A következő alapanyagokat ajánlja Varga Dóra,a Budai Endokrinközpont dietetikusa őszi édességek készítéséhez: alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó grahamliszttel és vitamindús sütőtököt. Ez a kombináció ajánlható diétázóknak és a reform ételek iránt érdeklődőknek egyaránt.

A sütőtök, mint tudjuk, sok mindenre jó, nemcsak önmagában, levesnek vagy körítésnek, de sütialapanyagnak is kiváló. Ráadásul a kalóriatartalma alacsony, emellett még kiváló antioxidáns is, magas a béta-karotin- és C-vitamin-tartalma. De nem csak emiatt érdemes fogyasztani: a sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A sütőtök édeskés íze miatt ráadásul kevesebb hozzáadott cukrot kell használjunk, de persze abból az egészségesebb - diétázók, diabéteszes vagy inzulinrezisztenciás betegek étrendjében is használható - xilitet – magyarázza Varga Dóra. A xilit előnye, hogy a glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt érdemes használnunk a graham liszt is, amely igencsak hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez: ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát és a magas rosttartalom korpát. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így megéhezni is később lehet tőle.