Életforma.hu

GASZTRO

Indiai tojás curry

A főtt tojás önmagában nem túl izgalmas, de ha így készíted, rabja leszel!

Indiai tojás curry

 

Tojás curry Fotó: Pinterest

Hozzávalók

  • 5 kemény tojás
  • 2 dl  kókusztej
  • 2 dl kókuszkrém
  • 1 ek kókuszolaj
  • 2 közepes hagyma apróra vágva
  • 3 nagy paradicsom apróra vágva
  • 1 tk mustármag
  • 1 fahéjrúd (lehet őrölt is)
  • 1/2 tk kardamom (ha nincs, ánizs is megteszi)
  • 2 - 3  friss chili hosszában félbevágva
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 ek őrölt curry por
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk őrölt chili
  • 2 ek borcecet (vagy gyümmölcsecet)
  • 2 ek barna cukor
  • 8-10 curry levél (ha nincs, adjunk többet a curry porból)

    só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tojásokat rakjuk vízbe, majd tegyük fel főzni. Ha felforrt, húzzuk le  tűzről, fedjük le és hagyjuk így 10 percig. Ezután a tojásokat tegyük át egy jéghideg vízzel teli edénybe. Pár perc után pucolhatjuk is. Ezen a módon a tojások szép sárgák maradnak, nem kezdenek bezöldülni!

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat, és add hozzá a mustármagot, fahéjat, a kardamont, borsot és a friss chilit. Egy perc múlva mehet hozzá a gyömbér, a fokhagyma és hagyma. Addig főzzük, amíg a hagyma áttetszővé válik. Ekkor jöhet bele a paradicsom, az őrölt kurkuma, a curry és a koriander,  a chili, a só és bors. Hagyjuk a paradicsomot szétfőni, majd adjuk hozzá a kókusztejet, az ecetet és a cukrot. Keverjük össze és forraljuk fel. Pároljuk addig, amíg el nem fővi kissé a levét és elég sűrű lesz. Ez kb 5 perc. Vegyük ki a fahéjrudat, adjuk hozzá a curry leveleket, és  most mehet bele kókuszkrém is - ezzel már ne forraljuk, csak keverjük át. Tegyük bele a tojásokat is és meg is vagyunk. Tetejére szórhatunk friss koriandert.

Tipp: Önmagában is kiváló étel, de adhatunk hozzá rizst, vagy forró pirítóst is. Persze úgy az igazi, ha van mellé egy kis nan.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.