Csirke-krémleves
Hozzávalók:
- olaj
- 30 dkg csirkemell filé
- 2 kisebb vöröshagyma
- 1,2 liter húslé (vagy víz 2 erőleves kockával)
- bors
- 2 dl főzőtejszín vagy egy doboz krémsajt
- reszelt sajt
- pirítós
Elkészítés:
A hagymát megmossuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a kockára vágott csirkemellet, és picit megpirítjuk. Felöntjük a csirkét az alaplével, ízesítjük borssal, sóval, esetleg tárkonnyal, és 20 perc alatt puhára főzzük.
Megvárjuk, amíg picit kihűl a leves, majd turmixgéppel krémesre pépesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt vagy a krémsajtot, majd rottyantunk egyet rajta.
Háromszögre vágott pirítós tetejére a sütőben sajtot olvasztunk, ezzel tálaljuk.
Ázsiai pikáns leves
Hozzávalók:
- 1 csirkemell
- 1 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 5 cm gyömbér
- 2 sárgarépa
- 1 kis zeller
- 1 kis kínai kel
- két marék borsó
- két marék zöldbab
- 25 dkg shitake gomba
- 1-2 chilipaprika
- 15 dkg rizstészta
- húsleveskocka
- bors
- só
- kínai ötfűszer keverék
- 1 evőkanál (szezám)olaj
- 2-3 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük. A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.
A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek. Rádobjuk a csirkét, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót attól függően, melyik puhul meg legelőször. Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd pár percet főzzük. Minél több vizet adunk hozzá, annál inkább hasonlít majd levesre. A kevés vizet a rizstészta gyorsan magába szívja.
Ezután hozzáadjuk a rizstésztát, és elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk állni. Közben néhányszor megkeverjük, hogy a tészta elkeveredjen a zöldségekkel.
Melengető leves
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 3 kisebb burgonya
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 bögre zöldborsó
- 1 bögre pici kockatészta
- 2 pár virsli
- olaj
- só
- bors
- 1 erőleveskocka
- ételízesítő
- pici sáfrány
- víz
- apróra vágott petrezselyem
- 2 főtt tojás gerezdekre vágva
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk és megtisztítjuk. A hagymát és a burgonyát kockára, a répákat karikákra vágjuk. Egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rászórjuk a burgonyát, a sárgarépát és a fehérrépát. 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel.
Beleteszünk egy erőleveskockát, megsózzuk, megborsozzuk, beleszórunk egy kis sáfrányt, és ha szükséges, kevés ételízesítőt. Amikor a burgonya már majdnem kész, beleszórjuk a zöldborsót, a virslit és a tésztát. Mire a tészta és a virsli megpuhul, a levesünk el is készül.
Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és gerezdekre vágott főtt tojással forrón tálaljuk.