Az abszint nem okoz hallucinációkat
A mindenre gyógyírként használt abszintot a 18.században kezdték forgalmazni, főként malária és vérhas kezelése céljából, valamint bódító hatása is ismert volt. Az íze miatt is közkedvelté vált, hiszen cukorral és vízzel tálalva finom alkoholnak számított. Egy francia pszichiáter azt a pletykát terjesztette az ürömről, hogy neutrotoxint tartalmaz, és elfogadhatatlan viselkedést vált ki az emberekből. Ennek köszönhetően több országban betiltották. Tény, hogy az abszint erős alkohol, ennek ellenére semmilyen furcsa hatást nem okozhat az üröm.
Nem kell attól tartani, hogy az abszinttal gazdagított ital minden esetben fekete édesgyökér ízű lesz
Tény, hogy amit először érzünk az abszint kóstolásánál az édesgyökér vagy az ánizs jellegzetes íze. Tévhit, hogy minden abszinttal kevert koktél ízének ilyennek kell lennie. Szívesen használják a koktélok édességének kiegyensúlyozására, éppen ezért rumos italokban is megtalálható.
Az abszint felszolgálása egy módon lehetséges
A legelterjedtebb felszolgálási módszer, amikor egy pohár fölé helyezett kanálra kockacukrot helyezünk, és az italt azzal a mozdulattal ráöntjük és meggyújtjuk. A rituálé lényege, hogy az édes cukor kiemeli az ánizs ízét. Más szokás is létezik, ugyanis a svájciak előszeretettel használják a csepegtetési módszert. Náluk az ital fogyasztása úgy történik, hogy a karimába helyezett kockacukorral felszolgált kanálon, a hideg víz segítségével mossák bele a cukrot. Ez egy ízletes és igazán élvezetes kóstolási módszer.