A tavasz érkezésének nem csupán azért örülünk, mert végéhez közelednek a hidegek, hosszabbodnak a nappalok, s egyre többször fürödhetünk a nap sugaraiban, hanem mert minden porcikánkban érezzük végképp kimerülőben vannak szervezetünk vitamin tartalékai. A valóban ízletes és vitaminban gazdag gyümölcsökre, zöldségekre még bizony sokat kell várni. Gyümölcsigényünk kielégítésére, vitaminpótlásra maradnak tehát még egyelőre a déli és trópusi gyümölcsök. A közismert C-vitamin tartalom mellett számos más, fontos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaznak. S annak érdekében, hogy minél több vitamint kapjon szervezetünk, ne csak együk, hanem készítsünk belőle arcpakolásokat, frissítve is, szépítve is így bőrünket. Íme a legelterjedtebb déli és trópusi gyümölcsök vitamin és ásványanyag tartalma, s a belőlük készíthető pakolások receptjei, és hatásai.
CitromMagas C-vitamin tartalma mellett jelentős a B1 vitamin, a pantoténsav(B5 vitamin) és a kálium tartalma is. Fehérítő hatású, bőrsimító. Segítségével eltüntethetők például a kézfoltok. A citromos bedörzsölés puhítja és fehéríti a könyök, a térd és sarok elszarusodott bőrét.
Alappakolás minden bőrtípusra.
Keverjük össze egy fél citrom levét egy tojás sárgájával, aztán hagyjuk állni egy darabig, majd kenjük a sminkeletlen bőrre. A szem és a száj környékét hagyjuk ki. A pakolást hagyjuk negyedóráig hatni, majd hideg vízzel öblítsük le, utána pedig kenjük be a bőrünket hidratáló krémmel.
Túrós-citromos ásványvizes pakolás15 dkg túrót (száraz bőrre zsíros, normál és zsíros bőrre sovány) keverjünk össze fél citrom levével és fél dl. Szénsavmentes ásványvízzel. Kenjük fel a kikevert masszát arcunkra, a szem környékét szabadon hagyva. Pihenjünk így húsz percig, majd öblítsük le a túrót, a bőrt törüljük át tonikos vattával. Amellett, hogy táplál simává, üdévé teszi a fáradt arcot.
Joghurtos-citromleves pakolásEgy pohár natúr joghurtot keverjünk össze fél citrom levével. Hagyjuk kb. 10-15 percig arcunkon. A tápláló anyagok felszívódása mellett a tág pórusokat tisztítja, csökkenti a faggyúmirigyek működését és erősíti a bőr természetes savköpenyét. Esténként alkalmazzuk.
Narancs
Magas C-vitamin-tartalmán kívül B1 és B12 vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Szűrt leve használható arclemosóként, egy kis krémmel, hintőporral keverve élénkítő pakolás lehet. Szoláriumozás után érdemes narancsfürdőt venni: négy frissen kifacsart narancs levét öntsük a fürdővízhez. Megnyugtatja a kipirosodott zsíros bőrt. A szolárium szín még szebb lesz, ha vitaminokkal és nyomelemekkel gazdagított narancsos zselét használunk. Vékonyan felkenve hamvasít, gátolja a hámlást.
Banán
Jelentős mennyiségben tartalmaz B1 vitamint, mely gyulladásos betegségek gyógyulásában játszik fontos szerepet.
A banános-túrós krém pedig kitűnő könyökápoló. Három evőkanál túróhoz keverjünk egy pépesre tört banánt. Osszuk két tálkába, és negyedórára könyököljünk bele. Az érdes, hámló és repedezett bőrt táplálja, simává teszi.
Avokádó
Magas A és B vitamin tartalma mellett kálium, kalcium és magnézium is jelentős mértékben található benne. A téli időjárás viszontagságainak kitéve a bőr nehezen tudja hozni formáját, a test faggyúmirigyei nem képesek eleget dolgozni, hogy igénybevett, száraz állapotában megfelelő zsiradékhoz juttassák.
Az avokádó magas olaj- és lanolintartalma ennek pótlásában hatékonyan segít. A péppé tört zöldséget kenjünk egészen egyszerűen arcunkra, s hagyjuk rajta 10-15 percig.