Életforma.hu

GASZTRO

Forróságot kínálunk hétvégére!

Ebben a dermesztő hidegben az ember nem vágyik másra, mint hogy a kandalló mellett ülve forró levest kanalazzon. Ha előbbi nincs is a lakásunkban, utóbbival könnyedén felmelegíthetjük magunkat. Íme három nagyszerű, különleges leves receptje.

Csirke-krémleves

Hozzávalók:

- olaj
- 30 dkg csirkemell filé
- 2 kisebb vöröshagyma
- 1,2 liter húslé (vagy víz 2 erőleves kockával)
- bors
- 2 dl főzőtejszín vagy egy doboz krémsajt
- reszelt sajt
- pirítós

Elkészítés:

A hagymát megmossuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a kockára vágott csirkemellet, és picit megpirítjuk. Felöntjük a csirkét az alaplével, ízesítjük borssal, sóval, esetleg tárkonnyal, és 20 perc alatt puhára főzzük.


Megvárjuk, amíg picit kihűl a leves, majd turmixgéppel krémesre pépesítjük. Hozzákeverjük a tejszínt vagy a krémsajtot, majd rottyantunk egyet rajta.

Háromszögre vágott pirítós tetejére a sütőben sajtot olvasztunk, ezzel tálaljuk.

Ázsiai pikáns leves

Hozzávalók:

- 1 csirkemell
- 1 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 5 cm gyömbér
- 2 sárgarépa
- 1 kis zeller
- 1 kis kínai kel
- két marék borsó
- két marék zöldbab
- 25 dkg shitake gomba
- 1-2 chilipaprika
- 15 dkg rizstészta
- húsleveskocka
- bors
- só
- kínai ötfűszer keverék
- 1 evőkanál (szezám)olaj
- 2-3 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük. A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.

A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek. Rádobjuk a csirkét, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót attól függően, melyik puhul meg legelőször. Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd pár percet főzzük. Minél több vizet adunk hozzá, annál inkább hasonlít majd levesre. A kevés vizet a rizstészta gyorsan magába szívja.  

Ezután hozzáadjuk a rizstésztát, és elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk állni. Közben néhányszor megkeverjük, hogy a tészta elkeveredjen a zöldségekkel.

Melengető leves

Hozzávalók:

- 1 hagyma
- 3 kisebb burgonya
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 bögre zöldborsó
- 1 bögre pici kockatészta
- 2 pár virsli
- olaj
- só
- bors
- 1 erőleveskocka
- ételízesítő
- pici sáfrány
- víz

- apróra vágott petrezselyem
- 2 főtt tojás gerezdekre vágva

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk és megtisztítjuk. A hagymát és a burgonyát kockára, a répákat karikákra vágjuk. Egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rászórjuk a burgonyát, a sárgarépát és a fehérrépát. 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel.

Beleteszünk egy erőleveskockát, megsózzuk, megborsozzuk, beleszórunk egy kis sáfrányt, és ha szükséges, kevés ételízesítőt. Amikor a burgonya már majdnem kész, beleszórjuk a zöldborsót, a virslit és a tésztát. Mire a tészta és a virsli megpuhul, a levesünk el is készül.

Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és gerezdekre vágott főtt tojással forrón tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.