Életforma.hu

GASZTRO

Gordon Ramsay berezelt Tasmániában?

A világhírű szakács, Gordon Ramsay műsorában, az Új utakon második évadjában életveszélyes helyzeteknek teszi ki magát. Bár Gordon Ramsayről tudni lehet, hogy „kemény” férfi mind testileg, mind lelkileg: ironman sportoló, gyakran mászik hegyet, szeret halászni, továbbá részt vett egy indai tíz napos elvonuláson is. Az utazós-főzős műsorban mégis számos olyan nehézséggel találkozik, amire egyáltalán nem volt felkészülve. Szeptember 6-án 14 órakor indul az Új utakon második évada a NatGeo-n.

Az Új utakon attól különleges, hogy Gordon Ramsaynak keményen meg kell dolgoznia az alapanyagokért. A helyi hozzávalókat, növényeket, fűszereket, halakat, mind neki kell beszerezni. Valamint a műsor végén az adott régió legjellemzőbb ételét is megfőzi a helyieknek, akik nem tartják magukban a kritikai megjegyzéseiket …

Új kihívásokkal kellett szembenéznie. Fotó: NatGeo

 

Meg kellett küzdenie az alapanyagokért. Fotó: NatGeo

Gordon Ramsay az Új utakon epizódjaiban olyan távoli vidékekre látogat, mint Tasmania, Dél-Afrika, Indonézia, Louisiana, Norvégia, India és Guyana. A fő hangsúly természetesen a főzésen van, Ramsay megtanulja az adott régió egy-egy tradicionális ételének az elkészítését.

A sztárszakács az első epizódban Tasmania szigetére utazik, hogy felfedezze a helyi ízeket és alapanyagokat. Az autentikus összetevők beszerzése azonban a vártnál nehezebb feladatnak bizonyul: a tökéletes végeredmény elérése érdekében a sztárséfnek többek közt különleges fűszernövényeket kell gyűjtenie egy mérges kígyókkal teli bozótosban; cápáktól hemzsegő vízbe kénytelen merülni, hogy langusztát fogjon.

Mindezeken felül a sztárséfre még egy hidroplánozás is várt, lévén az áhított pisztrángok élőhelye másként nem közelíthető meg. Az epizódból kiderül, hogy ez az a pont, ahol a sztárséf nem tudta magát visszafogni és igencsak elkezdett káromkodni ...

A műsor végén a világhírű szakács mindig elkészíti az adott régió egyik jellegzetes ételét a helyieknek és a Tasmániáról szóló epizód végén felmerül a kérdés, hogy a helyieknek mennyire tetszik Gordon Ramsay főztje: vajon üresen maradnak-e a tányérok?

Van, ahol elszakadt nála a cérna. Fotó: NatGeo

 

Gordon Ramsay-ről: Ramsay feleségével, Tanával és öt gyermekükkel él; Oscar James Ramsey másfél éves, Meghan 22 éves, a 20 éves Holly és Jack ikrek, Matilda pedig, akit Tillynek becéznek, 18 esztendős.  A családot két kutya, két macska és egy teknős teszi teljessé. A sztárséf az idejét részben Los Angeles-ben, részben Londonban tölti.

A skót származású Gordon Ramsay az angliai Startford-upon-Avonben nőtt fel. Fiatalkorában arról álmodott, hogy híres futballista lesz, de egy sérülés végett vetett sportolói karrierjének, így visszament az egyetemre, ahol hotelmenedzsment szakon szerzett diplomát. Tehetségének és elhivatottságának köszönhetően hamar felfigyeltek rá, s a világ legjobb séfjei mellett szerezhetett gyakorlatot: Londonban Albert Roux és Marco Pierre White, Franciaországban Guy Savoy és Joël Robuchon voltak a mesterei.

Ramsay 1993-ban a londoni Aubergine séfje lett, mely a vezetésével három év alatt két Michelin-csillagot szerzett. Első saját éttermét 1998-ban, 31 évesen nyitotta meg, s a Restaurant Gordon Ramsay hamar megkapta a legnagyobb elismerést, amit étterem kaphat: három Michelin-csillagot. Ma a Restaurant Gordon Ramsay a rangos kitüntetést leghosszabb ideje viselő étterem Londonban, s Ramsay az egyike a négy háromcsillagos séfnek az Egyesült Királyságban. A világhírű szakács azonban nem állt meg Nagy-Britannia határainál, napjainkban már egész étteremhálózatot működtet Dohától Las Vegas-ig és Baltimore-tól Szingapúrig.

Ramsay az elmúlt években a média világába is belekóstolt: következő generációs multimédiás produkciós irodáját 2016-ban alapította meg Studio Ramsay néven. A vállalkozás az All3Media nevű céggel együttműködve televíziós show-kat készít (forgatókönyv alapján és anélkül), nagy hangsúlyt fektetve az innovatív új műsorformátumokra és a tehetségek felkutatására.

Ramsay 2014-ben feleségével, Tanával létrehozta a Gordon and Tana Ramsay Foundationt a számukra fontos ügyek és értékek támogatására. Az alapítvány jelenleg a Great Ormond Street Hospitallal, London egyik legnevesebb gyermekkórházával dolgozik szoros együttműködésben.

Rajongói a www.twitter.com/GordonRamsay, a www.instagram.com/gordongram és a www.facebook.com/gordonramsay oldalakon követhetik izgalmas és szerteágazó tevékenységét.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.