Életforma.hu

GASZTRO

Tévhitek a zöld tündérnek nevezett abszintról

Amit biztosan tudunk, hogy az abszint nem más, mint üröm és ánizs, valamint édeskömény újradesztillálásával előállított alkohol. A növényi anyagok betöltése adja a jellegzetes zöld színét. De számos tévhit kering az abszintról, amelyek összezavarják a fogyasztókat. Itt az ideje, hogy utánajárjunk. Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Az abszint nem okoz hallucinációkat

A mindenre gyógyírként használt abszintot a 18.században kezdték forgalmazni, főként malária és vérhas kezelése céljából, valamint bódító hatása is ismert volt. Az íze miatt is közkedvelté vált, hiszen cukorral és vízzel tálalva finom alkoholnak számított. Egy francia pszichiáter azt a pletykát terjesztette az ürömről, hogy neutrotoxint tartalmaz, és elfogadhatatlan viselkedést vált ki az emberekből. Ennek köszönhetően több országban betiltották. Tény, hogy az abszint erős alkohol, ennek ellenére semmilyen furcsa hatást nem okozhat az üröm.

Nem kell attól tartani, hogy az abszinttal gazdagított ital minden esetben fekete édesgyökér ízű lesz

Tény, hogy amit először érzünk az abszint kóstolásánál az édesgyökér vagy az ánizs jellegzetes íze. Tévhit, hogy minden abszinttal kevert koktél ízének ilyennek kell lennie. Szívesen használják a koktélok édességének kiegyensúlyozására, éppen ezért rumos italokban is megtalálható.

 Az abszint felszolgálása egy módon lehetséges

A legelterjedtebb felszolgálási módszer, amikor egy pohár fölé helyezett kanálra kockacukrot helyezünk, és az italt azzal a mozdulattal ráöntjük és meggyújtjuk. A rituálé lényege, hogy az édes cukor kiemeli az ánizs ízét. Más szokás is létezik, ugyanis a svájciak előszeretettel használják a csepegtetési módszert. Náluk az ital fogyasztása úgy történik, hogy a karimába helyezett kockacukorral felszolgált kanálon, a hideg víz segítségével mossák bele a cukrot. Ez egy ízletes és igazán élvezetes kóstolási módszer.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.