Csak Európában évente 130 millióan betegszenek meg ételmérgezésben, egyre többen. Talán már nem is csodálkozunk ezen, ha arra gondolunk, hogy lassan naponta derül fény egy-egy romlotthús-botrányra.
Mivel lassan már nem tudunk olyan bolthálózatban vásárolni, ahol ne lett volna hasonló eset, a legjobb, ha fokozottan ellenőrizzük azt a terméket, amit megvettünk. Leginkább így, karácsony előtt, hiszen kinek hiányzik a rosszullét szenteste?
A legtöbb családban a karácsonyi menü valamilyen halétel, úgyhogy most, a nagybevásárlások környékén - amikor mindent el lehet adni, és mi mindent megveszünk - talán erre kell a legjobban vigyázni. Honnan lehet tudni, hogy a hal friss? A legbiztosabb az, ha megnézi a szemét, ha az fekete és feszes, akkor nincs miért aggódni.
Ha filéket veszünk, akkor arra figyeljünk, hogy a vágás mentén sima-e a hús, és nincsenek-e rajta elszíneződések, mert akkor biztonságban vagyunk. Amennyiben ragadós a hal, barnás, akkor gyorsan dobjuk ki a kukába, még mielőtt bebüdösíti a lakást. Ugyanis legjobb bíránk az orrunk, hallgassunk rá!
Honnan vegyük észre azt, ha már baj van? H valaki romlott húst eszik, az utána általában hányással és hasmenéssel jár, illetve általános gyengeséggel. Rosszabb esetben a beteg akár el is ájulhat, széklete pedig felmarhatja a végbél környékét. Ilyen esetben feltétlenül forduljon orvoshoz!
Ha a húst megfertőzte valamilyen baktérium (ami könnyen előfordulhat a nem megfelelő tárolásnak köszönhetően), akkor súlyosabb tünetekre számíthatunk. Az ételmérgezés ugyanis lázat, illetve hasi görcsöket is okozhat, ráadásul a gyerekek még érzékenyebbek ezekre a fertőzésekre!
Ha minél hamarabb jobban akarja érezni magát, egy-két napig ne egyen szilárd ételt, inkább fogyasszon még több folyadékot, mint szokott! A kávét és a teát inkább kerülje! És jól jegyezze meg a bolt nevét, ahol vásárolt!