Életforma.hu

GASZTRO

Könnyű és finom vacsorák csirkemellből

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag - nézzünk most néhány fogást a különböző elkészítési módok mentén!

A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag, hiszen gyorsan és igazán változatosan készíthető el. Grillezhetjük, főzhetjük vagy akár süthetjük is. Készülhet belőle leves, ragu, saláta, natúr szelet számos féle öntettel, töltött vagy tekercses csirkemell, bundázott hús, rakottas, pizza feltét és még sorolhatnánk. Mivel az íze kifejezetten semleges, szinte mindennel kellemes összhangot alkot. Lehet egy hétköznapi vacsora alapanyaga, de felkerülhet az ünnepi asztalra is, ráadásul még a diétázók is szívesen fogyasztják. Érdemes a köretek terén szintén a változatosságra törekedni.

Nézzünk most néhány fogást a különböző elkészítési módok mentén, de ne feledjük, hogy a változatosság leginkább abban rejlik, hogy a kiegészítő hozzávalókat minél sokszínűbben, merészebben használjuk. Lehetnek ezek sajtok, gyümölcsök, zöldségek vagy fűszerek. Ami biztos, hogy az alábbi ötletek között mindenki talál majd kedvére valót.

Töltött csirkemell vagy csirkemell tekercs

Diós csirkemell bacon bundában

Éles késsel félbevágjuk az egész csirkemellet, kiklopfoljuk és besózzuk. Ezután megszórjuk a durvára aprított dióval, majd feltekerjük és a tekercset belecsavarjuk baconba. Hajtással lefelé, kiolajozott tepsibe helyezzük, majd öntünk rá is egy kis olívaolajat, végül 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell tekercs pirított gombával

A gombát apróra szeleteljük, összepirítjuk sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízlés szerint. A csirkemellet majdnem félbevágjuk, megnyitjuk, kissé kiklopfoljuk és szintén sóval, borssal fűszerezzük. Ráhalmozzuk a kész gombát a húsra, majd szorosan feltekerjük és alufóliába csavarjuk, melynek végeit gondosan lezárjuk. Tepsibe helyezzük és 180 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.

Bundázott csirkemell

Céklás tócsniban sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval, borssal megfűszerezzük, majd a hámozott céklát lereszeljük (nagylyukú reszelőn). A céklát tojással, finomliszttel, sóval, borssal összedolgozzuk, azután beleforgatjuk a csirkemell szeleteket és a bundát alaposan a húsra nyomkodjuk. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük, majd lecsepegtetjük.

Cornflakesben sült csirkemell

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük, majd felvert tojásba, azt követően pedig durvára tört cornflakesbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük.

Csirkemell túróbundában

A csirkemellfiléket sóval fűszerezzük. A túrót elkeverjük tojással, sóval, borssal és aprított petrezselyemmel. Ebbe a keverékbe forgatjuk a húsokat, amelyeket fóliával bélelt tepsibe helyezünk és olívaolajjal meglocsolunk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Csirkés saláták

Csirkés vöröslencse saláta

A csirkemell darabokat sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon megsütjük és hagyjuk kihűlni. Eközben a vöröslencsét sós vízben megfőzzük, majd szűrés után összekeverjük a csirkemellel. Aprított zöldhagymát, paprikát és tejfölt adunk hozzá, ezt követően sóval, borssal ízlés szerint tovább ízesítjük. Összekeverés után tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyés csirkemell saláta

A csirkemell darabokat sóval fűszerezzük és olívaolajon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Feldaraboljuk a sült gesztenyét és ízlés szerinti aszalt gyümölcsöket vegyesen (szilva, sárgabarack, vörösáfonya, stb.). Meglocsoljuk fehérborral, illetve borssal elkevert majonézzel és összeforgatjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Rakott ételek

Sajtos csirkerakottas

A kockára darabolt csirkemellet sózzuk és forró olívaolajon fehéredésig sütjük. Aprított zöldhagymával és petrezselyemmel összekeverjük majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A készre főtt tésztához tojást, tejfölt, sót, borsot keverünk. Olajjal kikent tepsibe szedjük a tészta felét, erre halmozzuk a húst, majd a tészta másik felét. Tojásos tejföllel meglocsoljuk és sajtot szórunk rá, majd 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Csirkemell lasagne

Az apróra vágott lilahagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csirkemell kockákat, amiket fehéredésig sütünk. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. Felforralunk habtejszínt, reszelt füstölt sajtot adunk hozzá, majd sóval, borssal ízesítjük. A sós vízben kifőzött és lecsepegtetett lasagne lapokat olajjal kikent tepsibe rakjuk. Ezekre jön az elkészített csirkemell majd a sajtmártás. Az utolsó réteg mindig tészta legyen, amit megszórunk egy kis reszelt füstölt sajttal, majd 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

Tippek, a tökéletes csirkehúshoz

  • A túlsütés gyakori hiba a csirkemellnél, ami ettől könnyen kiszárad. Ha sütés előtt páclében áztatjuk a húst, az segíthet ezen.
  • Túl korai szeletelés. Miután elkészült az egyben sült hús, nagyjából 15 percig hagyni kell állni, csak ezt követően szabad szeletelni. Így a nedvesség eloszlik benne és nem lesznek száraz részek.
  • Túl sokszor forgatjuk a serpenyőben. A sok forgatástól nem sül gyorsabban a hús, viszont nem lesz szép egyenletes a színe. Serpenyőbe helyezés után 5-7 percig sülhet az egyik oldal mielőtt megfordítjuk.
  • Túlzsúfolt a serpenyő. Ettől sajnos könnyebben megéghetnek a szeletek, ezért inkább két serpenyőben érdemes sütni a húsokat, minthogy egyet telepakolunk.
  • Fontos arra is figyelni, hogy egyszerre egyforma méretű szeletek kerüljenek a serpenyőbe vagy a tepsibe.
  • Sütés előtt hasznos serpenyőben kérget sütni a csirkemellre.
  • Elkészítés előtt hűtőben néhány órát álljon a hús páclében. Az ízek ilyenkor átjárják a rostokat és belül is finom ízes és szaftos lesz.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.