, hogy valóban elmondhassuk, egészségesen táplálkozunk, nem csupán az étkezési szokásoknak, és a különböző fogásoknak kell megfelelniük a kívánalmaknak, hanem maguknak, az élelmiszereknek is Egészségeseknek kell lenniük. Azaz egészségesen táplált állatok, egészségesen termesztett zöldségek, gyümölcsök kellenek.

Közhelynek hangzik, de ha jól belegondolunk nagyon is igaz, hogy a civilizációs betegségek tulajdonképpen egyidősek magával az emberi civilizációval.

Ha az ősember túlságosan megsütötte, szinte elégette a húst, akkor tulajdonképpen a rák már akkor is létezhetett? - vetődik fel a kérdés. Ezt persze ma már nehéz lenne kideríteni, s az is lehet, sőt valószínű, hogy nem.

Mert az kétségtelen, hogy a civilizáció erősödése, az urbanizáció, a technika és az orvostudomány fejlődése szinte paradox módon felgyorsította a civilizációs betegségek megjelenését, szaporodását, s persze a felismerhetőségét is.

Így tulajdonképpen csak mintegy 100 éve vonult be az orvosi szótárakba a civilizációs betegség fogalma. Számos betegséget sorolnak ma már ebbe a kategóriába, melyeknek sokféle összetevője okozója van, a túlsúlytól, a dohányzáson át a tartós negatív stresszig.

Épp ezért e betegségek elkerülése, megelőzése sem könnyű. Számos cikk, könyv, tanulmány jelent már meg erről, melyekben egy közös tényező van, a táplálkozás. Csakhogy - ismét egy paradoxon - az egészségesnek tartott táplálkozás is hordozhat veszélyeket, éppen a civilizáció miatt.

Ahhoz ugyanis, hogy valóban elmondhassuk, egészségesen táplálkozunk, nem csupán az étkezési szokásoknak, és a különböző fogásoknak kell megfelelniük a kívánalmaknak, hanem maguknak az élelmiszereknek is egészségeseknek kell lenniük.

Azaz egészségesen táplált állatok, egészségesen termesztett zöldségek, gyümölcsök kellenek.

S ebben nagyon sok riasztó hír lát napvilágot. Kergemarha kór, madárinfluenza, mérgezett paprika, agyonpermetezett gyümölcsök, műtrágyával hizlalt zöldségek, stb.

Csak egy módon próbálhatunk meg ez ellen védekezni, ha alaposan meggondoljuk hol, mit vásárolunk.

Elvben léteznek ma már Európai Unióban - így hazánkban is - az élelmiszer-előállításnak, -feldolgozásnak szigorú szabályai, melyek éppen azt célozzák, hogy ne kerülhessenek az emberi egészségre ártalmas anyagok a táplálékba.

A gyakorlatban azonban - mint példák is bizonyítják, ezt ki lehet kerülni, s az ügyeskedők meg is teszik. Másrészt a termelők igyekeznek felgyorsítani a hizlalást, érést. Ettől ugyan esetleg nem kerül egészségre káros anyag az állatok húsába, a növényekbe, de az egységnyi súlyra vetített tápértéke bizony általában kisebb.

 A szép, nagy méretű paprikában lehet, hogy kevesebb, vagy csupán ugyanannyi C-vitamin van, mint a kisebben, ami lassabban, a maga természetesen módján érett be.

Hiába vannak hát a szupermarketek, bevásárlóközpontok, nem biztos, hogy mindennapi táplálékunkat ott kell beszerezni. Térjünk tehát csak vissza anyáink, nagyanyáink jól bevált szokásához, és irány a piac. (Mint ahogy ezt teszik például a francia háziasszonyok.) Lehetőleg a bio, vagy ökopiac. De ha ilyen nincs a közelünkben, jó a normál piac is. Lehetőleg őstermelőtől vásároljunk.

 A túl szép, nagyra érett zöldség, gyümölcs számomra mindig gyanús. Inkább legyen kevésbé szabályos méretű, kisebb, és esetleg drágább, akkor is azt veszem meg. Próbáljunk meg akár vidéken vásárolni, a városok körüli falvakban.

Összeismerkedni igazi régimódi paraszt bácsikkal és nénikkel, s tőlük vásárolni, rendszeresen: zöldséget, gyümölcsöt, csirkét, kacsát, nyulat, vadat, esetleg halat, tojást.

Sokan élnek nehezen falun, ám restelkednek szegénységük miatt, vagy nincs erejük, lehetőségük kivinni a terméket a piacra. Tavasztól-őszig az utak mentén gyakran látni, hogy a ház előtt árulnak ezt-azt. Jó alkalom megállni, összeismerkedni, s visszajárni vásárolni. Ugyanúgy be lehet vásárolni előre akár egy hétre is, hiszen a frissen szedett zöldség, gyümölcs eláll, a húsokat pedig le lehet otthon is fagyasztani.

Sok helyen árulnak már falusi tejet, túrót, tejfölt is, hiszen az agyon pasztörizált tejben lassan már semmi sincs. Még egy évtizede is divat volt, hogy a városiak falun megállapodtak a gazdákkal, s előre megvettek egy fél, vagy egy egész sertést.

Ma már egyre több helyen nevelnek az országban mangalicát, aminek húsa kifejezetten egészséges a telítetlen zsírsavak miatt. Ugyanez igaz a szürkemarhára is, mely ellenálló a kergemarha kórnak.

A különböző félkész, vagy konyhakész mártásokkal, konzervekkel sem árt óvatosnak lenni.

Hiszen nemcsak azt nem tudni, milyen alapanyagból készültek, hanem az adalékanyagok körül is sok a bizonytalanság.

 Bár ha az alapvető élelmiszerek vonatkozásában sikerül igazán egészségeseket beszerezni, akkor azok, erősítve az immunrendszert, segítenek legyőzni a többi káros anyagot, melyek sajnos nem csupán az élelmiszerekből, hanem magából a levegőből is óhatatlanul belekerülnek szervezetünkbe.

 Mert ugyebár a civilizációból mégsem vonulhatunk ki teljesen.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.