A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai versenyei - az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája - után azzal a hagyományteremtő céllal szervezte meg a megmérettetést, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli az Ipartestület kezdeményezése nyomán védett termék. A szakmai zsűri tagjai voltak: Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, Kovács Sándor cukrászmester, a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje és Nagy Péter cukrászmester, a Szamos Marcipán cukrászséfje, Pataki Ádám cukrászmester a Pataki Cukrászdából és Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, aki egyébként cukrász is.
A három kategóriában összesen 56 bejglit értékelt a zsűri és ők lettek a győztesek:
Hagyományos diós kategóriában
Az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár
Hagyományos mákos kategóriában:
Az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Ínyenc kategóriában
Az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli/Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült, a töltelékénél a zöld dióhoz nyúlt a készítője. A gyümölcs jelentős C-vitamin- és vastartalommal bír, amely vértisztító, gyomorerősítő és fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is - áll az összegzésben.
Az ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek - ezért is lett két ezüstérmes - kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.
Ha van kedved, kísérletezz te is, de azért a mákosnak és a diósnak ott a helye az asztalon!
Forrás: MTI