Életforma.hu

GASZTRO

Élvezd minden cseppjét - így válassz bort a szerelmes estédhez!

Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Ezzel a címmel kaptunk egy fantasztikus összeálítást a Dubicz Borászattól! Bár a Bálint-nap már elmúlt, szerelem azonban mindig lesz, amíg a világ világ, ahogy a gyertyafényes vacsorák sm mennek ki soha a divatból! A Mátrából kapott tanácsok tehát örökérvényűek! Így most elmondjuk, hogyan válhatunk pillanatok alatt borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Rajta, kápráztasd el szerelmedet! 

Kép: pixabay

A szerelmesek vacsorájához leginkább illő borok kiválasztása nem könnyű feladat, bár az étel-ital párosítás alapvetően szubjektív, érdemes néhány alapvető szabályt figyelembe venni. Megfelelő párosításnál a bor kiemeli az étel ízét, ráadásul a bor egyedi jellemzői is jobban tudnak érvényesülni!

Fontos, hogy egy többfogásos menü esetén mindig a könnyed, fiatal, úgynevezett reduktív borokkal kell kezdenünk a sort, ezután jönnek a testesebb, komplexebb fajták, majd a legvégén az édes desszertborok. Kivételt képez a liba- vagy kacsamájból készült előétel, amelyhez általában édes, félédes vagy aszúbort kínálunk.

Borral készült fogásoknál pedig alapszabály, hogy mindig az étel elkészítéséhez használt bort válasszuk kísérőként.

Aperitifként fogyaszthatunk pezsgőt esetleg habzóborokat, mint például az illatos muscat lunel szőlőből készült gyöngyözőbort, a Zsizsit. Az alacsonyabb alkoholtartalmú, illatosabb borok, mint például a reduktív olaszrizling vagy egy könnyed, illatában és ízében virágos jegyeket viselő Irsai Olivér is megfelelő választás lehet egy romantikus vacsora kezdetére.

NÉVJEGY
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait és a legmodernebb technológiát ötvözve, friss, illatos, könnyed boraik mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt testesebb borkülönlegességeket is kóstolhatunk.

Vörös húshoz vörös bor? Hatalmas tévedés!

Általános szabály, hogy a könnyebb, kevésbé fűszeres ételekhez friss, fiatal fehérborokat célszerű választani, míg az intenzívebb ízvilágú, esetleg zsírosabb fogások mellé erősebb fehér- vagy testes vörösborokat szokás fogyasztani. Húsétel esetén a tévhitekkel ellentétben, nem a hús színe, hanem az étel elkészítésének módja, illetve a mellé tálalt szószok karaktere határozza meg, milyen típusú bor illik leginkább hozzá. Vajas és gyümölcsös mártásokhoz mindig fehérborban gondolkozzunk.

Enyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehér, míg a grillezett, sült húsok mellé egy primőr rozé a legjobb választás.

Csirkéből, pulykából készült ételek esetén jó választás lehet például a szőlővirág és tearózsa illatát idéző 2016-os Muscat Ottonel vagy egy közepesen testes, árnyalatnyi virágos tónussal rendelkező Savignon Blanc.

Mi legyen a tengeri herkentyűkkel?

A szerelmes estékre tervezett menüsorok népszerű ételei az afrodiziákumként is számon tartott tengeri halak, kagylók, rákok, valamint a kaviár. A szárazabb húsú, kevésbé intenzív ízű halakat könnyű fehérborokkal párosítjuk, míg egy grillezett tonhal vagy lazac esetén egy szárazabb Szürkebarát vagy rozé – például a Kékfrankos Rosé bora – lehet a megfelelő választás.

Amennyiben vajas vagy tejszínes mártással készül a hal, egy testesebb, hordós érlelésű fehérbort válasszunk.

8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

A gyöngyözőborok nem csak aperitifként fogyaszthatók: könnyedségüknek, enyhén gyümölcsös ízviláguknak köszönhetően halas és tengeri ételek kísérőiként is kiváló választás lehetnek.

Desszertborok – a Valentin-nap slágerei

A desszerteknél – melyek jó eséllyel minden szerelmes, gyertyafényes est alapkellékei – alapvető szabályként vegyük figyelembe: a süti sosem lehet édesebb, mint a mellé kínált bor. Az édességek gyümölcsössége, illetve savtartalma fontos szempont a bor megválasztásánál. Bár a desszertek gyakori kísérői az édes borok, azok is könnyen találhatnak desszert-bor párosítást maguknak, akik inkább a szárazabb fajtákat kedvelik. Rétesekhez, öntettel megbolondított édes, kelt tésztákhoz vagy mandulatortához például jól illik egy olyan, késői szüretelésű bor, mint a 2008-as Fríz Hárslevelű. Egy illatában és ízében is piros gyümölcsöket idéző kékfrankos rozé megfelelő kísérője lehet egy könnyed epertortának vagy egy tál friss epernek. A citrusosabb, fanyarabb ízvilágot kedvelők számára jó választás lehet egy citromtorta-Savignon Blanc párosítás. Az olyan tartalmasabb desszertek, mint a csokitorta, csoki mousse, rigójancsi, lúdlábtorta vagy gesztenyés sütemények mellé tökéletesen passzol egy pohár kékfrankos-cabernet franc.

A csók előtt a csokira is figyeljünk!

A szerelem világnapján a bor mellett szintén közkedvelt ajándék a csokoládé. Ahogy a desszertek, úgy a csokoládé esetében is gyakran édes borokkal párosítják azt, de testesebb borok mellé is találhatunk ízben harmonizáló csokoládét. Egy magas kakaótartalmú étcsokoládét társíthatunk egy kékfrankos vagy cabernet franc borral.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.