Életforma.hu

GASZTRO

Ehető arany az idei sláger

A karácsonyi időszakot talán két dologgal lehet leginkább jellemezni: minőségi időtöltés a családdal és minden, mi szem-szájnak ingere az asztalon. Ez utóbbi azonban még a gyakorló háziasszonyokban is sok kérdést vet fel: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hogyan dobjam fel a terítéket? Milyen édességgel lepjem meg a családot? Megfőzök mindent, de mosogatni ki fog? Az ünnepre hangolódás jegyében összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek megkönnyíthetik a karácsonyi készülődést.

Merj sütni!

A közös étkezések ékei kétségtelenül a sütemények, amelyek elkészítésébe ilyenkor azok is szívesen vágnak bele, akik még csak bontogatják szárnyaikat a konyhában. Pataki Ádám cukrászmester szerint a titok a receptekben lévő mennyiségek és a konyhai technológiák pontos betartása, hiszen elég néhány gramm elmérés, vagy néhány fok különbség, és máris oda a siker. Ezért az otthoni sütögetéshez mindenképpen kitartás kell. Ha már gyakorlottak vagyunk, akkor pedig már bátran kísérletezzünk, próbáljunk ki minél több alapanyagot, és ezek párosításait is.

Pataki Adám cukrászmester, Kép: Somat

Ezek az édességek bátran felkerülhetnek az ünnepi asztalra

A klasszikus bejgli, zserbó, szilvalekvárral, vagy dióval töltött hókifli nélkül szinte nincs is karácsony. A Pataki Cukrászda cukrászmestere szerint azonban a legegyszerűbb sütemények is ünnepivé varázsolhatók néhány fűszerrel (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, koriander), aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel és esetleg magvakkal (dió, mandula). A bátrabbak pedig nyugodtan kísérletezhetnek aranypor vagy arany csokoládé díszítéssel. Pataki Ádám egy, a napokban lezajlott Somat-eseményen egy ünnepi citromkrémmel töltött tartlettet készített a fenti elemek felhasználásával. Íme a recept:

Tartlette, hozzávalók:

  • 240 g vaj
  • 4 g só
  • 165 g porcukor
  • 55 g mandulaliszt
  • 100 g egész tojás
  • 120 g liszt
  • 350 g liszt

A vajat a sóval, a porcukorral, a mandulaliszttel, a tojásokkal, és a kevesebb mennyiségű liszttel lágyan összekeverjük. Ha összeállt a tésztánk, gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a nagyobb mennyiségű lisztet is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, tart formába helyezzük, és 160 fokon megsütjük.

Karácsonyi tart, Kép: Somat

Citromkrém:

  • 240 g cukor
  • 150 g tojás
  • 120 g vaj
  • 5 db közepes citrom leve és héja

A cukrot a citromlével, a finomra reszelt citromhéjjal, és a tojásokkal felfőzzük. Kb. 40-50 Celsius foknál a puha vajat belekeverjük. 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap nyomózsákba tesszük és a csokoládéval kikent tartformába töltjük. Az elkészült süteményeket ízlés szerint dekorálhatjuk kandírozott gyümölcsökkel, mogyoróval és csokoládéval.

Használj arany kiegészítőket, de csak ízlésesen!

Csigó Zita, foodstylist (pasztellbarokk blog) szerint az arany markáns szín, ezért visszafogottan kell bánni vele, de kis mennyiségben, némi csillogással könnyedén ünnepi hangulatú hatást érhetünk el. Klasszikus párost alkot a pirossal, feketével körítve vagány, "nagy Gatsby" stílusú lesz a stylingunk, földszínekkel, meleg barnával, bordóval, zöldekkel párosítva pedig harmonikus, visszafogottabb eredményt érünk el. Arany kiegészítők megjelenhetnek a tányéron (foodstyling) és az asztalon (prop styling – ételekhez illő teríték, díszítés kiválasztása) egyaránt.

Csigi Zita foodstylist, Kép: Somat

Ez utóbbi esetében, ha naturális dekort szeretnénk, ültessünk néhány arannyal lefújt fenyőtobozt az asztal közepére fenyőgallyak kíséretében, vagy készítsünk belőle terítékdíszt! A tányérok, evőeszközök vagy az alátétek is lehetnek aranyszegélyűek, mintájúak vagy teljesen aranyszínűek. Ha azonban visszafogottságra törekszünk, elegendő, ha csak éppen megjelenik az arany, például egy papír szívószálon, asztali futón vagy textil szalvétán.

Dekoráld bátran a tányéroka

- Fontos, hogy csak olyan elemeket helyezzünk fel a tányérra, amelyek ehetők. A színek és ízek mellett bátran játsszunk a textúrákkal, hiszen ezek nemcsak fogyasztás közben adnak plusz "izgalmat", látványra is emelik az összhatás szépségét. Az ünnepi tányérok készítéséhez használhatunk különböző méretű szórócukrokat, cukorgyöngyöket, és persze kapható ehető aranypor/aranycsillám - ezek remekül mutatnak például csokis vagy éppen hófehér desszerteken. De habkönnyű pillecukor, fehér és étcsoki, illetve a havas tájat megidéző kókuszreszelék és porcukor is bátran használható. A sós fogásokhoz és főételekhez pedig egyértelműen hozzátartozik a sok zöldfűszer, amellyel az ünnephez szintén szorosan kapcsolódó fenyőfák is megidézhetők – vallja Csigó Zita.

Szilvalekváros karácsonyi linzer
Teljes kiőrlésű liszttel, eritrittel is lehet isteni linzert készíteni, bizonyíték erre ez a recept, amiből már-már büntetlenül falatozhatunk az ünnepek alatt. Bár azért ha az ember megtalálja a mértéket, az sosem árthat.

Felejtsd el a mosogatást!

„Rendben, én főzök, de a mosogatást vállalja be valaki más! Ez a mondat valószínűleg sokakban ott motoszkál, és kimondott vagy kimondatlan sérelmeket von maga után, még a szeretet ünnepén is. Ennek elkerülésére van egy biztos tippünk: a mosogatógép! A megfelelő tablettákkal könnyedén leszámolnak a legmakacsabbnak szennyeződésekkel is. Így a csillogás nemcsak a dekorációban, de a tányérokon sem lesz kérdés!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.