Életforma.hu

STÍLUS

Búcsúnk szebb és könnyebb lett egy nehezen felejthető ebéddel

Immár hagyományosnak is mondható, hogy témaindító, ötletelő "szerkesztőségi" megbeszéléseinket kis csapatunk olyan helyen rendezi, amely inspirál minket, és méltó arra is, hogy ezeket az élményeinket megosszuk Önökkel.

Választásunk ezúttal a budapesti belvárosban, a Király utca fejlődő, szépülő részében az alig egy hónapja megnyílt Polgár Borétteremre esett.

Mint hallottuk, olvastuk Polgár Zoltán, villányi borász régóta álmodott már arról, hogy nem csupán borait - hiszen azok számos étteremben megtalálhatók - hanem konyhájuk ízeit, pincéjük é s Bortrezorjuk hangulatát valamilyen módon egy kicsit "felköltöztesse" Budapestre.

Évek óta keresgélt, lelkesült fel, majd vetett el ötleteket, mígnem idén tavasszal egy szerencsés találkozás eredményeként megszületetett az étterem terve. Az olasz tulajdonú Domina Fiesta Hotel vezetése olyan konyhafőnökre szerette volna bízni az éttermet, aki nem csupán szereti, hanem ismeri is és el is tudja készíteni az autentikus mediterrán fogásokat. Így találkoztak Woog Attilával, aki éveket töltött Olaszországban, és aki - ez esetben cseppet sem mellékesen - a magyar mediterrán, Villány borainak, ezen belül is a Polgár nedűk nagy kedvelője. Innen már "egyenes" volt az út, és néhány hónap alatt a Király utcába varázsolták Villányt.

Már a bejáratnál majdnem leestünk a lépcsőn, mikor nyakunkat nyújtogatva csodáltuk a borospalackokból készült csillárt. Juditunkat rögtön lenyűgözték a hordó dongákat utánzó fali világítótestek, főszerkesztőnk Erzsi a pincébe varázsolt eleganciát, Anita pedig a hordókra fektetett üveglappal kialakított asztalt csodálta meg. (Igaz hosszú lábaival kicsit nehezen fért hozzá...., de ki mondta, hogy az ilyen sudár hölgyeknek a hordó hasához kell pont ülni?)

A mit együnk? kérdésre pincérünk buzgón ajánlotta az aktuális üzleti ebéd menüjét, mely naponta frissül, s mind a házban lakó vendégek, mind a környékbeli cégek éhes munkatársai körében nagy népszerűségnek örvend. Ínycsiklandozó 3 fogás, igen kedvező áron.

Mivel azonban szeretjük a változatosságot, s minél többfélét szerettünk volna kóstolni, némileg átírtuk a menüt. Az első fogást Erzsi egy igazi, házias libalevesre (ahogy illik lúdgége tésztával), Anita egy csésze tartalmas gulyáslevesre, Judit pedig a Villányból érkezett recept alapján készülő torma krémlevesre cserélte. Én "bevállaltam" az eredetileg kiírt Minestronét, azaz olasz zöldséglevest, mely éppoly pompás volt, mintha kedvenc milánói kisvendéglőmben ettem volna. Aperitifnek és a leves mellé pedig a még mindig üde és friss 2007-es Chardonnay-muskotály cuvéet kóstolgattuk, pedig lassan egy éve már palackban van, s hamarosan itt az új évjárat is.

Második fogásként hármunknál is győzött a menüben szereplő Penne á la Carbonara, azaz a szénégető módra készült tészta: enyhén fűszeres sajtmártás, enyhén füstölt sonka csíkokkal. Pont úgy elkészítve, és pont akkora adagban, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Anita azonban nincs jó viszonyban a tésztákkal, így pincérünk egy Bélszín carpacciot ajánlott neki, mely rukkolával és koktélparadicsommal gazdagon megrakva, balzsamecettel megbolondítva érkezett, igazi mediterrán hangulatot sugározva. (Milyen jó, hogy ezekhez a friss alkotóelemekhez már nem csupán nyáron lehet hozzájutni! Ráadásul a rukkola az egyik legegészségesebb salátaféle: gazdag ásványi anyagokban és vízben, így a tisztítókúrák elmaradhatatlan alkotórésze)

A második fogás mellé pincérünk - jó érzékkel - egy könnyű, zamatos 2006-os évjáratú Kékfrankost ajánlott a Polgár Pincéből. Ajánlatát elfogadtuk, s nem csalódtunk - pompásan illet a tésztához is, és a hajszálvékony bélszín szeletekhez is, és a balzsamecettel sem "veszett össze"

A desszertet Erzsi és Anita már inkább kihagyta, a nasit kedvelő Judit viszont kérte a menü harmadik fogását, a diós csigát. A frissen sült kis tekercsek oly élvezetet jelentettek számára, hogy diszkréten - mint egy gyerek - még cuppogott is hozzá. Én inkább egy "kis" sajttálat választottam, ami cseppet sem volt kicsi, jutott belőle a többieknek is. Mellé pedig még egy kortynyi 2006-os Cabernet sauvignon-t is "bevállaltam".

Igen kényelmes "ellátásban" volt részünk, hiszen érkezéskor a borbárban telepedtünk le a már említett üvegasztalok mellé, ahol dohányozni is lehet. A hangulatos kis terembe egyébként a nap folyamán bárki, bármikor betérhet, beszélgetni, kóstolgatni a borokat, s mellé finom "borkorcsolyákat" falatozni. Az ebédet azonban már az igazi éttermi asztalhoz terítették, elegáns, kifejezetten "trendi" tányérokkal, evőeszközökkel. (S persze a borospohár mérete ellen sem lehetett kifogásom.)

A recepció mellett alakították ki a vinotékát, ahol nem csupán a vendégek vásárolhatják meg azt a bort, ami a legjobban ízlett, hanem a nyitva tartás alatt bárki vásárolhat, akár este is, a barátokhoz menet.

Külön öröm volt Polgár Zoltánnak, hogy a szállodának is tetszett az ötlet, alakítsanak ki Budapesten is egy Bortrezort, amelyben bárki vásárolhat helyet és ideális körülmények között tárolhatja kedvenc borait (jó tudni, hogy az első ilyen Bortrezort Polgárék alakították ki Villányban, több, mint 10 éve, és a nevet is levédették, mivel azóta igencsak divatba jött ilyen pince-tárolók létesítése)

Szóval pompás hangulatba kerültünk ebben a "komplexumban", így aztán agyunk is sziporkázott, s könnyedén - ám megfontoltan - találtuk ki, mivel is szolgálunk majd az elkövetkezendő hetekben Önöknek, Kedves Olvasóink.

Akkor még nem tudtuk, hogy négyesünknek ez egyfajta búcsú ebéd is volt. A csapunk létszáma lecsökkent, de reméljük ideiglenesen, és Önök kitartanak mellettük, ahogy mi is Önök mellett.

Ilyen idők vannak.

Ezért engedjék meg Kedves Olvasók, hogy ezzel az ínycsiklandozó élménybeszámolóval én most elbúcsúzzak Önöktől, s kívánjak mindenkinek jó étvágyat utolsó receptemhez. (Torma krémleves villányi módra)

(S mi négyen attól még biztos, hogy "nem hivatalosan" ínyenckedünk majd együtt. )

Lovas(Földes) Katalin


Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt

Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt 

Az egyik a funkcionalitásról, a másik az emlékekről, textúrákról és melegségről szól – és bár elsőre ellentétesnek tűnnek, valójában gyönyörű harmóniát alkothatnak együtt. A titok az arányokban rejlik, a régi és az új nem kioltja, hanem kiegészíti egymást. Néhány tudatos döntéssel és jól kiválasztott kiegészítővel pedig olyan otthont teremthetünk, ahol a modern technológia találkozik a múlt hangulatával, mindez stílusosan A lakberendezés világa két meghatározó stílus között ingadozik: a modern letisztultés egyedien.
Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai

Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai 

A skandináv dizájn világszerte népszerű, egyszerűsége és praktikussága miatt. Vajon miért alakult ki ez a jellegzetes stílus, és miért vonzó még ma is sokak számára? A válasz a skandináv életfilozófiában rejlik, amely a funkcionalitást és a természet közelségét részesíti előnyben.
Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!