Életforma.hu

GASZTRO

Jobb, ha az IHLET szüli a bort

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Hajóson nem ipari méretekben gondolkodnak. Pici ültetvények, pici pincék várják a vendégeket. Az alföldi régió délnyugati részén 15 települést foglal magába a Hajós-Bajai Borvidék.

Hajós, téli látkép, Kép: wikimedia

A világon is egyedülálló arculatát az 1700-as években betelepített sváb borászok alakították ki. Környezeti viszonyai eltérnek az Alföld többi vidékétől. A lepelhomokkal borított agyag, néhol lösztalaja, tengerszint feletti magassága, a bőséges napsütéses órák száma csodálatos borok bölcsőjévé változtatta a vidéket - tudtuk meg a Wineglass Sajtóklub legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Sétára, kóstolásra hangolva, Kép: wikimedia

Identitás nélküli borvidéknek nevezték, mert mindenféle szőlőt telepítettek, ami csak az eszükbe jutott. A szőléskerteket azután elhanyagolták. Néhány éve még potom pénzért lehetett ültetvényeket venni. Az új borászak azonban éppen ebben látták a lehetőséget. Az öreg tőkék stressztűrőbbek, gyökérzetük 8-10 méterre is lemegy. Átoltással rövisdebb idő alatt lehet fantasztikus eredményeket elérni - igaz, ez is rizikós, sok munka van vele, de megéri.

Hajós, pincefalu, Kép: wikimedia

Sziegl Balázs és neje, Petra csak pár sor szőlővel kezdte. Szüret pedig akkor volt, amikor a rokonság ráért.

Hitvallás:
A szőlő számunkra a hagyomány, a természet ösztönös törekvése a jóra. Kivételes megértés ember én növény között... (Sziegl Petra és Balázs)

Rá kellett jönniük, hogy a színvonalas borászathoz ennél több kell, mert ez hivatás, ez életfilozófia. Vallják, hogy a jó bor sorsa a tőkén döl el, ehhez pedig sok-sok kézimunka kell. Lehetőleg nincs permetezés, hagyják a szőlőt természetes közegében élni. A szigoró terméskorlátozást, a válogatási szabályokat is betartják. Hagyományos, fakosaras préssel nyerik ki a szőlő levét, majd spontán erjesztik azt. Általában fahordóban érlelik boraikat, leginkább derítés és szűrés nélkül kerül palackba a kékfrankos, a kadarka, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű és a rajnai.

Hajósi bort kóstolunk, Kép: László Márta

A Costesben például pisztránghoz ajánlják a 2017-es traminit. Ez a szőlő nem igazán elterjedt Magyarországon. A Sziegl Pincészetnél három ütemben szüretelték, ami illatában, színe mélységében is remekül érződik.

30-35 éves tőkéket oltottak át többféle rajnai vesszővel. Egy év alatt pazar fürtöket hozott a művelet. 2017-es rajnaijukban gyönyörű savak alakultak ki.

Sziegle Pincészet borsora, Kép: László Márta

Mindössze 1100 palack született a 2017-es olaszrizlinges birtokborból. Kísérleteztek vele. Könnyen értelmezhető, légies bort akartak készíteni klasszikus feldolgozással. Szerintem valami fantasztikus utóíze marad a szájban!

Agyagos területről származik a 2017-es dűlőszelekciós Hársfás úti olaszrizling. Csak szeptember közepén szüretelték. Tőkénként 7-8, maxiumum 8 centis fürtökből készült. Amilyen koncentrált volt a talaj, olyan kiválóra sikerült a bor is.

Mi a bor?
A bor a magáy, a társaság, az öregedés, a fiatalság... Szeretet és szerelem, máskor bánat és hiány... - nem kell mindig koncepció, jobb, ha az IHLET szüli... (Sziegl Petra és Balázs)

Az ugyancsak dűlőszelektált 2017-es Herreberg olaszrizling ugyanúgy készült, mint a Hárfás úti, de a talaj más, meleg, magas karbonátú homokos, löszös terület. Megművelés szemponjából azért jobb, mert könnyebb kapálni. 500 literes tölgyfahordókban érlelték, derítés és szűrés nélkül került palackba. Férfiasabb, szikrázóbb, hedonistább bor a Hársfás útinál.

Ne keressétek a a 2017-es kadarka rozét. Mindössze 169 palack született belőle, és az is egy hét alatt elfogyott. Igazából nem  mondható klasszikus rozénak, ám bámulatos a színvilága, kellemes az illata. A fürtöknek sok a leve, nagyok a bogyók, szerencsére mi még megkóstolhattuk!

Minden palack tündérmese
... avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat!

100 éve még szinte csak kadarka volt, ma a termőterületeknek jó, ha 1 %-a. A fürtök tömöttek, de ha 1-2 szem rohadni kezd, két nap alatt az egész fürt tönkre megy. A Herreberg dűlőn termesztett tőkéken 2017-ben óriási bogyók születtek, színük olyan, mint a rubin. A szakértők szerint ma a kadarka kuriózum, igazi különlegesség, ami a lángostól a dobostortáig mindenhez illik. Ma a Costesben, az Onixban és a Mákban kóstolhatod meg.

Amennyire "hisztis" a kadarka, annyira nyugis a kövidinka. Általában asztali borként kínálják, de ha később szüretelik, és megcsípi a dér úgy november táján, egészen különleges bor születik belőle. A 2017-es Kövidinka Bortys még nincs forgalomban, csak kísérleteznek vele, de már most látszik, hogy egy igazi extrém bor kerekedik belőle!

Ez a kis ízelítő is azt mutatja, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani erre a bámulatos borvidékre. Már maga a pincesor is gyönyörű, hát még a borok! Érdekes, hogy míg a Duna másik partján Szekszárd, Villány mekkora hírnévre tett szert, addig Hajósról alig tudnak valamit az emberek! Rajta, fedezzük fel ezt a káprázatos vidéket! Jó utat, jó kóstolást!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.